OŠ Š. K. BENJE, PŠ DIKLO, ZADAR

Godine glagoljice – pozdrav s četvrtašima!

srijeda, 13. lipnja 2018.

Treća je godina otkad smo se pridružili događanjima vezanima uz Staze glagoljaša. Poželjeli smo da o svojem doživljaju glagoljice progovore naši četvrtaši. Njima je ovo zadnja godina u našoj maloj školi…

… jer odlaze u matičnu školu Š. K. Benje, u kojoj će od 5. razreda nastaviti školovanje. Znaju što ih čeka u višim razredima, ali ne znaju hoće li netko s njima nastaviti pisati na glagoljici i kreativno izrađivati radove kao dosad. Zato se oni osjećaju kao da se od glagoljice i opraštaju pa im na ovaj način dajemo mogućnost da napišu što osjećaju i kako im je bilo lijepo družiti se uz glagoljicu.

Od drugog razreda, nakon što su s učiteljicom upoznavali slova, preko prvih kreativnih uradaka i druženja na radionicama, oslikavanja murala, izlaganja svojih radova na trgovima grada Zadra, svjedoče nam kako su se dobro zabavljali oživljavajući glagoljicu i koliko je glagoljica oživjela sve nas. U našu malu školu glagoljica je udahnula živost i to ne samo na prekrasnom muralu koji krasi naš hol, već i čestim radionicama te druženjima roditelja i djece i djece međusobno.

Svake se godine sve više kreativno družimo s glagoljicom. Od našega prvog izlaska na Staze glagoljaša nastavili smo baviti se radionicama glagoljice u našoj školi i u školi u Bibinjama.

Učenici i njihovi roditelji tome se jako vesele i uvijek se odazovu u velikom broju. Ponosni su na svoje uratke i sretni što polako sve više usvajaju ovo prekrasno pismo, poštujući i održavajući našu hrvatsku baštinu. Zadovoljni su lijepo oslikanim zidovima u holu naše škole i nadaju se da tome nije kraj.

Uvijek spremni na rad i suradnju, druženje i zabavu, podržavaju naše kreativne ideje vezane uz Staze glagoljaša. A mi učiteljice zahvalne smo roditeljima na suradnji i spremne smo svake godine iznova u naš kurikulum uključiti Staze glagoljaša i Sabor glagoljaša kao i radionice povezane s tim.

Odazivamo se i na likovni natječaj „Iskoni bje Slovo” koji se održava u OŠ Zadarski otoci. Nadamo se još boljoj suradnji s Udrugom glagoljaša i s našom koordinatoricom Danijelom Deković, koji su nam i financijska, ali i moralna podrška. Ovim putem želimo potaknuti i druge škole da nam se priključe, jer kao što naši četvrtaši to svojim uratcima svjedoče, glagoljica je zabavna!

…………..

Nataša PETKOVIĆ, Suzana LONČAR-MENOSKI i Snježana DIKLAN, učiteljice

………….. UČENIČKI RADOVI …………..

Tri godine glagoljice

Od 2. razreda učim starohrvatsko pismo koje se zove glagoljica. Prvo sam je učio pisati, zatim sam radio ogrlice i nakit sa slovima glagoljice. U 3. razredu smo išli u školu u OŠ Bibinje na radionice glagoljice. Tamo smo izrađivali kutijice ukrašene slovima glagoljice te bojali i ukrašavali tekstil tekstilnim bojama. Uživali smo u palačinkama i grickalicama. I u našoj školi imali smo tada tjedan radionica glagoljice u kojima su naši roditelji izrađivali zajedno s nama ogledalca ukrašena slovima glagoljice. Krenuli smo i s oslikavanjem zida na ulazu u našu školu. Pri kraju godine sudjelovali smo, kao i svake godine, na Stazama glagoljice u gradu Zadru. Smjestili smo se kraj Foruma i pričali prolaznicima o glagoljici i nudili im naše radove na poklon. Četvrti razred bio mi je najdraži. Kao i uvijek napravili smo naše radove i išli se šetati uz more. U školi smo slikali veliko drvo glagoljice. U ove tri godine sam puno toga naučio o glagoljici, bilo bi lijepo kad bi se to i nastavilo…

LUKA ŠPALETA, 4. razred

…………..

Moje tri godine s glagoljicom

Prva smo generacija drugaša koja se susreće s glagoljicom u našoj maloj školi u Diklu. Učimo pisati slova. Već u 3. razredu idemo na radionice u OŠ Bibinje. Slikamo slova glagoljice, izrađujemo ih od različitih materijala i uživamo u radu. Sudjelujemo u Stazama glagoljaša u gradu Zadru. I tako svake godine… Ukrašavamo slova glagoljice žicom, izrađujemo slike i oslikavamo ogledala, tu su još i pratilice za knjige, zvonca… U četvrtom razredu smješteni smo na Narodnom trgu, izradili smo svašta od glagoljice. Nosimo bijele majice ispisane slovima glagoljice i dobro se zabavljamo. Dok izlažemo naše radove turisti se zaustavljaju i pitaju nas kakva su to slova. Glagoljica je baš zabavna.

