UZ DAN GRADA PULE

Informatičari i matematičari predstavili svoje radove

utorak, 8. svibnja 2018.

U pulskoj Komunalnoj palači održana je prezentacija najboljih matematičkih i informatičkih radova s kojima su se učenici pulskih osnovnih škola pridružili proslavi Dana grada Pule.

Informatičari i matematičari predstavili svoje radove

Svoje pobjedničke znanstvenoistraživačke radove predstavili su članovi Matematičkog društva Istre te Društva informatičara Pula.

Pohvalu na trudu uloženom u izradu ovako složenih radova u kojima na zanimljiv način prikazuju kako vide svoj grad uputila je Elena Puh Belci, zamjenica gradonačelnika Pule, i Elvira Krizmanić Marjanović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti.
„Zahvaljujem predstavnicima škola, mentorima, a posebno našim učenicima što su nam i ove godine, povodom Dana grada Pule, poklonili ove prekrasne uratke. Na ovaj način svake godine imamo priliku vidjeti Pulu na drukčiji, poseban način, a to je dječjim očima. Vjerujem da ćemo u budućnosti napraviti veliku smotru svih vaših radova”, istaknula je Puh Belci.

Napredak u radu koji se iz godine u godinu nazire pohvalila je i pročelnica Krizmanić Marjanović. „Ugodno sam iznenađena vašim razvojem i rastom. Svake godine imate sve bolje i kvalitetnije projekte, što znači da ćete jednoga dana vaše znanje znati primijeniti u poslu kojim ćete se baviti”, kazala je Krizmanić Marjanović te još jednom zahvalila svima na iznimnom trudu u izradi radova, a koji su poseban poklon gradu.

Svrha je ovog natjecanja potaknuti mlade na kreativno promišljanje te primjenu matematike i informatike u svakodnevnom životu.
Nagrade i priznanja najuspješnijim informatičarima i matematičarima uručila je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci.

Pobjednica je 12. informatičkog natjecanja „Pula – moj grad” u kategoriji digitalni crtež Dora Vuković iz OŠ Tone Peruška, drugo mjesto pripalo je Demetri Cerović iz OŠ Giuseppina Martinuzzi, a treći je bio Marko Liverić iz OŠ Veli Vrh.

U kategoriji kratki film najbolje radove napravili su učenici Osnovne škole Vidikovac, i to redom Luka Ražem, Noa Pavlinović i Diego Križanac.

Za najoriginalniji animirani film i animaciju proglašen je uradak Dore Mitić iz OŠ Stoja. Drugo mjesto pripalo je Eni Frajković iz OŠ Šijana, a Karlo Kramar dobitnik je treće nagrade u toj kategoriji.

Ove je godine na natjecanje pristiglo 147 radova, i to 106 digitalnih crteža, 10 kratkih filmova i 31 animacija i animirani film. Kriteriji za ocjenjivanje bili su originalnost, cjelovitost, tehnička složenost i dojam. 

Kako Pulu vide matematičkim okom u svojim su radovima ispričali učenici OŠ Vidikovac, Veruda i Šijana, koji su svoje uratke predstavili nakon informatičara.

Projekt „Pula +” smotra je malih znanstvenoistraživačkih radova učenika pulskih osnovnih škola, čiji je smisao pokazati kako učenici vide svoj grad odnosno zavičaj matematičkim okom i srcem, kako primjenjuju i povezuju naučeno i kako otkrivaju svoj grad odnosno zavičaj kroz njegovu povijest, kulturu, umjetnost, arhitekturu, književnost i jezike. 

Timovi učenika predstavili su najbolje matematičke projekte.

Matematički rad „Becimat” OŠ Vidikovac predstavili su učenici Manuel Lenić, Ivor Savanović, Bojan Pašić, Samantha Zuban, Iva Rabar; „Istra regija maslinarstva – mali maslimatičari” predstavili su učenici OŠ Veruda, i to Luka Pahljini, Jelena Bojović, Adriana Pirović Vareško, Masimo Šegota, Larisa Putigna; „Prvi let”, rad učenika OŠ Šijana, predstavili su Lorna Milošević, Karlo Kramar, Nikolina Bižanović, Stjepan Vujica, Roko Kuzmanović, a rad „Uokolo pulskoga Kaštela” prikazali su Klara Floričić, Lucija Pejković, Sara Kutić, Marko Tešija i Luka Ražem, učenici OŠ Vidikovac. 

„Iznimno mi je drago što škole i Grad na ovakav način omogućuju da se pokaže rad i trud naše djece, što je dobar poticaj za daljnji rad”, naglasila je Puh Belci i za kraj još jednom zahvalila djeci, učiteljima i mentorima na postignućima i uspjesima kojima se tradicionalno pridonosi proslavi Dana grada Pule. [ IZ DRUGIH IZVORA | pula.hr  ]

Vezani članci
Školski portal: Ministarstvo bezrazložno proziva medije, jer para za mlade matematičare – nema

Ministarstvo bezrazložno proziva medije, jer para za mlade matematičare – nema

No, objašnjenje koje stiže iz Hrvatskog matematičkog društva ukazuje na…

Školski portal: Gradonačelnik primio najuspješnije maturante

Gradonačelnik primio najuspješnije maturante

… i zato je neophodno stalno ulaganje u znanje”, kazao…

Školski portal: Srebro i bronca zagorskih matematičara

Srebro i bronca zagorskih matematičara

… rješavanjem zahtjevnih zadataka. Također, upornost i predanost radu te…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…