ZA NEKE RODITELJE TREBAJU ČELIČNI ŽIVCI

Zašto su za sve krivi učitelji?

četvrtak, 13. prosinca 2018.

O stvarnim slučajevima iz vrtića i škole može se pričati beskonačno. O tome tko je kriv može se također raspravljati jako dugo. Priče opisane u nastavku članka možda će pomoći roditeljima da razmotre situacije u kojima su se našli iz druge perspektive.

Zašto su za sve krivi učitelji?

MAŠA I TELEFON

Sukob je počeo radošću. Maši su kupili telefon. Vrlo skup, na rate, ali dijete je htjelo samo taj. Prvašica se nije dugo radovala. Nakon dva tjedna, u žaru igre, telefon je ispao iz njezina džepa, a dječak koji je trčao slučajno ga je nagazio. Telefon se ne može popraviti. Tko je kriv? Učiteljica, naravno! Upravo je k njoj došla Mašina mama, hvatajući se za srce s vremena na vrijeme i optužujući ju da ne obavlja svoju dužnost. Ona je bila dužna voditi računa o skupocjenoj napravi.

Učiteljica je, naravno, bezbroj puta objasnila kako ne bi trebalo donositi skupe i krhke stvari u školu. Ali majci nije bilo potrebno objašnjenje, ona je tražila krivca i zato je, ne budi lijena, otišla ravnatelju i napisala izjavu kako se učiteljica ne brine o djeci. Učiteljici su uzeli dio plaće, a Mašina je mama još godinu dana otplaćivala ratu za telefon, s vremena na vrijeme podsjećajući učiteljicu na incident.

ZAKLJUČAK >  čak i ako dijete jako želi telefon u prvom razredu, jer ga imaju i Pero i Kata, ne trebate mu udovoljiti ako niste spremni na to da se „igračka” može slomiti. Što će djetetu telefon u prvom razredu? To vrijedi i za skupe kemijske, olovke i bojice koje se također mogu izgubiti ili slomiti. Ako niste spremni na mogućnost da se stvar može oštetiti, kupite povoljniji proizvod, a skuplje stvari ostavite za kasnije, kada dijete naraste.

MOJ SAŠA NIJE TAKAV

Svakog se tjedna Sašina mama s prijekorom obraća mladoj učiteljici: „Moje dijete stalno tuku u razredu, a vi to ne primjećujete.” Učiteljica, skeptično se osmjehujući, odgovara majci da njezina Sašu nitko ne dira prvi, ali nju brine što njezin dječak u drugom razredu nema prijatelja. Dječak, ne samo da zadirkuje kolege, već stalno vrijeđa, gura djevojčice, udara ih šakama u leđa i trbuh. Mama tvrdi da to nije istina: „Moj je Saša dobar i tih dječak. Svaki ga dan pitam zadirkuje li ga netko u školi, a on počne plakati i kaže da ga svi tuku. Ja vjerujem svome djetetu.”

Za sljedeći majčin prijekor učiteljica je bila spremna. Snimila je Sašino ponašanje i pokazala ga majci. Vidjevši kako njezin „dobar i tih dječak” trči po blagovaonici s ustima punima kompota, a zatim prska po vršnjacima, ne obazirući se na upozorenja pedagoga, šulja se sleđa slabijoj djeci i udara ih u glavu, podmeće nogu djevojčicama, mama svejedno nije mogla povjerovati i kazala je kako su njezina jadnička isprovocirali. A učiteljica je dužna prozvati provokatora, a ne Sašu. Sukob se nije mogao riješiti. Majka je, izazvavši skandal, preselila sina u susjedni razred, gdje su se nakon nekoliko tjedana javili isti problemi.

ZAKLJUČAK >   katkad se djeca u školi ne ponašaju kao kod kuće. Ako se dijete žali na učitelja ili kolege, ne sukobite se odmah s učiteljima i roditeljima druge djece. Za početak dođite u školu i razgovarajte s učiteljem. Svaki učitelj problem želi riješiti civilizirano. Možda kori vašeg sina, a on ne sluša ili skriva informacije od vas? Možda je to povod za razmišljanje o tome što radite pogrešno.

..................

NAPOMENA

Vezani članci
Školski portal: Kako smireno odgovoriti uznemirenim roditeljima

Kako smireno odgovoriti uznemirenim roditeljima

U radu s djecom i obiteljima svi se katkad nađemo…

Školski portal: Što god je potrebno da biste kontaktirali roditelja vrijedno je truda

Što god je potrebno da biste kontaktirali roditelja vrijedno je truda

…koji ne mare za njegovo obrazovanje itd. Ti roditelji možda…

Školski portal: Kako izbjeći pritužbe ljutitih roditelja

Kako izbjeći pritužbe ljutitih roditelja

... u ravnateljev ured i tražili da određeni učitelj dobije…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…