OŠ SUHOPOLJE

Projektni tjedan: Učenik građanin

četvrtak, 28. ožujka 2019.

Kako bi stekli znanja i razjasnili osnovne pojmove građanske uloge učenika te razvijali pozitivan stav i poticali učenike na sudjelovanje u životu škole i lokalne zajednice, učenici područnih škola Pepelana, Pčelić, Levinovac…

uz svoje učiteljice razredne nastave Anu BRCKOVIĆ, Ivanu KOLOMAZ, Ivanu MESIĆ MARENIĆ i Vanju LUKŠEC posjetili su lokalne ustanove i udruge. U projektu sudjeluju učenici od prvog do četvrtog razreda.

Građanski odgoj i obrazovanje glavni je instrument na putu demokratizacije odgojno-obrazovnih ustanova osposobljavajući učenike da budu informirani, aktivni i odgovorni građani koji poznaju svoju građansku ulogu, promiču svoja prava te na taj način pridonose životu svoje zajednice i društva kojem pripadaju. S obzirom na sve istaknutiju potrebu za aktivnijom ulogom učenika u procesu obrazovanja, planiranim i osmišljenim aktivnostima u svakodnevnim situacijama te terenskom nastavom učenici će stjecati znanja, vještine i vrijednosti u sklopu Građanskog odgoja i obrazovanja – objasnila nam je zadatke projekta učiteljica Ana Brcković, nakon posjeta Općini Suhopolje i druženja s načelnikom Sinišom HORVATOM, koji im je odgovorio na brojna pitanja.

U različitim aktivnostima na terenskoj nastavi učenici će osvijestit važnost vlastitog doprinosa u školi i zajednici, vrijednost angažmana volontera te opisati prednosti i nedostatke različitih stilova života. Građanska kompetencija uključuje građansko znanje, vještine i stavove pomoću koje se učenici osposobljavaju za uspješno sudjelovanje u životu demokratske zajednice – nadovezala se Ivana Kolomaz .

Kratku prezentaciju o volontiranju i radu najaktivnije suhopoljske udruge Kreativa, Edukativa, Aktiva – KrEdA pripremila im je učenica 7. razreda OŠ Suhopolje i aktivna volonterka Udruge KrEdA Lucija LUKAČEVIĆ. Upoznala je učenike sa svrhom osnutka, radom te predstavila aktivnostima kojima se u udruzi KrEdA bave. Učenici su saznali što znači pojam volonter te na koje sve načine možemo volontirati u svojoj zajednici.

Pri posjetu Općinskoj knjižnici Matija Gubec, s radom knjižnice upoznala ih je volonterka Marija HODAK i pri tome ih pozvala na besplatno učlanjenje te im naglasila važnost čitanja, a kao poticaj svaki je učenik dobio časopis Smib, dar Školske knjige.

– Znanja, vještine i stavovi koje će učenici steći i razvijati tijekom projektnog tjedana ogledaju se u međusobnom uvažavanju, aktivnom sudjelovanju u društvu, kritičkom promišljanju o zalaganju u zajednici, solidarnosti, toleranciji, empatiji, a kako bismo to osvijestili na terenu posjetili smo i suhopoljsku Udrugu umirovljenika i družili se s njihovim članovima. Učenike je pozdravila predsjednica udruge Tugomila REDER. Učenici su tako saznali da je naša Udruga umirovljenika Općine Suhopolje, s obzirom na dob, vrlo aktivna, koja svojim članovima pruža mogućnost druženja, ali i bavljenje aktivnostima koje vole. Članice udruge počastile su učenike palačinkama i sokom, a učenici su njih obradovali pjesmom – pojasnila je učiteljica Vanja Lukšec.

– Vjerujemo da ćemo potičući dječje sudjelovanje poboljšati i svijet odraslih, stanje u društvu, poštivanje ljudskih prava i tolerancije te odgajati aktivne građane za bolje sutra. Ovaj je projektni dan potpuno ispunjen, a do kraja tjedna nastavljamo s novim zanimljivim aktivnostima – rekla je učiteljica Ivana Mesić Marenić.

………………..

………………..

Ana BRCKOVIĆ, učiteljica | OŠ Suhopolje

Vezani članci
Školski portal: Književni susret na dar budućim prvašićima

Književni susret na dar budućim prvašićima

… svake godine za svoje polaznike organizira i književni susret,…

Školski portal: Grofovske ljubavi u učeničkim djelima

Grofovske ljubavi u učeničkim djelima

Učenici su imali zadatak u dva tjedna trajanja natječaja po…

Školski portal: Knjižnica Matija Gubec dobila novi izgled

Knjižnica Matija Gubec dobila novi izgled

Suhopoljski mališani, polaznici programa „ Vesela knjižnica”, koji subvencionira Općina…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…