OŠ ZVONIMIRA FRANKA, KUTINA

Taktilna slikovnica učenika o Lonjskom polju

četvrtak, 3. svibnja 2018.

U Hrvatskoj knjižnici za slijepe u Zagrebu svečano je predana 3D taktilna slikovnica „Sretne rode”, koju su izradili učenici 7. b razreda OŠ Zvonimira Franka iz Kutine i mentorica dipl. knjižničarka Ana Demut…

Taktilna slikovnica učenika o Lonjskom polju

… stručna suradnica savjetnica, osvojivši prvu nagradu u natječaju Hrvatskih voda „Najmlađi za vode Hrvatske 2017./2018.”. 

Ravnateljici knjižnice dr. sc. Jeleni Lešaji slikovnicu su predali Katja Starčić u ime učenika 7. b razreda te Zoran Čavlović, član Upravnog vijeća Hrvatskih voda i voditelj Centra za obranu od poplava. O natječaju Hrvatskih voda govorila je Marija Vizner, a svečanom programu prisustvovali su srednjoškolci Hotelijersko-turističke škole iz Zagreba i učenici Centra za odgoj i obrazovanje Vinko Bek, koji su izveli i nekoliko glazbenih točaka s mentoricom Ružicom Rašpolić.

Slikovnica pod nazivom „Sretne rode” izrađena je i prijavljena na natječaj Hrvatskih voda „Najmlađi za vode Hrvatske 2017./2018.” i osvojila prvu nagradu u kategoriji edukativnog materijala. Povodom Svjetskog dana voda 2018. u Kopačkom ritu Hrvatske su vode uručile nagrade svim pobjedničkim radovima te u suradnji s Javnom ustanovom Kopački rit organizirale za učenike edukativan izlet i izvedbu predstave „Voda je život” Kazališta Daska iz Siska.
Suradnja s Hrvatskom knjižnicom za slijepe počela je još školske godine 2016./2017. kada su učenici 6. b razreda s knjižničarkom Anom Demut izradili i poklonili knjižnici prvu taktilnu slikovnicu „Lonjsko polje”. Tekst na Brailleovom pismu izradili su članovi Udruge slijepih grada Kutine i dijela Sisačko-moslavačke županije. Detaljno upoznavanje sa Smjernicama za izradu taktilnih slikovnica pomoglo im je izraditi slikovnicu u skladu sa svim zahtjevima korisnika – slabovidnih i slijepih osoba. 
Ponukani odličnim rezultatima i željom za pomoći slabovidnim i slijepim osobama, posjetili su Hrvatsku knjižnicu za slijepe, gdje su upoznati s time kako radi stroj koji piše Brailleovo pismo i vidjeli knjige na ovom pismu. Odlučili su se prijaviti na natječaj Hrvatskih voda s novom taktilnom slikovnicom u skladu s temom Svjetskog dana voda 2018. – Priroda za vodu. U listopadu 2017. počeli su s prvim aktivnostima, sastavljanju priče i ilustriranju slikovnice, nakon čega je uslijedio marljiv i ustrajan rad na izradi slikovnice s prirodnim materijalima. Svaku su stranicu žmireći prelazili prstima dok nisu bili sigurni da će slikovnica putem dodira moći ispričati osmišljenu ekološku priču. Cjelokupni tekst slikovnice na Brailleovom pismu izradile su djelatnice Hrvatske knjižnice za slijepe, koji su učenici uklopili u ilustracije slikovnice. 
Predstavnici OŠ Zvonimira Franka vratili su se u Kutinu sa Zahvalnicom Hrvatske knjižnice za slijepe, za iznimnu suradnju i pomoć slabovidnim i slijepim osobama. „Volimo vas!”, bile su riječi koje su učenici uputili mentorici Ani Demut nakon objave rezultata natječaja, izražavajući svoje osjećaje za sve što su naučili i postigli ovim projektom, pokazujući koliko je važno brinuti se o svakom pojedincu našeg društva i pružiti ruku prijateljstva! Tada je svaki trud na kraju i nagrađen. [ IZ DRUGIH IZVORA | kutina.hr ]

 

Vezani članci
Školski portal: Gradonačelnik posjetio odjel za djecu s posebnim potrebama

Gradonačelnik posjetio odjel za djecu s posebnim potrebama

Trenutačno u posebnom odjelu ima 22 djece, s njima rade…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir dječaci stavljaju na glavu…

Školski portal: Brz način da smirite svoj razred

Brz način da smirite svoj razred

Također ćete primijetiti veću zahvalnost, povjerenje te želju učenika da…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…