SURADNJA ZAGREBAČKE ŠPORTSKE GIMNAZIJE I ŠKOLE ZA PRIMIJENJENU UMJETNOST I DIZAJN

Valjak i boja sprijateljili umjetnike i sportaše

utorak, 4. prosinca 2018.

Dvije zagrebačke srednje škole, dijametralno suprotnih programa i đačkih talenata, kako same za sebe govore, ostvarile su neobičnu i međusobno korisnu suradnju. Naime, Športska gimnazija u Selskoj već dulje vrijeme razmišlja…

… o uređivanju okoliša škole, konkretno – bojanju stražnjih zidova garaža u nizu, koje su vlasništvo stanara zgrade u susjedstvu. Dvorište škole s jedne je strane ograđeno tim, donedavno zapuštenim „zidom” pa ga je ravnatelj Stipe PERIŠIĆ u dogovoru sa svojim nastavnicima i učenicima odlučio oličiti, urediti, odjenuti mu novo ruho i samim time uljepšati okoliš Športske.

Nisu željeli za to angažirati neke profesionalne soboslikare i ličioce, koje bi masno platili, već su se za pomoć obratili zagrebačkoj Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn te je počeo projekt Škola školu pomaže. Ideju je rado prihvatio ravnatelj ŠPUD-a Filip PINTARIĆ, na tri su dana u Selsku došli učenici njegove škole, kupljena je boja uz pomoć sponzora te je nastalo pravo malo remek-djelo, čime je dvorišni zid dobio sasvim novu dimenziju.

■ OBOSTRANA KORIST  ■

Osim učenika iz Športske, u projekt se uključilo devet učenika ŠPUD-a, odjel Grafike i dvije mlade nastavnice, Tea PRANJIĆ i Martina MAJCEN, koje su na osposobljavanju bez osnivanja radnog odnosa, te njihov mentor Tomislav TOMIĆ. Radilo se fasadnom bojom i kistom, Tea i Martina kontaktirale su JUB i Bačelić, koji su im donirali boje i alat vrijedan otprilike pet tisuća kuna i radovi su mogli početi. Iako je sve odrađeno na prijateljskoj, volonterskoj bazi, ravnatelj ŠPUD-a Pintarić govori da je odrađeni posao itekako koristan njegovim učenicima, i to u samoj struci:

– Ova je suradnja uključila nekoliko sastavnica koje su njima za bavljenje umjetnošću vrlo bitne. Ponajprije, kako doći do posla i kako doći do materijala. Stoga ovo nije bio čisti volonterski rad, nego vrsta projekta koji njima ulazi u kurikul. Sudjelovali su na stvarnome i dosta zahtjevnome poslu, a ostvarili su kontakte i s drugim dionicima društva, što im je opet bitno žele li biti uspješni u svojoj struci. Dakle, projekt obiluje mnogim ishodima koje ne bi mogli dobiti u klasičnom obrazovanju.

Dodaje kako i nastavnici i učenici ŠPUD-a imaju iskustva s izlaženjem iz učionica i kabineta, jer je izvanučionički kurikul za samo jednu školsku godinu „debeo barem deset centimetara”. Mnogo izlažu u raznim gradskim prostorima, iako im je ovo prva ovakva suradnja s drugom školom.

Velik dio posla odradile su spomenute Tea Pranjić i Martina Majcen, koje su našle sponzore. Već su se izvježbale, kažu, na prijašnjim projektima kako pristupiti tvrtkama, kako predstaviti projekt te je samo trebalo dobiveni materijale i boje – oko 45 litara bijele boje, kantice od litre raznih drugih boja, kistove, valjke i kantice – upotrijebiti na najbolji mogući način.

– Mislim da će ovakav način rada i korisnog druženja škola sada zaživjeti, jer smo pokazali da se može napraviti mnogo, a bez mnogo novca. Treba se samo zavrtjeti, pronaći dobre ljude koji bi pomogli, a učenici će odraditi svoje. Zato se veselim novim projektima, u koji bismo uključili i neke druge škole. Možda za nekoliko godina nas petstotinjak iz dvadesetak škola bude uređivalo nečiji okoliš ili interijer. Zaista, kad se male ruke slože – zaključuje ravnatelj Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn.

■ BEZ PREDRASUDA  ■

Posao bojanja zida, dakle, i jednim i drugim učenicima donio je novo iskustvo, nova poznanstva, koja možda prerastu u prijateljstva, i zapravo se ravnatelji sami sebi čude kako nisu na takvu ideju došli ranije. A suradnja dviju ili više škola višestruko je korisna za sve uključene. Što su škole različitije, to su dobrobiti suradnje veće.

– Naše dvije škole po programima zaista jesu s dvije suprotne strane spektra. Ali to nam nije bila nikakva prepreka. Važno mi je i što smo uspjeli ukloniti predrasude prema sportašima, kao osobama potpuno nezainteresiranima za išta osim sporta. Naši su dečki i cure uživali u bojanju zida, u učenju novih stvari od prijatelja iz ŠPUD-a, i svi odreda jedva čekaju neki novi projekt sličan ovome – zaključio je ravnatelj Športske. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Napisao Branko Nađ ]

Vezani članci
Školski portal: Djeci treba omogućiti slobodnu igru na otvorenom

Djeci treba omogućiti slobodnu igru na otvorenom

Trenutačno su u tijeku dva projekta, a jedan od njih…

Školski portal: Izvrsna suradnja rezultirala uspješnim međunarodnim projektom

Izvrsna suradnja rezultirala uspješnim međunarodnim projektom

Projekt je počeo prvim danom jeseni te je okupio 31…

Školski portal: Zagrli učiteljicu za bolje ponašanje u školi

Zagrli učiteljicu za bolje ponašanje u školi

POSTUPAK JE JEDNOSTAVAN: na ulazu u učionicu učenici imaju četiri…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…