10 JEDNOSTAVNIH NAČINA DA SVIJET UČINITE BOLJIM MJESTOM ZA UČITELJE

Prigrlite kreativnost i inovaciju svojih kolega, ali budite svoji

utorak, 8. siječnja 2019.

U današnje vrijeme tehnološkog i inog napretka najteže je biti svoj, biti pozitivan, pomoći kolegi kad mu je potrebno, dobro dijeliti s drugima… Upravo je zato Justin TARTE, strastveni američki edukator, „posložio” ovih deset konkretnih savjeta…

Prigrlite kreativnost i inovaciju svojih kolega, ali budite svoji

1)      Na kraju dana pošaljite kratku zahvalnicu ili kompliment putem e-maila nekome tko vam je pomogao ili napravio nešto lijepo za vas taj dan. Za učitelje: pošaljite kratki e-mail ili nazovite roditelje da biste osobno pohvalili njihovo dijete. Možete napraviti i rukom pisanu personaliziranu poruku te je sami dostaviti.

2)     Pronađite neke informacije ili izvore za kolegu kojem je potrebna pomoć ili ima poteškoća u određenoj situaciji. Također možete pronaći nekoga tko je vrlo vješt u određenom području i tražiti od njega da pomogne vašemu kolegi.

3)     Iznenadite kolegu i napravite nešto za što je on zadužen taj dan. To je učinkovito samo ako vam je namjera i svrha pomoći drugome. Nemojte ovo koristiti kao priliku da zasjenite kolegu, jer time pozitivnu gestu možete pretvoriti u negativnu.

4)    Zauzmite se za nekoga tko je u pravu i ima poteškoća s napretkom. Primjerice, na sastanku školskog osoblja možete javno reći nešto o tome ili poslati e-mail u koji ćete uključiti druge. Ključno je da pokažete podršku i potaknete raspravu o pitanjima koja se izbjegavaju. Osim toga, na ovaj način možete osnažiti i ohrabriti one čiji se glasovi ne čuju.

5)     Obvežite se da ćete u budućnosti napraviti nešto što će pomoći nekome da napravi nešto u sadašnjosti. Bezbroj je primjera kada drugi trebaju malo podrške i poticaja kako bi se pomaknuli s mrtve točke. Vaša gesta kojom se obvezujete na nešto u budućnosti upravo je ono što oni trebaju da bi pokrenuli stvari u sadašnjosti.

6)    Pronađite nešto smiješno i podijelite to s drugima. Ne možete ignorirati moć smijeha, a kad je predstavljen u pravo vrijeme upravo smijeh može značiti razliku između prosječnog i odličnog dana.

7)     Završite zadatak koji ste i planirali završiti. Toliko često kažemo da ćemo napraviti nešto, ali zatim stanemo na pola puta. Budite primjer drugima i završite ono što ste počeli…To ljudima mnogo znači.

8)    Zadajte nekome izazov s kojim će se moći nositi i uspješno ga prevladati. Predstavite taj izazov na način koji će naglasiti tuđe prednosti i podsjetite ih da vi vjerujete da su njihove vještine savršeno usklađene za ovaj izazov. Ovdje je ključno podići samopouzdanje nekome kome ga u posljednje vrijeme nedostaje.

9)    Počnite govoriti 'da' i 'zašto ne' više nego 'ne' i 'to nije moguće'. No, budite pažljivi – ako uvijek govorite 'da' možete brzo postati preplavljeni količinom posla. Također, nemojte uvijek govoriti 'ne' zbog toga što ćete postati osoba kojoj nitko ne prilazi s novim idejama ili mogućim promjenama. Prigrlite kreativnost i inovaciju svojih kolega.

10)  Budite svoji i nemojte pokušavati biti netko tko niste. Prečesto pokušavamo biti onakvi kakvima nas drugi doživljavaju te naposljetku razočaramo i njih i sebe. Budite svoji i drugi će vam na tome biti zahvalni.

………………………………

NAPOMENA

  • SAD: autor teksta je Justin Tarte, strastveni edukator koji voli integrirati tehnologiju i društvene medije u obrazovno okruženje, s naglaskom na suradnju i transparentnost.
  • Izvor: justintarte.com
Vezani članci
Školski portal: Dobro opažanje odličnim je učiteljima prioritetno

Dobro opažanje odličnim je učiteljima prioritetno

Oni vide vrijednost u vještinama opažanja zbog toga što im…

Školski portal: Izravna briga o budućnosti čovječanstva

Izravna briga o budućnosti čovječanstva

Idejni je začetnik projekta učenik 4. a razreda Martin Moguš,…

Školski portal: Zapravo ne trebate razlog za čitanje, ali evo ih deset!

Zapravo ne trebate razlog za čitanje, ali evo ih deset!

Ove vještine poboljšavaju učiteljevu učinkovitost te čak mogu pomoći održati…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…