PRIRODOSLOVNA I GRAFIČKA ŠKOLA RIJEKA

Uspješna i druga Ljetna škola kemije

utorak, 4. rujna 2018.

Prirodoslovna i grafička škola Rijeka bila je domaćin još jednoga u nizu događanja namijenjenih učenicima i studentima koji vole kemiju i o njoj žele naučiti više od onoga što uče u sklopu redovite nastave.

U školi domaćinu od 26. do 31. kolovoza 2018. održana je DRUGA LJETNA ŠKOLA KEMIJE.

Okupila je polaznike iz svih krajeva Hrvatske. Najviše ih je pristiglo iz Čakovca i Varaždina, no bilo ih je i iz drugih gradova – Splita, Osijeka, Karlovca, Koprivnice, Slavonskog Broda, Zagreba te iz grada domaćina – Rijeke.

Drugu Ljetnu školu kemije u Rijeci organizirao je i vodio doc. dr. sc. Tomislav PORTADA, kemičar zaposlen na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu, uz veliku pomoć Gorana GOTLIBOVIĆA, profesora kemije i biologije iz škole domaćina, ravnatelja škole prof. Radenka BRADIĆA te studenata kemije i bivših učenika Prirodoslovne i grafičke škole Viktora ŠKORJANCA i Doriana SINČIĆA.

U organizaciji druge Ljetne škole kemije sudjelovala je i Bobana SAMARDŽIJA, studentica Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, koja je bila voditeljica projekta sudjelovanja studenata u Ljetnoj školi. Taj je projekt dio aktivnosti Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci.

PREDAVANJA I VJEŽBE

Program aktivnosti škole obuhvaćao je predavanja i vježbe u laboratoriju, a neke od aktivnosti bile su dio ciklusa Kemijsko-inženjerskih radionica HDKI-a. Velik izazov u odabiru tema bila je činjenica da su polaznici škole različite dobi i predznanja, pa je trebalo odabrati sadržaje koji će biti podjednako novi, zanimljivi i razumljivi svima.

Od predavača valja spomenuti studenta kemije i bivšega kemijskog olimpijca Silvestra MRAVLINČIĆA, koji je obradio uvod u kemijsku kinetiku, te prof. dr. sc. Srećka VALIĆA, koji je održao predavanje, a zatim i laboratorijsku vježbu iz područja kemije polimera. Viktor ŠKORJANC održao je dva predavanja, jedno o homokiralnosti života na Zemlji, i drugo o Barryju Kidstonu, studentu kemije čije je eksperimentiranje sa sintezama psihoaktivnih droga završilo tragično.

Na predavanje o homokiralnosti života na Zemlji nadovezalo se kratko predavanje voditelja škole dr. Tomislava PORTADE o nelinearnim učincima u asimetričnoj katalizi. Osim tog predavanja, PORTADA je održao teorijski uvod, a zatim u računalnoj učionici radionicu o spektroskopiji nuklearne magnetske rezonancije.

Možda najbolji primjer teme iz kemije koja je bila zanimljiva i razumljiva svima, bez obzira na predznanje, bilo je predavanje Doriana SINČIĆA o etimologiji imena kemijskih elemenata. Maturant Prve gimnazije Varaždin Ilija SRPAK, državni rekorder po broju medalja osvojenih na međunarodnim natjecanjima, održao je kratko predavanje o iterativnoj metodi rješavanja matematičkih jednadžbi.

U praktičnom (laboratorijskom) dijelu aktivnosti Viktor ŠKORJANC vodio je početničku skupinu koja se bavila analizom vodenih otopina anorganskih soli. Naprednije vježbe obuhvaćale su odjeljivanje sastojaka smjese ekstrakcijom i sintezu fenacetina iz paracetamola uz praćenje tijeka reakcije tankoslojnom kromatografijom te sintezu i bojenje pamučne krpice indigom i para-crvenim. Polaznici škole i ovogodišnji kemijski olimpijci Ilija SRPAK i Borna ŠIMIĆ dobili su priliku okušati se u samostalnom vođenju manje skupine učenika, u čemu su se izvrsno snašli, uz pomoć i nadzor voditelja Ljetne škole dr. Portade te nastavnika škole domaćina Gorana GOTLIBOVIĆA, Jasmina POLJAKA i Sarasvati MARAČ.

POSJET ODJELU ZA BIOTEHNOLOGIJU

Četvrti dan škole, u srijedu prijepodne, organiziran je posjet polaznika škole Odjelu za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci. Nakon kratke uvodne riječi pročelnice Odjela prof. dr. sc. Marte ŽUVIĆ, polaznici su imali prilike obići znanstvenoistraživačke laboratorije kroz koje su ih provele doc. dr. sc. Nela MALATESTI i znanstvena novakinja Martina MUŠKOVIĆ, te uživati u atraktivnom demonstracijskim pokusima koje su izvele članice studentskog projekta PUTUJUĆI ZNANSTVENICI.

Obilazak Odjela za biotehnologiju završio je kratkim druženjem s prof. Goranom BUKANOM, urednikom kemije u Školskoj knjizi, koja je bila jedan od donatora druge Ljetne škole kemije.

■  VELIKA POMOĆ DONATORA I SPONZORA

Važno je naglasiti da je program škole za polaznike bio potpuno besplatan. Povrh toga, svim polaznicima osiguran je smještaj i tri obroka dnevno. Svi troškovi škole podmireni su iz sredstava koje su osigurali organizatori, donatori i sponzori – Prirodoslovna i grafička škola Rijeka, Primorsko-goranska županija, Institut Ruđer Bošković, Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci, Odjel za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, Udruga studenata biotehnologije, Školska knjiga, BASF Hrvatska, Pliva, Fidelta i RuVe, na čemu im i ovom prilikom zahvaljujemo.

Vezani članci
Školski portal: Očaravajuće čarolije u kemiji

Očaravajuće čarolije u kemiji

Učenici trećih i četvrtih razreda OŠ Ivana Gundulića iz Zagreba…

Školski portal: Grožđe – hrana i lijek

Grožđe – hrana i lijek

rožđe se, u doba stare Grčke, smatralo „hranom bogova”. Starogrčki…

Školski portal: Održana Treća ljetna škola kemije

Održana Treća ljetna škola kemije

Škola je okupila učenike iz cijele Hrvatske i bila je…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…