INDUSTRIJSKA STROJARSKA ŠKOLA, ZAGREB

Prva mobilnost projekta Erasmus+

ponedjeljak, 24. prosinca 2018.

Agencija za mobilnost i programe EU odobrila je Industrijskoj strojarskoj školi (ISŠ) iz Zagreba projekt COVET „Competitive VET for learners and teachers” radi stjecanja iskustava međunarodne prakse...

... i osnaživanja stručnih i osobnih kompetencija učenika i nastavnika. Učenici u zanimanju CNC-operater Domagoj BARIŠIĆ, Filip BESEDNIK, Fran HEGIĆ, Dominik HORJAK, Dominik JELINČIĆ, Matija OSTOIĆ, Dorian PODGORSKI i Juraj ŠTAJCER, u pratnji nastavnice strojarske skupine nastavnih predmeta Katarine KNEŽEVIĆ, boravili su u francuskom gradu Toulouseu.

Sam vikend dolaska domaćini su iskoristili kako bi učenicima ISŠ-a približili božićni ugođaj središta Toulousea i njegovih kulturnih znamenitosti kao što je katedrala, gradska vijećnica Capitole, Pont Neuf – najstariji most u Toulouseu koji datira iz 16. stoljeća i spaja dvije strane grada, a učenici su imali priliku razgledati i baziliku st. Sernina te jakobinsku crkvu.

Radni su tjedan učenici ISŠ-a u pratnji nastavnice Katarine Knežević počeli odlaskom u CFAI Midi-Pyrenees u Toulouseu, gdje su obišli obrazovni centar sa svim njegovim radionicama, praktikumima i učionicama. Zahvaljujući izvrsnoj organizaciji koordinatorice projekta COVET „Competitive VET for learners and teachers” nastavnice strojarske skupine nastavnih predmeta u ISŠ-u Meri RUŽEVIĆ i sjajnim partnerima u Francuskoj, učenicima je mobilnost projekta Erasmus+ bila odlična mogućnost za poboljšanje stručnih kompetencija. Učenici su u CFAI Midi-Pyrenees bili podijeljeni na četiri radna mjesta, pri čemu je svaka skupina imala pomoćnika iz samog centra koji je pokazivao zadatke i usmjeravao učenike ISŠ-a u radu, dok je nastavnik mentor Marcel VANNSON nadgledao sve skupine.

Učenici su na prvomu radnomu mjestu pripremali stroj za obradu i tako svladavali osnove pripreme proizvodnje zadanog obratka, na drugomu radomu mjestu pratili su proizvodnju, dok su na trećemu mjestu puštali CNC-stroj u rad. Završni, četvrti dio procesa podrazumijevao je provjeru gotovih proizvoda pomoću različitih uređaja, a učenici su polirali i brusili dijelove koji su to zahtijevali.

Učenici ISŠ-a, s učenicima I nastavnicima iz CFAI-a, posjetili su tvrtku COMAU, koja je vodeća na području industrijske automatizacije na globalnoj razini. Djelatnost tvrtke COMAU jest povezivanje, montaža i strojna obrada za tradicionalna i električna vozila te robotizirane proizvodne sustave. COMAU razvija sustave, proizvode i usluge koristeći se mogućnostima industrije 4.0. Ova tvrtka djeluje na tržištu rada već 45 godina pa se doista može pohvaliti bogatim iskustvom i poslovanjem na 32 lokacije s 9000 zaposlenih te desetak međunarodnih partnera za osposobljavanje djelatnika.

Peti dan boravka u Francuskoj bio je za učenike ISŠ-a posebno dojmljiv, jer su posjetili Airbus. Tvrtka je to koja ima 60 tisuća zaposlenih sa sjedištima u 16 europskih država te dvije vlastite škole. Airbus je međunarodna tvrtka u zrakoplovnoj industriji gdje se na četiri radna mjesta sklapaju avioni, a proizvodi se 13 aviona mjesečno. Sjajni domaćini iz Francuske organizirali su i izlet u Cite de l’Espace, veliki muzej u neposrednoj blizini Toulousea posvećen svemiru i istraživanju svemira. Muzej sadrži replike raketa i svemirske stanice MIR, Curiosityja, planetarij i kino IMAX 3D. Sve su replike izložene u muzeju u stvarnoj veličini, a kolekcija uključuje i neke izvorne izloške koje su im donirali SAD i Rusija. Muzej je u cijelosti interaktivan i prostire se na tako velikoj površini da je potrebno nekoliko sati kako bi ga se potpuno istražilo. Muzej sadrži i mali TV studio u kojem se posjetitelji mogu okušati u vođenju vremenske prognoze. Učenici ISŠ-a posjetili su i gradić Cité de Carcassonne, u kojemu je predivni dvorac Carcassonne koji je pod zaštitom UNESCO-a. Stari utvrđeni grad Carcassonne izvrstan je primjer srednjovjekovnih utvrda, čiji masivni zidovi datiraju još iz kasne antike, a okružuju dvorac i okolne građevine, ulice i gotičku katedralu.

U pratnji nastavnice Katarina Knežević, mentora Marcela Vannsona i Zdravka CEROVEČKOG učenici su nastavili svoje radne aktivnosti u tvrtki ESTEVE. Tvrtka je to koja ima četrdesetogodišnju tradiciju i uspješnu suradnju s tvrtkom Airbus. ESTEVE je tvrtka koja je iznimno otvorena za suradnju s učenicima pa su se učenici ISŠ-a i ovdje osjećali dobrodošlima i bilo im je zadovoljstvo obavljati radne zadaće primjenjujući teorijska i praktična znanja iz dosadašnjeg obrazovanja u ISŠ-u. U ESTEVE-u su učenici također imali mentora koji im je u svakom trenutku bio od pomoći kako bi tehnološki postupak izrade i/ili radni zadatak uspješno priveli kraju i tako ispunili sve ciljeve planirane ovom mobilnošću.

Nakon svakoga radnog dana učenici su pisali dnevnik rada kako bi ih mentor mogao ocijeniti i vrednovati njihov napredak.

U petak, 14. prosinca 2018. bio je zadnji radni dan za učenike ISŠ-a pa su domaćini iz CFAI Midi-Pyreneesa pripremili svečanost u sklopu koje su učenici ISŠ-a dobili potvrde o obavljenoj stručnoj praksi pa su u neslužbenom ozračju nastavili razmjenu iskustava s učenicima i mentorima iz CFAI Midi-Pyreneesa u Toulouseu, koji će svim učenicima ISŠ-a ostati u nezaboravnom sjećanju kao iskustvo koje ih je obogatilo i osnažilo.

...........

Katarina KNEŽEVIĆ, Kristinka LEMAIĆ, Meri RUŽEVIĆ i Mate SABOL

Vezani članci
Školski portal: Slovensko iskustvo od velike koristi

Slovensko iskustvo od velike koristi

U pratnji nastavnika ISŠ-a Mate SABOLA počeli su i uspješno…

Školski portal: Zahvaljujući mobilnosti SLAMathic Drnjani boravili u Ateni

Zahvaljujući mobilnosti SLAMathic Drnjani boravili u Ateni

Svrha je projekta popularizacija STEM područja, a s obzirom na…

Školski portal: Webinar – Dan sigurnijeg interneta 2020.

Webinar – Dan sigurnijeg interneta 2020.

Poučavanje djece osnovnim principima sigurnosti u online okruženju iznimno je…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…