RANI I PREDŠKOLSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE > ŠTO ČINITI DA DIJETE BUDE SRETNO?

Zdrav odgoj u zdravu okružju

srijeda, 19. prosinca 2018.

Činjenica da su djeca veći dio dana u vrtićkoj nego u svojoj kući daje odgojiteljima velike mogućnosti kreativnoga pristupa u radu s djecom, ali im istodobno nameće i veliku odgovornost u nastojanju da djeci osiguraju zdrav psihofizički razvoj.

Zdrav odgoj u zdravu okružju

Vrtić je mjesto gdje djeca borave, igraju se, druže, vrtić je mjesto dijaloga, suradnje i zajedničkoga učenja. Sve navedeno djeci rane dobi pruža mogućnost zdravoga i prirodnoga razvoja.

Dijete je već od prvih dana svjesno i aktivno biće, sposobno za interakcije sa svojom okolinom. Ono je cjelovito biće sa specifičnim potrebama, pravima i kulturom znanja i aktivno sudjeluje u svom razvoju.

Za djetetovo kvalitetno učenje jako je važno prostorno materijalno okružje koje ga potiče na aktivnost, situacijsko i suradničko učenje. Stalna dostupnost materijala omogućuje neovisnost i autonomiju u učenju. Okružje mora omogućiti djetetu istraživanje različitih logičkih, matematičkih, fizikalnih fenomena i pojava, istraživanje različitih likovnih tehnika, istraživanje prirode te istraživanje zvukova glazbe i pokreta.

U  djeteta treba razvijati pozitivan i tolerantan odnos prema drugima, prihvaćanje različitosti, prava i odgovornosti. Prostorna organizacija usmjerena je promoviranju komunikacija i interakcija. Kod djeteta je važno osigurati osjećaj pripadanja i dobrodošlice. Također je važno socijalno okružje da dijete bude sretno,  kompetentno,  samopouzdano i spremno za nove izazove u daljnjem odgojno-obrazovnom procesu.

Prema psihologu W. Glasseru uz fiziološke potrebe dijete ima i četiri glavne psihološke potrebe, a to su: ljubav, moć, sloboda i zabava.

  • LJUBAV – svi mi imamo potrebu nekoga voljeti i da nas netko voli. Ljubav nas osnažuje i krijepi, a to posebno vrijedi za djecu. Ljubav je potrebna djetetu da sklapa prijateljstva te da ima osjećaj brige za nekoga.
  • MOĆ – odnosi se na osobnu moć, osjećaj da postoje stvari koje čini dobro. Potreba za moći koju dijete zadovoljava vjerovanjem da je priznato od druge djece i odraslih. Djeca se uključuju u aktivnosti u kojima se rabe riječi pohvale kada odgojitelj primijeti da je dijete nešto dobro napravilo.
  • ZABAVA – pružiti djetetu mogućnost i dovoljno vremena da radi što ga interesira i što ga zabavlja.
  • SLOBODA – omogućiti djetetu da neku aktivnost može obaviti kada to želi da mu bude zabavno i zanimljivo, da ima slobodu u izboru partnera, igre i aktivnosti. Potreba za slobodom duboka je i snažna i kada dijete netko ograničava,  kontrolira ono se osjeća sputano.

Dijete učimo da bude odgovorno da se ponaša tako da i drugoj djeci omogući zadovoljavanje njihovih potreba. Dijete treba naučiti odlučivati da uspješno zadovolji svoje potrebe jer je to ključ u potrazi za srećom.

Odgojitelji moraju promišljati zadovoljava li prostorno materijalno okružje dječje primarne i razvojne potrebe, poštuje li i zastupa dječja prava te da li je odraz njihova razumijevanja djeteta.

„Da bi dijete bilo sretno mora imati minimum ljubavi, važnosti, slobode i zabave ugrađene u svaki dan svoga života.“ [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Napisala Snežana MIKULEC, odgojiteljica mentorica | DV Bedekovčina ]

 

Vezani članci
Školski portal: Učenje može biti zabavno i zanimljivo

Učenje može biti zabavno i zanimljivo

Oni ne vide nikakva smisla u čitanju knjiga, učenju tablice…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir dječaci stavljaju na glavu…

Školski portal: Brz način da smirite svoj razred

Brz način da smirite svoj razred

Također ćete primijetiti veću zahvalnost, povjerenje te želju učenika da…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…