MATEO MATEŠIĆ, 4. razred

…………..

Staza glagoljaša

Mi smo prva generacija učenika naše škole u Diklu koja je na Stazu glagoljaša išla tri godine. Priključili smo se već u 2. razredu u kojem smo učili pisati glagoljicu. Imala sam osjećaj kao da učim neko jako čudno pismo, a to je u početku svima teško. Zanimljivo je bilo pisati svoje ime. U trećem razredu smo prvi put išli u Bibinje na radionice glagoljice. Tamo sam vidjela puno kreativnih radova i bila zadivljena. Nije prošlo dugo i mi smo u školi organizirali radionice na koje su bili pozvani svi naši roditelji da s nama izrađuju slova glagoljice i zabavljaju se. To je bila kreativna ideja koja se mojoj mami jako svidjela. Bila je iznenađena slovima glagoljice. Zajedno smo uspjele napraviti ogledalo ukrašeno ovim slovima. U njega smo uložile puno truda i rada. Na Forumu smo za Stazu glagoljaša izložili sve naše radove i pokazivali ih. Bilo mi je jako zabavno. Već slijedeće godine imali smo nove ideje. Učiteljice su zamolile tatu jednog našeg učenika da nam nacrta u holu škole prekrasno stablo puno slova glagoljice. Nakon toga svi đaci su pomogli bojati, a kad su se oni umorili pomogli su nam i roditelji. Opet smo svi sudjelovali. To stablo i danas stoji u našoj maloj školi. Zatim smo se opet pripremali za nove izlaske na Stazu glagoljaša s raznim uradcima od kojih se meni najviše svidio nakit. S učiteljicom smo se prošle godine prijavili i na likovni natječaj iz glagoljice. Nitko od nas nije ništa osvojio, ali nema veze, uvijek ima drugi put. I ove godine oslikavali smo početno slovo neke priče glagoljicom, za likovni natječaj. Bilo mi je zabavno ove godine svašta izrađivati, jer su nam se u poslu pridružili i mali prvašići. Jako sam tužna što mi je ovo bila zadnja godina glagoljice u ovoj našoj lijepo oslikanoj školi.

KORINA MILETIĆ, 4. razred

…………..

Pozdrav s glagoljicom

U drugom razredu učiteljica nam je pričala o glagoljici. Nisam imao pojma što je to. Učiteljica je objasnila da je to najstarije hrvatsko pismo. Zanimalo me kakva su to slova, činila su se jako čudna. Uskoro smo ih počeli pisati, naučili smo napisati svoje ime. Zatim smo slova izrađivali od glinamola, moje je baš lijepo ispalo. Uskoro sam slova izrađivao sve ljepše. Pozvali su nas na radionicu u Bibinje u njihovu školu. Izrađivali smo slova pa ih bojali spužvicama. Poslije su nas počastili palačinkama te smo se šetali i slikali uz more. I dalje smo se pripremali za Staze glagoljaša. Radili smo magnete u obliku cvjetova, leptira i sunca, a na njima su bila slova glagoljice. Sve smo to izložili na lijepo uređenom štandu u gradu pored Foruma. Na štandu su još bile i oslikane šalice i lijepi stakleni nakit. Radili smo i ogledala ukrašena slovima glagoljice na radionici s roditeljima. Ja sam svoje radio s tatom. Obojica smo bili ponosni kako nam je dobro ispao svaki uradak i bili smo sretni što smo sudjelovali.

U trećem razredu učiteljice su došle na ideju da uredimo školu. Organizirali smo roditelje da nam pomažu. Moj tata je nacrtao predivno stablo posuto slovima glagoljice. Ostali roditelji i mi učenici bojali smo nacrtano na zidovima. Oduševio me uradak mog tate, sve je ispalo jako lijepo.

Nastavili smo se pripremati za Stazu glagoljaša i svake godine štand je bio sve bogatiji. Sad smo napravili i brodiće i mornare… Prijavili smo se i za sudjelovanje na likovnom natječaju, crtali smo i oslikavali dvorce s prozorima u obliku slova glagoljice. Moj dvorac izgledao je čudesno. Za stazu glagoljaša ove smo godine pripremali okvire sa slovima od glinamola, košarice sa slovima glagoljice i cvijećem i dr. Do grada smo se ove godine vozili barkom i bilo je zabavno. Izlagali smo na Narodnom trgu i dobro se zabavili.

RIKARDO MAZIJA, 4. razred

Vezani članci
Školski portal: Javite se na IV. Likovni natječaj 'ISKONI BJE SLOVO'  za osnovne škole RH

Javite se na IV. Likovni natječaj 'ISKONI BJE SLOVO' za osnovne škole RH

… od ranoga srednjeg vijeka pa do danas. Kao takva,…

Školski portal: Znanstveni dan

Znanstveni dan

Sudjelovali su učenici nižih razreda - od prvog do četvrtog…

Školski portal: Učenici izradili, a škola tiskala dva kalendara

Učenici izradili, a škola tiskala dva kalendara

Neki od projekata ove škole jesu: Muzej u školi, a…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…