ŠTO DJECA VIŠE PIŠU, TO ČESTO ŽELE JOŠ VIŠE PISATI

Vježbe pisanja dnevnika za djecu

srijeda, 20. ožujka 2019.

Potaknuti djecu na pisanje dnevnika nije uvijek lako, ali uz pomoć ciljanih vježbi moći ćete kod djece probuditi želju za pisanjem.

Vježbe pisanja dnevnika za djecu

Neki učitelji od učenika zahtijevaju da za domaću zadaću napišu sastavak u kojem pišu o svojim dnevnim iskustvima. Pojedini roditelji također potiču djecu na pisanje dnevnika kako bi unaprijedili vještine pisanja. Bez obzira na namjere odraslih, pisanje dnevnika ima brojne koristi za djecu.

ZADATCI ZA RODITELJE I UČITELJE

Pisanje dnevnika unaprjeđuje kreativno razmišljanje, vještine rješavanja problema i osigurava vrijeme za osvrt na događaje i s njima povezane osjećaje. Na ovaj se način nova saznanja i opažanja mogu potpuno „upiti” i obraditi.

Evo nekoliko osnovnih koristi redovitog pisanja dnevnika:

  • potiče djecu da tečno i kritički pišu i govore
  • omogućuje djeci da vježbaju uporabu tek naučenih riječi
  • potiče djecu da oblikuju vlastito čvrsto mišljenje. Pisanjem dnevnika imaju priliku istražiti svoje misli i osjećaje te izraziti mišljenje na siguran i primjeren način
  • povećava samopouzdanje. Djeca se uče ponositi svojim vještinama pisanja i razmišljanja, stvarajući djelo koje je u potpunosti njihovo.

Možete njegovati sve ove vještine kod vaše djece ili učenika upoznajući ih sa snagom pisanja dnevnika.

KAKO POČETI?

Prije nego što počnete pisati dnevnik, pobrinite se da djeca imaju potreban pribor i uspostavljenu rutinu. Razgovarajte o aktivnosti. Objasnite koristi koje će imati od pisanja dnevnika, usmjeravajući se na kreativnost, samopouzdanje, pričanje priča i priliku za osvrt na vlastiti život.

ODABERITE ODGOVARAJUĆI PRIBOR

Pobrinite se da djeca imaju posebnu bilježnicu i odgovarajući pribor za pisanje. Neki će se možda htjeti koristiti prijenosnim računalom, ali želimo ih potaknuti da pišu rukom. To je korisno, prikladnije je i omogućava im ukrašavanje dnevnika rukom, što ga čini mnogo osobnijim. Pribor za pisanje mogu činiti bojica, olovka, nalivpero ili kemijska olovka. Najvažnije je da naglasite kako se radi o slobodnom pisanju. Nema provjere gramatike, pravopisa ili rukopisa.

ODABERITE PRAVO VRIJEME

Na početku pisanja dnevnika potrebno je odrediti dosljedno vrijeme u danu za pisanje dnevnika. To će kod djeteta izgraditi naviku pisanja bez previše razmišljanja o tome.

Provodite li to sa svojom djecom, najbolje je vrijeme odmah nakon večere. Možete zamoliti dijete da piše o nečemu novome što je naučilo, o nečemu što ga je iznenadilo ili naljutilo.

Provodite li pisanje dnevnika u razredu, najbolje je vrijeme početak sata. Učinite pisanje dnevnika dijelom rutine u učionici gdje će učenici nekoliko minuta mirno sjediti i ispunjavati svoj dnevnik. Možete na ploču napisati nekoliko ideja za pisanje kako biste izbjegli „spisateljsku blokadu”.

VJEŽBE PISANJA DNEVNIKA ZA DJECU

Vježbe pisanja dnevnika razlikuju se ovisno o dobi učenika s kojima radite. Zadatak je uvijek isti: potaknuti djecu na razmišljanje, postavljanje pitanja i kreativnost. Ponuda ideja za pisanje dobar je način da spriječite pojavu frustracije kod djece.

U bilo kojoj dobi mogu opisati svoj omiljeni dio dana ili napisati kratku priču koju će podijeliti s roditeljem, bratom ili sestrom prije spavanja.

EVO NEKOLIKO VJEŽBI ZA SVAKU DOB.

