RODITELJI + UČITELJI I KAKO UGLAZBITI ODNOSE

Kako se nositi s ovim tipovima teških roditelja

petak, 21. rujna 2018.

Katkad roditelji mogu biti teži od svojih sinova i kćeri. Catherine NELSON dijeli ključne savjete kako se boriti s pogrešno usmjerenom roditeljskom moći.

Kako se nositi s ovim tipovima teških roditelja

Ne bi li bilo lakše kad biste se kao učitelj morali baviti samo učenicima, a ne i njihovim roditeljima?

Roditelji koji podržavaju učitelja uvelike mu olakšavaju život, ali s vremena na vrijeme naići ćete na mamu ili tatu iz noćne more koji će ostati urezani u vaše pamćenje i onda kad njihovo dijete već na bude fakultetu.

✿ NAMETLJIVI RODITELJI ✿  teško su „probavljivi”. Jedna učiteljica iz Škotske koja je vodila ansambl žičanih instumenata sjeća se kako je jedna mama došla neposredno prije probe zabrinuta jer je njezina kćer imala poteškoća s praćenjem ritma. „Katie je bila uzrujana prošlog tjedna kad ste joj rekli da ne svira uvijek u pravom trenutku”, obavijestila je učiteljicu. „Je li moguće slušati ju kako svira kako bih mogla zabilježiti ritam za nju?” Slično iskustvo imala je i voditeljica Francuskog orkestra mladih kad je primila poziv majke jedne čelistice: „Zašto ste dali mjesto u orkestru učeniku X, a ne mojoj kćeri? Svi znaju da ona svira mnogo bolje od X. Pitajte bilo koga!”

✿ ✿ još su jedna od opasnosti ovoga posla. Christian VACHON iz Konzervatorija Gatineau u Kanadi otkrio je: „Jedni su mi roditelji slali prijeteće poruke nakon što je njihov sin izbačen iz konzervatorija, a izbačen je jer nije položio ispit.”

Na drugom su kraju spektra ✿ DOBRONAMJERNI RODITELJI ✿  Manje zastrašujući za učitelja, ali jednako „smrtonosni”, barem kad su instrumenti u pitanju. Roditelji koji nemaju pojma o violinama sami se prihvaćaju posla popravka, objašnjava učitelj iz Mineapolisa Steve DUNLOP. „Mnogi roditelji nemaju pojma o instrumentima koje sviraju njihova djeca, a neskloni su potrošiti ijedan dolar na instrument.” Prisjeća se koncerta osnovnoškolskog orkestra kad je jedan otac ponosno priopćio učitelju kako je luk na violini otpao pa ga je on zalijepio i sad je spreman za predstavu.”

✿ NEZAINTERESIRANI RODITELJI ✿  Jedan se učitelj požalio na majku koja je odbijala prihvatiti da je njezinoj kćeri potrebno vrijeme za vježbu. „Ona nema vremena”, inzistirala je majka. „Tjedan proleti, što je s baletom, gimnastikom, jahanjem?” Tu su i oni koji olako shvaćaju učenje svoje djece. „On nikad ne vježba”, slegnu ramenima i uzdahnu, pokušavajući učenje violine prikazati kao kaznu. „Ne znam što je ona vježbala, ja sam ju poslao u sobu da vježba.”

NAJBOLJI SAVJETI ZA SUOČAVANJE S RODITELJIMA:

  • Komunikacija je ključna za razvoj dobrog odnosa s roditeljima – neka znaju što točno očekujete od djeteta i od njih.
  • Služite se dnevnikom za vježbu koji učenik može odnijeti kući i orijentirati se prema njemu. To je ujedno vrlo dobar alat za komunikaciju između vas i roditelja. Možete napraviti prikaz učenikova napretka i zadati im zadatke tako da bude jasno što točno trebaju vježbati. Isto tako možete potaknuti roditelje da se služe vašim prikazom upisujući komentare vezane za djetetove vježbe kod kuće.
  • Potičite uključenost roditelja koliko god je to moguće, dajte im do znanja da je njihova potpora ključna za uspjeh djeteta, posebno u ranijim godinama.
  • Uvijek pokazujte poštovanje prema roditelju i djetetu.
  • Kad razgovarate s roditeljima, uvijek imajte na umu djetetovu dobrobit i dajte im do znanja da vam je stalo do njihova djeteta.
  • Neka vaše granice budu jasne. Kažite im kako vas mogu najlakše kontaktirati, ali im isto tako dajte do znanja da ne možete provesti sate svaki tjedan raspravljajući o djetetovu napretku. Elektronička pošta može biti odlično sredstvo, jer roditelji mogu precizno pitati, a vi na njihove upite možete odgovoriti brzo i sažeto.

Unatoč raznim horor-pričama, svaki učitelj s kojim sam razgovarao naglasio je kako ima vrlo dobre odnose s roditeljima te da njihova potpora motivira njihovu djecu na veće stvari te u mnogim slučajevima roditelji i učitelji postaju dobri prijatelji. Uvijek će biti onih s kojima je teže raditi i u tom slučaju morate biti fleksibilni, ali čvrsti i držite se svog smisla za humor. I na kraju – ne zaboravite da ti roditelji pokušavaju učiniti ono što misle da je najbolje za njihovu djecu.

..................

NAPOMENA

 The Strad – portal s vijestima iz svijeta žičane glazbe.

Vezani članci
Školski portal: Jesu li roditeljske grupe na Whatsappu štetne za vašu školu?

Jesu li roditeljske grupe na Whatsappu štetne za vašu školu?

Vodstvo škole trebalo bi stoga, prije nego što prigrli ovaj…

Školski portal: Pet situacija kad je za učitelje bolje da prešute

Pet situacija kad je za učitelje bolje da prešute

Jeste li primijetili da se ono o čemu bi se…

Školski portal: Što god je potrebno da biste kontaktirali roditelja vrijedno je truda

Što god je potrebno da biste kontaktirali roditelja vrijedno je truda

…koji ne mare za njegovo obrazovanje itd. Ti roditelji možda…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…