SENZIBILNO SA SENZIBILNIMA

Kako disciplinirati iznimno osjetljivu djecu

četvrtak, 8. studenoga 2018.

Odgajanje moga starijeg sina oduvijek je bio izazov. Već je iz utrobe izašao s najozbiljnijim izrazom lica i otpočetka je imao promjenjiva raspoloženja. Rano sam shvatila da moj sin ima jaku volju i da je općenito intenzivna duša.

Kako disciplinirati iznimno osjetljivu djecu

Ali kako su godine prolazile, uvidjela sam da je iznad svega hipersenzibilno dijete. On je strastven i voli iz sveg srca, ali je isto tako duboko ranjiv. Lako se uzruja i ne može tek tako zanemariti neke stvari kao drugi ljudi.

Mislim da zbog toga neka osjetljiva djeca djeluju prkosno ili tvrdoglavo. Oni duboko doživljavaju stvari i zato teško zaboravljaju. Često se snažno odupiru, jer osjećaju paniku zbog stvari koje su pošle po krivu i na taj se način brane od još većeg stresa.

Svi koji imamo hipersenzibilnu djecu znamo koliko ih je teško disciplinirati. Nije da prkose i krše pravila više nego neka druga djeca, već im je teže postaviti granice bez da pokrenemo intenzivan vrtuljak njihovih emocija.

Reći ću vam da sam iznad svega naučila da treba biti vrlo kreativan u discipliniranju preosjetljivog djeteta. Ne postoji univerzalan način discipliniranja ovakvog djeteta, a i kad pomislite da ste ga našli, sljedeći će vas put iznevjeriti i morat ćete početi ispočetka.

IZBJEGAVAJTE IGRU NAMETANJA KRIVNJE

Kada dijete učini nešto krivo, instinkt vam nalaže da kažete „Pogledaj što si učinio!” ili „Zašto si to učinio?”. S osjetljivim djetetom morate malo „pregristi jezik”. Kad kažete tako nešto, preosjetljivo će dijete zapravo čuti „Ti si najgore dijete na svijetu”.

Pokušajte nešto poput „Da vidimo postoji li bolji način...”. Znam da zvuči kao „hipijevska glupost”, ali male prilagodbe preosjetljivoj djeci znače mnogo.

VODITE RAČUNA O TONU GLASA

Svi vičemo i s vremena na vrijeme izgubimo kontrolu. To je dio roditeljstva, jer svi smo samo ljudi od krvi i mesa. Ali naša preosjetljiva djeca duboko osjećaju naš bijes. Ne mogu ga tako lako otresti. A kad se već nalaze „u vrućoj vodi”, podizanjem temperature samo ćete pogoršati stvar. Zato vježbajte duboko disanje, zatvorite se u kupaonicu, učinite što morate učiniti, ali pokušajte sniziti ton glasa zbog vašega osjetljivog djeteta.

NE IZOLIRAJTE DIJETE

Katkad morate udaljiti dijete od opasne situacije ili postaviti granice. Ali „pauziranje” nije uvijek dobro rješenje za preosjetljivu djecu. Oni su skloni osjećati se povrijeđeno i napušteno. Možete udaljiti dijete od situacije, ali ne i nužno izolirati ga od sebe, jer ste vi njegova osoba od najvećeg povjerenja. Često sjedim sa svojim sinom u sobi u koju sam ga poslala. Samo sjedim i čekam dok ne bude spreman vratiti se svojim uobičajenim aktivnostima. Ne moram ništa reći ni popustiti njegovim zahtjevima, jednostavno želim biti s njime dok se sam ne izbori sa situacijom.

PONUDITE IZBOR I ALTERNATIVU KAD GOD JE MOGUĆE

Osjetljiva djeca ne vole prijetnje – „Bit će po mome ili nikako”. Oni vole sudjelovati u odluci. Ako im dopustite da s vama osmisle kućna pravila, to će na njih djelovati vrlo ohrabrujuće. Naravno, vaša odluka mora biti zadnja, ali ako samo pokažete volju da uvažite i njihovo mišljenje, uvelike ćete smanjiti mogućnost sukoba.

POVEŽITE SE S NJIMA NAKON ŠTO IH DISCIPLINIRATE

U žaru borbe nećete nužno biti nježni prema djetetu. Ali to možete učiniti nakon oluje. Razgovarajte s njime o tome što se dogodilo, smirite situaciju: „Sva djeca katkad imaju grozan dan.” Obaspite ih nježnošću i objasnite im koliko su divni te da će sve biti u redu.

ZAPAMTITE DA JE VAŠE DIJETE DRUKČIJE OD OSTALIH. NE USPOREĐUJTE.

Gledajući drugu djecu, lako je reći: „Zašto s mojim djetetom nije tako lako?” Kao prvo, kad promatrate drugu obitelj, vidjeli ste samo nekoliko minuta njihova života tako da ne možete znati kako oni zapravo funkcioniraju.

Granice i posljedice apsolutno su nužne za svu djecu. Ali sve ovisi o tome kako to postižete, posebno kad odgajate preosjetljivu djecu. Koliko god da je teško, morate zapamtiti da ih time učite prihvatljivom ponašanju. Učite ih kako kontrolirati svoje emocije. S osjetljivom je djecom taj proces nježniji, sporiji, pažljiviji i vjerojatno drukčiji nego kod neke druge djece koju možda poznajete.

I to  je u redu.

Možda vam se to trenutačno ne čini tako, u žaru borbe teško je uvidjeti da činite pravu stvar. Ali ako nađete način da budete osjećajni prema potrebama svoga osjetljivog djeteta, to će mu omogućiti da procvjeta, zasjaji i zaista postane ono sjajno dijete kakvo jest.

..................

NAPOMENA

  • Scary Mommy – američki portal posvećen roditeljstvu.
  • Izvor: scarymommy.com
  • Photo by Sai De Silva on Unsplash
Vezani članci
Školski portal: Slušajte sve što vaše dijete ima za reći, čak i ono što ne izgovori…

Slušajte sve što vaše dijete ima za reći, čak i ono što ne izgovori…

… i ostali potpuno razočarani izostankom odgovora. Moramo priznati da…

Školski portal: Rana privrženost majke i djeteta

Rana privrženost majke i djeteta

… da zadržava pogled na djetetovu licu, da mu govori…

Školski portal: Djeci trebaju umjetnost, priče, pjesme i glazba

Djeci trebaju umjetnost, priče, pjesme i glazba

Ako djetetu uskratite hranu, posljedice će uskoro postati vidljive. Ako…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…