OŠ PREČKO, ZAGREB

Peti znanstveni dan: Fiziku je učit’ lako – otkrij s nama kako!

srijeda, 2. svibnja 2018.

Tim nastavnika matematike, fizike i kemije iz zagrebačke OŠ Prečko već petu godinu organizira radionice u kojima svojim učenicima na zanimljiv i dobi primjeren način pokazuje i objašnjava osnovne pojmove iz fizike.

Radionice pod nazivom „Otkrij, zabavi se i objasni” osmislio je tim profesora prirodoslovlja, nastavak je projekta „Znanstvena subota”. Nakon ovakvih se radionica čak i učenici nižih razreda samouvjereno koriste pojmovima tlak, težište, ravnoteža, elektricitet.

Nizom pokusa koje su mlađim učenicima pokazali i objasnili učenici sedmih i osmih razreda primjenjuje se sve što suvremene metodike ističu kao uspješne strategije učenja: praktičan rad, komunikacija, vršnjačko poučavanje, povezivanje nastavnih sadržaja sa stvarnim životnim situacijama.

„Djeca mnogo više primaju i pamte ako im se nastavni sadržaji predstave na zanimljiv i praktičan način, kad vide primjenu formula i zakona o kojima uče. Korist je ovih radionica višestruka – učenici viših razreda praktičnim radom ponavljaju nastavne sadržaje, a kod mlađih učenika svojim stavom i prezentacijom razbijaju uvriježenu predodžbu da je fizika nerazumljiva i teška”, kaže prof. Daliborka PAVIĆ, koordinatorica projekta, te nastavlja: „Pokus nije sam sebi svrha. Svaki pokus trebaju detaljno objasniti. Oni istodobno takoreći bruse svoje komunikacijske i prezentacijske vještine, što je izvrsna priprema za izazove koje će kasnije pred njih staviti srednjoškolsko i visoko obrazovanje, koje god područje kasnije izabrali.”

Tema ovogodišnjih radionica za prve i druge razrede bila je težište, učenici su u pokusima naučili osnovne pojmove, a nakon toga je uslijedio jednostavan praktičan rad: izradili su papirnatu igračku na kojoj su naučili princip stabilnosti tijela. Bez spajalica nije moguće postići ravnotežu, postižu ju tek kad na točno određenom mjestu postave spajalice.

Učenici trećih i četvrtih razreda napravili su u kućnoj radinosti plastelin koji ima svojstva električnog vodiča te naučili osnove strujnoga kruga. Učenici šestih i sedmih razreda pozabavili su se fraktalima i trokutom Sierpinskog.

„Dragocjena nam je pomoć kolegica iz razredne nastave koje se svake godine uključe s ponekom vlastitom idejom te prijedlogom primjerenima mlađima. Timski rad daje rezultate, nezahvalno je isticati bilo koga, jer se već godinama uključuje cijeli kolektiv i zaista cijela škola sudjeluje u znanstvenom danu”, kaže prof. Pavić.

Škola Prečko redovito surađuje s vanjskim predavačima, pa je tako redoviti gost predavač na znanstvenim subotama bio i prof. Krešimir ČANIĆ, popularizator znanosti s Malom meteorološkom radionicom.

…………………

Nikolina PLEŠE

Vezani članci
Školski portal: Znaju li jaja plivati?

Znaju li jaja plivati?

Naravno da to nisu napravili sami već uz pomoć voditelja…

Školski portal: Plastičnim petkom protiv plastike

Plastičnim petkom protiv plastike

… o važnosti recikliranja plastične ambalaže. Moramo se pripremiti za…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir dječaci stavljaju na glavu…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…