PREPOZNAJTE DJETETOVE JAČE I SLABIJE STRANE

Kako roditelji mogu pomoći djeci pri pisanju domaće zadaće

petak, 1. lipnja 2018.

Domaća je zadaća područje u kojem roditelji mogu igrati vrlo aktivnu i poticajnu ulogu u djetetovu obrazovanju. Njezina izrada može potaknuti razgovor između roditelja i djece, posebno u obiteljima…

Kako roditelji mogu pomoći djeci pri pisanju domaće zadaće

… u kojima posao i izvannastavne aktivnosti ometaju redovite zajedničke obroke.

Iako su istraživanja pokazala da vrijeme provedeno u zajedničkom objedovanju pomaže poboljšati akademski uspjeh, mnogim obiteljima to nije uvijek moguće postići. Stoga treba osigurati alternativne aktivnosti za poticanje razgovora u kojem roditelji mogu pokazati interes za djetetovo školovanje.

Domaća zadaća omogućava roditeljima da, možda bolje nego učitelji, prepoznaju djetetove jače i slabije strane. Domaća zadaća također djecu poučava neovisnosti i upravljanju vremenom, jer učenici trebaju podršku kako bi svladali te obveze. Pomoć u razradi rasporeda i postizanju ravnoteže između izvannastavnih aktivnosti i obitelji vrlo je važna.

Dakle, što roditelji mogu učiniti kako bi podržali djecu u ispunjavanju svojih zadataka?

1. Stvorite prostor

Osmislite prostor u kojem će vaša djeca pisati domaću zadaću. Iako je stvaranje takvoga prostora u njihovoj sobi najlakši izbor, to istodobno znači da domaća zadaća postaje samostalna aktivnost. Ako postoji mogućnost da takvo mjesto osigurate u zajedničkom prostoru kuće, to bi potaknulo razgovor te bi se roditelji lakše mogli uključiti. Gdje god bio taj prostor, neka dijete zna da je to njegovo mjesto i neka se u njemu osjeća ugodno. Novi namještaj, udoban stolac i dobro osvjetljenje također će pomoći.

2. Neka vaš doprinos bude pozitivan  

Dajte svom doprinosu domaćoj zadaći pozitivnu notu. Moj je otac znao ispravljati moju zadaću crvenom kemijskom olovkom. To nije ni pozitivno ni ohrabrujuće. Ako vaše dijete ima pitanja, pomozite mu da samo dođe do rješenja, nemojte mu ga samo ponuditi. To možete postići postavljanjem nekoliko podpitanja. Ako počnete ovakvu praksu u ranijim godinama, to znači da će se vaše dijete, kad domaća zadaća postane važan dio učenja izvan nastave, osjećati ugodno raspravljajući o tome s vama i cijeniti vaš doprinos.

3. Dopustite im da čine pogreške

U redu je dati i pogrešan odgovor. Ako djetetu otkrijete točan odgovor i on ga bez razumijevanja prenese učitelju, tad učitelj neće znati s kojim se gradivom dijete muči, u čemu mu treba dodatan rad ili u čemu bi mogao brže napredovati. Pomozite, ali ne pretjerujte. U djetetovoj zadaći ostavite i pogreške kako bi ih učitelj mogao vidjeti. Pogreške mnogo otkrivaju i pomažu učiteljima da prilagode svoje poučavanje. Ako vaše dijete nešto ne razumije, vrlo je vjerojatno da se s istim gradivom muče i ostala djeca, a domaća zadaća sjajan je način da se to učiteljima da do znanja.

4. Budite realni

Dajte djeci vremena da naprave posao do kraja. Ako im ostavite malo prostora u obiteljskom rasporedu, oni će početi učiti organizirati vlastito vrijeme, a imat će i dovoljno vremena da naprave sve svoje obveze. To ostavlja više vremena za rasprave i obiteljske razgovore uz mirniji pristup.

5. Inzistirajte da posao obave do kraja

Postoje, naravno, i opravdani razlozi zbog kojih domaća zadaća nije napisana. Ali učitelji ne vole kad učenici na nastavu dolaze s ispričnicama roditelja. Vjerujte učiteljima, ne zadajemo zadaću zato što uživamo u tome.

Roditelji, vaša djeca trebaju vašu pomoć. Porast psihičkih problema među mladima, očekivanja koja im se nameću pojačana pritiscima društvenih medija povećavaju osjećaj stresa i anksioznosti.

..................

NAPOMENA

  • TheTeacherToolkit – internetska stranica nastala kao projekt alternativnog programa osposobljavanja učitelja The Region 13 Educator Certification Program (ECP), koji profesionalcima iz različitih područja djelovanja omogućuje da postanu učitelji pomoću alternativnog programa razvijenog u Teksasu.
  • Izvor: teachertoolkit.co.uk
Vezani članci
Školski portal: Zadaća treba pomoći učeniku u stjecanju znanja

Zadaća treba pomoći učeniku u stjecanju znanja

No u posljednje se vrijeme sve više govori o smislu,…

Školski portal: Nema više zadaće za osnovce

Nema više zadaće za osnovce

Navode da su dugo raspravljali o donošenju ove odluke, jer…

Školski portal: Odmor povećava produktivnost i kreativnost

Odmor povećava produktivnost i kreativnost

… te općenito odmaranje od pritisaka jedne konkretne stvari: domaće…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…