Najčešća pitanja i odgovori

Školski portal

Školski portal posvećen je školi i obrazovanju. Na njemu možete saznati novosti iz svijeta obrazovanja, pročitati vijesti iz različitih škola, informirati se o svjetskim iskustvima u obrazovanju, otkriti mnoge zanimljivosti i upoznati se s mišljenjima različitih stručnjaka iz svijeta obrazovanja. Registracijom na Školski portal imate pristup i brojnim dodatnim korisnim sadržajima.

  • Nakon registracije na Školski portal učitelj dobiva pristup korisnim materijalima koji mu mogu olakšati svakidašnji rad: godišnji i mjesečni planovi, metodički oblikovane pripreme, inicijalni ispiti, digitalni sadržaji i digitalna izdanja.

Registracija je nužna da biste mogli pristupiti korisnim materijalima namijenjenima učiteljima. Registracija ima četiri koraka:

  • Na naslovnoj stranici, u gornjem desnom uglu, odaberite Novi korisnici (Registrirajte se).
  • Za registraciju su Vam potrebni valjani korisnički podatci (ime.prezime@skole.hr) AAI@EduHr. Odaberete li oznaku Dalje, preusmjerit ćete se na stranice AAI@EduHr na kojima upišite svoje korisničke podatke. Vaša korisnička oznaka AAI@EduHr i zaporka služe samo za prvu autentifikaciju korisnika i omogućuju vam siguran i jednostavan pristup Školskom portalu.
  • Na korisničkom profilu odaberite predmet(e) i razred(e), unesite ostale podatke i odaberite Spremi.
  • Nakon uspješno obavljene registracije, svaki sljedeći put na svoju personaliziranu stranicu na Školskome portalu ulazite s pomoću Prijavite se.
  • Školski se portal ažurira svaki dan.

  • Na Školskome portalu se učenici, kao i roditelji, mogu informirati o temama koje će im pomoću u lakšem i uspješnijem učenju. Ako se učenik koristi udžbenicima u izdanju Školske knjige, nakon registracije na Školski portal može preuzeti svoj e-udžbenik.

Ravnatelji škola mogu na ovim mrežnim stranicama pratiti aktualnosti iz svijeta obrazovanja. Ako žele da na Školskome portalu bude vijest i iz njihovih škola, mogu se obratiti uredništvu Školskog portala na adresu: info@skolskaknjiga.hr.

S ciljem podrške učiteljima i učenicima Školska knjiga je pokrenula e-priručnik i e-udžbenik. Interaktivni digitalni dodatci u udžbenicima potiču motivaciju i istraživački duh u učenika. Raznovrsni multimedijski sadržaji obogaćuju nastavne sadržaje, a pruža se i mogućnost stvaranja nastavnih sadržaja dodavanjem vlastitih materijala.

E-udžbenik

E-udžbenik je digitalna inačica udžbenika Školske knjige koji je namijenjen učenicima.

E-udžbenik je digitalna inačica postojećeg udžbenika, a sadržava i multimedijske dodatke poput fotografija, videozapisa, zvučnih zapisa i sl. Osim toga, e-udžbenik sadržava i alate s pomoću kojih učenik sam može označivati tekst, zaokruživati određene dijelove i dodavati sadržaje poput fotografija, tekstova, zvučnih zapisa, videozapisa i poveznica na mrežne stranice.

Da bi učenik postao korisnik e-udžbenika, mora se registrirati na Školski portal s pomoću korisničkih podataka AAI@EduHr. Nakon uspješne prijave na AAI@EduHr, mora upisati i potvrditi lozinku kojom će se koristiti za buduće prijave na Školski portal, te odabrati i potvrditi razred u koji ide.

Mogućnosti su vrlo široke. S pomoću alata za označivanje i podcrtavanje učitelj može pomoći učenicima da odvoje bitno od nebitnog. Upotrebom priloženih multimedijskih sadržaja učitelj može dodatno objasniti nastavne sadržaje. Multimedijski sadržaji također mogu nadomjestiti nedostatak nekih nastavnih sredstava (npr. geografskih karata).

E-udžbenik dozvoljava učenicima da sami podcrtavaju, označuju i obogaćuju udžbenik dodatnim sadržajima, fotografijama, videozapisima, zvučnim zapisima i poveznicama na mrežne stranice. Na taj se način potiče kreativnost i istraživački duh u učenika te se olakšava prilagodba nastavnih sadržaja različitim stilovima učenja.

E-priručnik

E-udžbenik je namijenjen učenicima, a e-priručnik učiteljima. E-priručnik sadržava sve što sadržava i e-udžbenik (multimedijske sadržaje, alate, digitalnu inačicu udžbenika), ali ima i dodatne sadržaje namijenjene učiteljima: godišnje i mjesečne planove te metodički oblikovane pripreme koje učitelj može mijenjati i prilagođavati svojim potrebama.

Da bi učitelj postao korisnik e-priručnika, mora se služiti udžbenicima Školske knjige u nastavi i registrirati se na Školski portal. Tada može preuzeti svoj e-priručnik sa Školskog portala.

E-priručnik je odlično sredstvo za pripremu nastave. Planovi i pripreme koji su uključeni u e-priručnik olakšavaju učiteljima administrativni dio posla, a mogućnost dodavanja različitih sadržaja dozvoljava učiteljima da unaprijed pripreme dodatne materijale kojima se žele koristiti u nastavi.

Ostala pitanja

Jedan korisnik može svoj primjerak e-udžbenika/e-priručnika instalirati na jedno stolno računalo (Windows OS ili Mac OS) i na jedan mobilni uređaj (Android ili iPad).

Internetska veza je potrebna samo za preuzimanje e-udžbenika/e-priručnika sa Školskog portala te za ažuriranje. Nakon toga e-udžbenik i e-priručnik rade offline.

Ne. E-udžbenik i e-priručnik karakterizira izrazito jednostavna upotreba, kojom već pri prvom korištenju može ovladati svatko tko se služi računalom.

E-udžbenik i e-priručnik su vrlo primjenjivi u inkluzivnoj nastavi jer dozvoljavaju prilagođavanje nastavnih sadržaja svakom djetetu, a dodavanje multimedijskih sadržaja omogućava učenje na način koji je najprikladniji za određeno dijete.

Autori su učitelji, ljudi iz prakse, koji se svaki dan bave učenicima te prate njihove potrebe i mogućnosti.

Ne. Svi korisnici udžbenika Školske knjige (učitelji i učenici) imaju pravo na korištenje e-udžbenikom, tj. e-priručnikom.

Ne. E-udžbenik i e-priručnik namijenjeni su isključivo korisnicima udžbenika Školske knjige.

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…