MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

Tehničku školu Čakovec kandidiraju za regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu

ponedjeljak, 28. svibnja 2018.

Kandidiranjem Tehničke škole Čakovec za imenovanje regionalnim centrom kompetentnosti za strukovno područje strojarstva Međimurska će se županija uključiti u postupak uspostave regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju.

Tehničku školu Čakovec kandidiraju za regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu

U izgradnju ovih, za hrvatski obrazovni sustav novih oblika obrazovne sinergije gospodarstva i srednjoškolskog obrazovnog sustava, Republika Hrvatska u sljedeće će tri godine uložiti gotovo milijardu kuna proračunskih sredstava i novca iz europskih fondova (Europskoga socijalnog fonda i Europskog fonda za regionalni razvoj), i to za centre u pet sektora: turizmu i ugostiteljstvu, strojarstvu, elektrotehnici, informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, poljoprivredi i zdravstvu, a u idućim se godinama očekuju i nova ulaganja u druga strukovna područja.

Mreža regionalnih centara kompetentnosti, sukladno posljednjim izmjenama Zakona o strukovnom obrazovanju, donijet će se ovog ljeta i tada će se znati je li prijedlog Međimurske županije kao osnivača Tehničke škole Čakovec prihvaćen. Donošenju mreže, naime, prethodi detaljan postupak bodovanja svih strukovnih srednjih škola u Hrvatskoj. Radi se o postupku u kojem se ne analiziraju samo kvaliteta i uspjesi škole ili resursi kojima ona raspolaže nego i gospodarski čimbenici koji s jedne strane utječu na formiranje potreba na tržištu rada, a s druge otvaraju razvojne perspektive u pojedinim gospodarskim granama u određenim regionalnim cjelinama. 

Regionalni centri kompetentnosti namijenjeni su učenicima srednjih škola, zaposlenicima u određenome strukovnom području te je riječ o centrima cjeloživotnog učenja i transfera novih tehnologija. Interes poduzetnika i gospodarstva u cjelini, planovi i razvoj osnovica su djelovanja spomenutih centara pa je iz tog razloga za njihovu uspostavu i rad presudan angažman gospodarskih čimbenika svakog sektora. Aktivnost i sinergija s obrazovnim procesima u školi nije samo jedan od osnovnih elemenata koji se u postupku odabira centara vrednuju nego se očituje i u svrsi njihova osnivanja. Samo bodovanje sastoji se od dvije faze. Prva faza bodovanja sastoji se na analizi egzaktnih i statističkih podataka, a u drugoj fazi izradit će se razvojni plan.

U odabiru centara važan je kriterij svakako i analiza raspoloživih resursa i potrebnih ulaganja. Ulagat će se u rekonstrukciju i adaptaciju zgrada, ako je ona u funkciji tehnološkog opremanja i stvaranja drugih za rad nužnih uvjeta. Zbog toga su prostori koje ima – od učioničkih do radioničkih te specijaliziranih laboratorija, važna prednost Tehničke škole, a u ovom segmentu pomaže joj i blizina Učeničkoga doma Graditeljske škole kao nužnoga smještajnoga kapaciteta. Veći dio od planiranih pedesetak milijuna kuna, koliko će u prosjeku svakome regionalnom centru kompetentnosti u strukovnom obrazovanju biti na raspolaganju, iskoristit će se za „soft aktivnosti” usmjerene na smanjenje nedostatnog angažmana poslodavaca, umrežavanje s dionicima, učenje kroz rad, profesionalno usmjeravanje, na aktivnosti izrade i provedbe različitih programa za različite kategorije korisnika, na stručno usavršavanje nastavnika.

Međimurska županija već u fazi kandidiranja planira niz sastanaka s poduzetnicima u sektoru strojarstva, a nakon uspostave centra očekuje s njima bogatu i svestranu suradnju kako bi zajedno što uspješnije iskoristili sredstva koja im stoje na raspolaganju, a tako i presudno pridonesu održivosti budućega Regionalnog centra kompetentnosti (RCK).

Suradnja koja je već uspostavljena u osnivanju metalske jezgre i pripremanju studija strojarstva na Međimurskome veleučilištu svakako će biti pozitivno iskustvo i važna prednost, a odobrenjem kandidiranog projekta, uz Metalsku jezgru, iznos ulaganja u znanstvenu izvrsnost u ovoj godini vrijedan je više od 80 milijuna kuna.

Za potrebe uspostave regionalnih centara kompetentnosti, prema broju učenika na pojedinom području i prostornoj povezanosti, Hrvatska je podijeljena u pet regija – cjelina. Međimurska je županija povezana s Varaždinskom, Krapinsko-zagorskom, Koprivničko-križevačkom i Bjelovarsko-bilogorskom. Suradnja u planiranju razvoja i uspostavi centra tako se očekuje i s poduzetnicima u strojarstvu koji rade u ostalim županijama, baš kao što će i međimurski poduzetnici u ostalim strukovnim područjima u kojima će sada biti imenovani centri surađivati sa županijama u kojima će ti centri biti osnovani. [ IZ DRUGIH IZVORA | medjimurska-zupanija.hr ]

Vezani članci
Školski portal: Profesoru Franji Dragičeviću upozorenje na obvezu iz radnog odnosa, a ne otkaz

Profesoru Franji Dragičeviću upozorenje na obvezu iz radnog odnosa, a ne otkaz

… već upozorenje na obvezu iz radnog odnosa jer do…

Školski portal: Stop učeničkom nasilju i torturi!

Stop učeničkom nasilju i torturi!

Po završetku peticije  poslat ću ovu peticiju Vladi, Saboru, predsjednici…

Školski portal: U projektu „Čitajmo svi, veliki i mali” s mališanima iz OŠ Ivanovec

U projektu „Čitajmo svi, veliki i mali” s mališanima iz OŠ Ivanovec

… pod pokroviteljstvom Grada Čakovca. Projekt je dio kampanje „Čitaj mi”, koja…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…