OPATIJA

Radionica kuhanja za male i velike

petak, 1. lipnja 2018.

Tridesetak mališana u pratnji mama, tata, nona i nonića sudjelovalo je u ponedjeljak poslijepodne u Radionici kuhanja u Crvenom križu, gdje su naučili koje su namirnice zdrave, kako ih pripremiti te zašto je važno zdravo se hraniti.

Radionica kuhanja za male i velike

Na „zdravom” su se stolu tako našli šareni smoothieji, razno voće i povrće, ječam, orašasti plodovi, jaja i druge zdrave namirnice te jednostavna jela pripremljena na zdrav način.

Riječ je o prvoj radionici novog projekta Gradskog društva Crvenoga križa Opatija „Pravilna prehrana za male i velike”, koja se provodi pod vodstvom chefa kulinarstva i člana Hrvatske kulinarske akademije Damira Permana, u suradnji s Dječjim vrtićem Opatija i Thalassotherapijom Opatija, a projekt sufinancira Primorsko-goranska županija.

– Glavna je svrha projekta promocija zdravih stilova života, u čemu prehrana igra značajnu ulogu. Današnji smo datum izabrali za našu prvu radionicu, jer je to početak obilježavanja Europskog tjedna borbe protiv raka, a svi znamo da je pravilna prehrana snažan preventivni faktor u razvoje ove bolesti. Crveni križ u svom programu ima i javnozdravstvene programe te promociju zdravog načina života, a GDCK Opatija bio je suradnik u Nacionalnom pilot-projektu prevencije debljine i zdrave prehrane te je u našim prostorijama uređena kuhinja. Chef Perman prati Crveni križ u nizu projekata pa smo odlučili nastaviti radionice zdrave prehrane, ovaj put za djecu vrtićke dobi i njihove roditelje, objasnila je ravnateljica GDCK Opatija Đana Pahor te istaknula da će se radionice nastaviti na jesen.

Uz djecu, njihove roditelje i noniće, u radionici su sudjelovale i volonterke Crvenoga križa, viša suradnica za zdravstvo PGŽ-a Vedrana Fržop, nutricionistica Thalassotherapije Neda Jukić te gošća nutricionistica Nataša Franković Štulić. Sponzor radionice koji im je pomogao u nabavci zdravih namirnica i ostalih potrebnih sastojaka bio je Luka Perman i tvrtka Eten d.o.o. iz Opatije.

Svi sudionici radionice dobili su i mali priručnik sa savjetima o zdravoj prehrani te nekoliko zdravih recepata, a chef Perman poručio je roditeljima:

– Zainteresirajte djecu da sudjeluju u pripremanju obroka, držite se točnog vremena obroka, nemojte siliti djecu da jedu, nudite više vrsta jela, osigurajte mir za vrijeme jela i govorite o jelu prilikom serviranja. [ IZ DRUGIH IZVORA | opatija.hr ]

 

Vezani članci
Školski portal: Mala meteorološka radionica

Mala meteorološka radionica

….a izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanje djece i mladih u školskoj…

Školski portal: Stihovima zime do rime

Stihovima zime do rime

Pjesničku radionicu Stihovima zime do rime za suhopoljske petaše održala…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir dječaci stavljaju na glavu…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…