Kako motivirati učenike

MILOM, A NE SILOM.

Bolesna generacija

petak, 17. svibnja 2019.

Ne vidi se svaki promašaj na prvi pogled i nije jednako gorak. A nema ni jednake posljedice. Zamislite čovjeka koji se nervira jer je gađao pa promašio cilj i čovjeka koji se veseli što je pogodio cilj, ali ne primjećuje da je gađao u krivu metu.

Bolesna generacija

„Što pitanja postaju složenija i teža, to ljudi sve više žude za jednostavnim odgovorima, odgovorima u jednoj rečenici, odgovorima koji bez kolebanja upiru prst u krivce za sve naše patnje, odgovorima koji nam jamče da će, ako zatučemo i spalimo sve zlikovce, sva naša nevolja ispariti” – kaže Amos OZ u eseju Pozdrav fanaticima.

Pred kraj godine, kad smo svi umorni i tankih živaca, svima bi nam dobro došao neki krivac u kojeg bismo mogli uprijeti prstom i optužiti ga za sve ono što moramo gutati od svojih učenika: njihovo izazivanje, vrijeđanje i ponižavanje, neučenje, ometanje, bježanje s nastave, lažne ispričnice... Čudno je, ali istinito: postoji takav krivac! Ali taj krivac nije u trokutu učenik-roditelj-učitelj. U tom su trokutu samo – žrtve.

Kako da kaznim dijete koje bježi s nastave i ne shvaća ozbiljno svoje obveze kad nam klupe u Saboru zjape prazne jer su se zastupnici (ako su se uopće udostojili doći na posao) nekažnjeno razbježali po kavama i privatnim poslićima? Kako da kaznim dijete koje laže i smatra me budalom, kad nam oni koji su se dočepali vlasti i odlučivanja nekažnjeno lažu u lice i još nam se pritom smiju? Nekažnjeno nas pljačkaju, pljuju u vrijednosti u koje se zaklinju, progone sposobne i bolje od sebe pa na njihova mjesta instaliraju podobne, sramote nas svojim ekshibicijskim performansima, pličinama, isključivostima, mrakovima...

Nisu naša djeca ni zločesta, ni lijena, ni neodgojena. Naša su djeca – zaražena. Bolesna od onoga što vide oko sebe. A njihova su ponašanja samo posljedica te zaraze:

  • jedni – oni najbolji – bruse svoja znanja i vještine zato da bi sutra mogli pobjeći u neke sređene Irske i Njemačke te ondje izgraditi karijeru i život kakav žele i zaslužuju
  • drugi su već pobjegli: digli ruke od učenja i stvarnosti pa zbrisali u virtualno. Ovisni o igricama i društvenim mrežama, pretvorili su se u vlastite avatare. Pa se kao avatari ponašaju i u stvarnome životu
  • treći srljaju u fanatizme. Daju si oduška bijesno mašući šakama, parolama, optužbama, navijanjem za ili navijanjem protiv. Dobrovoljni su zatočenici crno-bijelih svjetova, sekti jedne jedine prave istine i svojih konformizama – pokorno, bez promišljanja i primjedbi zatvorenih očiju marširaju u koloni slijedeći bubnjanje svoga karizmatičnog vođe.

Zvuči zastrašujuće kad se tako sažme, zar ne? Ne znaš koga ti je više žao: djece ili roditelja i učitelja koji pokušavaju pomoći kako znaju i umiju: neki ljutom travom na ljutu ranu, a neki čajem od kamilice.

Kako izliječiti bolesnu generaciju? S bolestima poput malarije, recept je bio relativno jednostavan: osušiš močvare, uništiš komarce i tako se riješiš uzroka zaraze, a onda liječiš zaražene. Danas je malo kompliciranije: močvara je postala nekako globalna, nemoguće ju je isušiti.

Ostaje nam, dakle, poraditi na imunosti: cijepljenjem protiv patogenog okruženja postaviti balvane na put zarazi. Ali čime cijepiti? Potragom za smislom. Upoznavanjem sebe. Učenjem životnih vještina. Učenjem životnih vrijednosti. Čitanjem. Kritičkim promišljanjem. Argumentiranim razgovorima. Empatijom.

Mnogi će od nas reći da smo i dosad bolesnu generaciju pokušavali liječiti cjepivom smisla, sustava vrijednosti, kritičkoga razmišljanja i empatije... pa nije uspjelo. Nije još, ali ne znači da neće. Neće samo ako odustanemo.

Vezani članci
Školski portal: Prodajem Pinokija

Prodajem Pinokija

U ovoj drugoj, gudačkoj, ništa im se ne da, sve…

Školski portal: Druga strana medalje

Druga strana medalje

Naime, dosta pojedinaca drži da mogu raspolagati našim slobodnim vremenom.…

Školski portal: Nova učenica u razredu

Nova učenica u razredu

Ne zaostaje za drugom djecom, jer gradivo lovi svojim ritmom,…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…