JEDINSTVEN FENOMEN

1800 emisija Zašto tako autorice i urednice Višnje Biti

srijeda, 25. travnja 2018.

Na prvom programu Hrvatskog radija u ponedjeljak 23. travnja 2018. emitirana je 1800. emisija ZAŠTO TAKO, čija je urednica i autorica Višnja Biti.

Emisija se može poslušati na www.hrt.hr. U četrdeset i dvije godine emitiranja te više puta nagrađivane emisije obrađivane su najrazličitije teme vezane za odgoj, obrazovanje, zdravlje i slobodno vrijeme mladih.

Posebno se ističu one snimljene u terapijskim zajednicama u kojima se liječe ovisnici, u udrugama koje se brinu o djeci s poteškoćama u razvoju, o maloljetnim mamama, o iznimno darovitoj djeci i njihovim postignućima. Birajući temu jubilarne emisije, Višnja Biti je pošla od činjenice da neka djeca radi školovanja već u dobi od četrnaest godina odlaze iz svojih domova u veća mjesta i najčešće žive u srednjoškolskim učeničkim domovima.

Mnoga se djeca sele u ponekad nepoznate im gradove pa mi je odlazak iz rodnoga mjesta težak. U učeničkom domu upoznaju nove prijatelje, usvajaju drukčiji način života, trebaju se osamostaliti, za što neki i nisu spremni. S obzirom na to da teme o životu srednjoškolaca u učeničkim domovina nisu osobito zastupljene u medijima, to je bio razlog da je Višnja Biti upravo tu problematiku odabrala za svoju jubilarnu emisiju.

Javno snimanje bilo je u prostoru multisenzoričkog vrta Učeničkog doma Podmurvice u Rijeci, u kojem su se okupili brojni partneri doma, od škola, drugih domova do udruga, a na poziv novinarke Višnje Biti došli su i predstavnici ureda pravobraniteljice za djecu, Društva „Naša djeca” iz Opatije, iz Pomorske škole Bakar, Doma za djecu „Tić” i još brojni zajednički prijatelji. Višnjini sugovornici u emisiji bili su učenici, odgajatelji te ravnateljica Učeničkoga doma Podmurvice Ljiljana Kencel te Ljubica Banović, predsjednica Udruge ravnatelja učeničkih domova Hrvatske.

U Hrvatskoj ima 56 domova u kojima živi oko 7000 mladih.

„Tradicija takvih domova u Hrvatskoj vrlo je stara, ima domova koji neprekidno rade već 120 godina, većina ih je smještena u starim zgradama, prilagođenima za tu svrhu, a ona nekolicina koja je sagrađena posljednjih godina upravo s tom namjenom naravno da pruža mladima mnogo bolji standard. No, unatoč tome pedagoški standard u našim je domovima iznimno visok, kreativnost odgajatelja i profesionalne kompetencije ravnatelja čine domove sigurnim i kvalitetnim mjestom za odgoj i odrastanje naših srednjoškolaca”, istaknula je Ljubica Banović, predsjednica Udruge učeničkih domova RH.

U emisiji su uz učenike iz doma koji su govorili o svom životu u domu, školovanju i povezanosti sa svojom obitelji i mjestima odakle su, sudjelovali i pedagoginja doma te odgajatelji koji su predstavljali svoj rad s učenicima u njihovu slobodnom vremenu, od sportskih aktivnosti preko likovnih do dramskih. U posljednje vrijeme učenici pokazuju i mnogo zanimanja za volonterski i humanitarni rad, što im je također u domu omogućeno. Učenici posebno ističu važnost učenja životnih vještina za koje smatraju da će im itekako biti važne u budućem samostalnom životu.

Ljiljana Kencel, ravnateljica doma, upoznala je sve prisutne s najznačajnijim nagradama koje su dobili, među inim to je od Primorsko-goranske županije za najbolju srednjoškolsku ustanovu 2017., nagrada „Luka Ritz” za promicanje tolerancije i škole bez nasilja, koju im je 2014. dodijelilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, te nagrada HRT-a za Najljepši školski vrt. Od 2009. sustavno potvrđuju status ekodoma te tako odgajaju mlade ljude koji odrastaju u osobe spremne za primjenu koncepta održivog razvoja u svakodnevnom životu.

Na kraju snimanja emisije Višnja Biti je ravnateljici Doma Ljiljani Kencel darovala knjigu Zašto tako u izdanju ŠKOLSKE KNJIGE za njihovu knjižnicu, a zatim je naglasila da se emisija Zašto tako nastavlja. Iduću, 1801. emisiju već je snimila u Rijeci u Osnovnoj školi Pećine, koja ima školsku knjižnicu i odjel za slijepe učenike. Stoga je Jasni Vukonić Žunić, ravnateljici te škole koja je bila u publici, darovala knjigu Zašto tako ispisanu na brajici koju je dobila na dar snimajući dokumentarni film o jednoj udruzi slijepih.

 

Vezani članci
Školski portal: „Kada prijeđe taj put, čovjek dobije dojam da nijedan problem nije nerješiv“

„Kada prijeđe taj put, čovjek dobije dojam da nijedan problem nije nerješiv“

Tribinu i predstavljanje knjige organiziralo je Savjetovalište za djecu, adolescente…

Školski portal: Život bez adrenalina

Život bez adrenalina

Tako mora biti. No kad negdje naiđemo jedni na druge,…

Školski portal: Za Dan žena izložba portreta

Za Dan žena izložba portreta

Od 2015. godine u ovoj su školi realizirane brojne izložbe…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…