OŠ EUGENA KUMIČIĆA I OŠ EUGENA KVATERNIKA, VELIKA GORICA

„Lajkam sebe, lajkam tebe” – put kroz život

četvrtak, 27. prosinca 2018.

„Bitan si. Bitno je to što pričaš. Želim čuti kako si, što se stvarno događa u tebi, kroz što prolaziš, što te brine, što te veseli. Želim biti uz tebe, želim da si i ti uz mene.”

Program kreativnih susreta učenika sedmih i osmih razreda i njihovih roditelja „Lajkam sebe, lajkam tebe” otvara siguran prostor mladima za susrete u kojima dijele jedni s drugima ono što je trenutačno prisutno u njima, usporava ih, odvodi u priče njihova srca, svježih emocija i dubljih potreba, na mjesto gdje se povezuju, podržavaju i druže.

Kako njegovati toplinu pravog, autentičnog ljudskog susreta?!

Odnosi s bliskim ljudima važni su u stvaranju slike o sebi i slike o svijetu u kojem živimo, pogotovo dok smo još djeca i učimo i o sebi i o svijetu kroz refleksiju onoga što dobivamo. Kvalitetan kontakt s drugim ljudskim bićem pomaže u razvoju emocionalnih i socijalnih vještina i kapaciteta. No, to katkad nije lako ni dostupno.

Mnogi od nas žive po principu da prvo treba zadovoljiti vanjske obveze i očekivanja, a onda je, ako ostane vremena, u redu pogledati unutra i učiniti nešto za sebe. 

Nekad je zapravo jednostavnije juriti naokolo i osigurati se različitim štitovima u obliku pretjeranih obveza, nego stati i biti bliski sa sobom, s drugima.

Kako se to uopće radi, gdje se to uči?!

I tinejdžeri imaju svoj razrađeni mehanizam skupljanja bodova, bitno je koju su ocjenu dobili, koliko lajkova skupili, kakvu majicu navukli. I sve bi to bio uobičajen put da često ne nedostaje mali, a toliko potreban dio – prilika za iskren susret s vršnjacima, mjesto oslobođeno bodova, vršnjačkih procjena, gdje dijele svoju istinu i gdje su viđeni i prihvaćeni u svojoj istini. 

Da bismo znali biti autentični i iskreni u kontaktu s drugima, bitno je da znamo biti i u kontaktu sa sobom. Prihvaćanje sebe, svojih osjećaja i misli, njegovanje i voljenje sebe ključni su za naš odnos sa sobom, a potom i okolinom.

Program „Lajkam sebe, lajkam tebe” provodi psihologinja Sandra RAKOVIĆ, koja svoje dugogodišnje iskustvo kombinira s kreativno ekspresivnim vježbama izražavanja, pomažući učenicima i njihovim roditeljima da naprave još jedan korak prema zajedničkom zbližavanju i u svoj svijet unesu više boja, i doslovno i preneseno.

Kako to izgleda u stvarnosti najbolje znaju roditelji i učenici sedmih i osmih razreda dviju velikogoričkih osnovnih škola – OŠ Eugena Kumičića i OŠ Eugena Kvaternika, koji su se nizom kreativnih radionica povezali na nešto drukčiji način.

 ŠTO RODITELJI KAŽU:

 ✿ Lijepo je slušati o iskustvima, problemima, radostima drugih. Čovjek se osjeća manje napeto. Svi se bore i iz te borbe obično izađe nešto dobro.

Jako mi se svidjelo druženje s djecom. Ne smijemo zaboraviti da su i oni puni strahova i pitanja.

✿ Jako sam sretna i zahvalna na ovom programu koji mi je dao nove ideje za komunikaciju i pristup svojoj djeci. Smatram da bi se radionice ovog tipa trebale održavati češće i kroz dulje razdoblje, kako bi se omogućila dublja povezanost i razumijevanje roditelja i djece. Svima nam treba pomoć kako bismo rasli zajedno i kao roditelji i djeca. Hvala!

 ✿ Današnje je druženje bilo jako poučno, pozitivno i ispunjavajuće. Pokazalo je da se treba više vremena provoditi s djecom i znati ih slušati. S ovog sastanka i druženja odlazim zadovoljno.

A ŠTO KAŽU DJECA:

 ✿ Nakon svake sam se radionice osjećala vrlo lijepo. Lijepo je znati da se ne nosiš sam s time. Ovo je predivno, neponovljivo iskustvo. Drago mi je što sam odlučila doći i probati.

 ✿ Ova mi se grupa jako svidjela. Vidjela sam kakve probleme svi imaju i da nisam jedina, podržavali smo jedni druge.

 ✿ Ovo je super. Stvarno mi se svidjelo. Dobio sam samopouzdanje i super sam se zabavio. Pronašao sam i nove prijatelje. Sa sobom nosim moć samopouzdanja. I prijateljstva.   

Za korisnike je program bio besplatan, budući ga je ove godine, kao i protekle, podržao i financirao Grad Velika Gorica – Upravni odjel za predškolski odgoj, školstvo i šport.

Vezani članci
Školski portal: Nadoknada [izgubljenih] dana

Nadoknada [izgubljenih] dana

Ova će školska godina sigurno ostati zapamćena po velikom štrajku…

Školski portal: Škola u selu – škola u gradu

Škola u selu – škola u gradu

… i potrebu za kreativnijim nastavnim scenarijima u kojima je…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir dječaci stavljaju na glavu…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…