OŠ OREHOVICA

Europski tjedan finale EU kviza doveo u Orehovicu

četvrtak, 10. svibnja 2018.

U Osnovnoj školi Orehovica ove je godine održano finale EU kviza za Međimursku županiju kojem je glavni organizator Informacijski centar EUROPE DIRECT Čakovec u suradnji s Međimurskom županijom.

Europski tjedan finale EU kviza doveo u Orehovicu

Provodi se u okviru obilježavanja Dana Europe i Europskog tjedna već šesnaestu godinu zaredom te su mnoge generacije o Europskoj uniji prvi put učile pripremajući se za ovaj kviz znanja. Svečanosti otvaranja prisustvovali su zamjenica međimurskog župana Sandra Herman, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Međimurske županije i član Povjerenstva za provođenje kviza Darko Radanović, koordinatorica EDIC centra Čakovec Marija Stanković te viši stručni suradnik Upravnog odjela za poslove Skupštine i opće poslove te član Povjerenstva za provođenje kviza Branko Matuza.

Međimurski osnovnoškolci pokazali impresivno znanje o Europi – opet najbolja I. osnovna škola Čakovec!

Učenici osnovnih škola iz Međimurja sudjelovali su na EU kvizu koji se provodi u dva kruga, kvalifikacije koje su održane 25. travnja, a u kojima su sudjelovale sve prijavljene škole, dok je u finale ušlo šest najboljih timova. „Izrazito sam ponosna i sretna što je Osnovna škola Orehovica domaćin ovoga kviza u kojem sudjeluju najbolji od najboljih kvizaša. Vaše zavidno znanje dovelo vas je do ove finalne stepenice, a sad je na vama da pokažete zašto se upravo vi zaslužili ovo mjesto u finalu. Želim vam svima mnogo sreće i uspjeha”, rekla je u uvodu Tanja Oreški, predsjednica aktiva predmetne nastave, ispred domaćina OŠ Orehovica.

Svaku školu predstavljao je jedan tim sa po tri člana i jednim zamjenskim članom. Sve su ekipe pokazale zavidno znanje u poznavanju povijesti, država, institucija i geografskih obilježja Europske unije, a u finalu su se našli najbolji, kvizaši iz OŠ Nedelišće, OŠ Orehovica, OŠ Mursko Središće, OŠ „Petar Zrinski” iz Šenkovca, OŠ dr. Ivana Novaka iz Macinca i I. osnovna škola Čakovec. Nakon četiri kategorije pitanja, zbog istog broja bodova u dodatnom pripetavanju gledali smo natjecanje između učenika OŠ Nedelišće i I. OŠ Čakovec, a na samom su kraju slavili učenici čakovečke škole, dok je treće mjesto pripalo kvizašima iz Orehovice. 

U ime Međimurske županije okupljenima se obratila zamjenica međimurskog župana Sandra Herman, koja je ovogodišnji kviz i službeno otvorila. „Sretna sam i ponosna što je svih šest škola došlo do ove finalne razine natjecanja, što samo govori u prilog tome da ste ozbiljno shvatili tematiku te se iznimno dobro pripremili uz pomoć svojih mentora koji su vas znali motivirati na usvajanje novih znanja. Kao i vi, i djeca u drugim zemljama Europske unije uče o ostalim članicama pa tako i o Hrvatskoj, svim segmentima koji nas čine posebnima i drukčijima, a osobito o našem sustavu obrazovanja kao vama trenutačno najvažnijem. Zajedničkom suradnjom među članicama implementiramo dobre primjere u svoj sustav isto kao što i druge zemlje ugrađuju ono što se u Hrvatskoj dokazalo kao bolje i kvalitetnije. Ovaj kviz znanja također je stepenica u vašem osobnom razvoju, ali i spoznaja koje su prednosti i pozitivni učinci članstva u Europskoj uniji”, zaključila je Herman i službeno otvorila ovogodišnje finale EU kviza za osnovne škole.

Obilježavanje Europskog tjedna pokrenuto je kako bi se prikladno obilježila dva iznimno važna datuma u povijesti europskog integriranja, a to su 5. svibnja 1949. – Dan osnivanja Vijeća Europe te 9. svibnja 1950. – dan potpisivanja tzv. Schumanove deklaracije. Ove godine prisustvuje se 16. izdanju ovog natjecanja, što je dokaz tradicionalno dobre suradnje između Međimurske županije i osnovnih škola Međimurja odnosno volje i truda ravnatelja, mentora, a posebno učenika da nauče nešto novo i pokažu svoje znanje o Europskoj uniji. Program kviza vodila je Aleksanda Ličanin, a učenici OŠ Orehovica pripremili su kratak program u kojem su nastupali tamburaši OŠ Orehovica te učenici polaznici skupina „Deutschko” i „English korner”, uz glazbenu pratnju Eni Bratuše i Gabrijele Kodbe. [ IZ DRUGIH IZVORA | medjimurska-zupanija.hr ]

Vezani članci
Školski portal: Učenici zagrebačke OŠ Josipa Račića najbolje poznaju Hrvatski sabor

Učenici zagrebačke OŠ Josipa Račića najbolje poznaju Hrvatski sabor

… saborska Služba za građane u suradnji sa Agencijom za…

Školski portal: „Gimnazijski sveznadar”

„Gimnazijski sveznadar”

Za prvi ovogodišnji kviz, pod nazivom „Gimnazijski sveznadar”, zaslužni su…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir dječaci stavljaju na glavu…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…