Predškolci

Za djecu predškolske dobi dnevnik može biti jednostavan – nekoliko presavijenih i spojenih listova papira. Potaknite ih da crtaju pastelama, one su najbolje za one koji još razvijaju motoričke vještine.

Ideje mogu biti sljedeće:

  • upravo smo čitali o dječaku koji je posadio sjeme i gledao kako iz njega raste cvijet. Nacrtajte svoju priču o sjemenkama ili biljkama
  • danas pada snijeg. Što voliš raditi u snijegu?
  • netko je donio fotografiju svog štenca. Što znate o psima?

Kad su gotovi, zamolite ih da vam ispričaju o svom crtežu.

Prvi i drugi razred

Za učenike prvoga i drugoga razreda bilo bi dobro unaprijed pripremiti dnevnik. Umjesto da očekujete da izvade praznu bilježnicu i počnu pisati, možete pripremiti stranice sa slikama i idejama za pisanje.

  • Na ljeto možete izabrati radne listove s fotografijama sunca ili plaže. Djeca mogu izrađivati crteže i napisati nekoliko riječi o svom ljetovanju.
  • Ako učenici imaju glazbenu nastavu, koristite se fotografijom instrumenta kako biste ih usmjerili da crtaju i pišu o pjesmama i glazbi.
  • Djeca su probala bundevu. Je li im se svidjela ili nije? Koji je njihov omiljeni desert? Što je najčudnija hrana koju možete staviti u pitu? U ovoj ih vježbi možete potaknuti da izraze osjećaje ili dopuste mašti da se rasplamsa.

Od trećeg do petog razreda

U trećem, četvrtom i petom razredu možete potaknuti djecu da pišu dublje priče i isprobavaju različite stilove pisanja. Ipak morate pripremiti mnogo uputa kako biste ih vodili.

  • Ako ste jučer razgovarali o predsjedniku države, počnite sat s idejom: „Da sam predsjednik, ja bih ...”.
  • Ako ste učili o Sunčevu sustavu, jedna bi od ideja mogla biti „Život na drugom planetu”.
  • Za vježbu kreativnog pisanja zamolite učenike da pišu o nečemu što bi željeli da se dogodi ili nikako ne bi voljeli da se dogodi.

Od šestog do osmog razreda

U višim će razredima osnovne škole vještina pisanja dnevnika procvjetati. Ovdje se vaše ideje za pisanje mogu stopiti s njihovom maštom. U ovoj je dobi također poželjno poticati kritičko razmišljanje.

  • Da biste potaknuli kreativno razmišljanje, zamolite djecu da opišu san u kojem su ponovno otkrili omiljenu igračku iz djetinjstva ili vrijeme kad su spasili svoje prijatelje od …
  • Ako čitate lektiru, zamolite učenike da razmisle o glavnom liku i opišu što bi učinili da su u njegovoj koži. Je li im se svidjelo kako knjiga završava, kako su stvari mogle ispasti drukčije?
  • Kako biste potaknuli vještinu rasuđivanja, zamolite djecu da pišu o osobi kojoj se dive ili o izumu / inovaciji koja je promijenila živote.

ISTINA JE ...

Što djeca više pišu, to često žele još više pisati. A pisanje i čitanje idu ruku pod ruku, proširuju rječnik i poboljšavaju gramatičke vještine. Počnite s malim zapisima danas i gledajte kako se u djeci s vremenom budi želja za pisanjem.

----------------------

NAPOMENA

  • SAD: Your Dictionary – online rječnik uz koji je moguće pretraživati članke vezane za obrazovanje.
  • Izvor: yourdictionary.com
  • Photo by Yogesh Rahamatkar on Unsplash
Vezani članci
Školski portal: Pustite ih da boje jer...

Pustite ih da boje jer...

PUSTITE IH DA BOJE JER JE BOJENJE VJEŠTINA PISANJA Bojenje…

Školski portal: Pisanje rukom – i zašto je to važno

Pisanje rukom – i zašto je to važno

… štetne posljedice za učenikovo stjecanje pismenosti. Zašto su pisanje…

Školski portal: Sastavci od šest riječi kao uvod u narativno pisanje

Sastavci od šest riječi kao uvod u narativno pisanje

Pregledate li Pinterest, naći ćete desetke načina o tome kako…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…