PET IZVANREDNIH STVARI U POUČAVANJU

Mnogo je razloga zbog kojih se poučavanje može voljeti

petak, 29. ožujka 2019.

„Ja volim poučavanje i volim biti učitelj/učiteljica.” Kad ste to posljednji put čuli? Kad ste to posljednji put izgovorili? Trebate li povjerovati u to prije nego što to i sami izgovorite?

Mnogo je razloga zbog kojih se poučavanje može voljeti

Užitak ili tjeskoba?

Poučavanje je prekrasna profesija i obilježila je cijeli moj radni vijek. Ne mogu vjerovati da poučavam već 15 godina i da unatoč tome što se mnogo toga promijenilo i dalje volim ovaj posao. Međutim, katkad se pitam zašto? Što točno u vezi s ovim poslom toliko volim? 

Kad biste pitali moje kolege, oni bi potvrdili da ja zaista uživam u dolasku na posao i uživam u poučavanju glazbe. Mnogo je razloga zbog kojih se poučavanje može voljeti. 

Nemojte me krivo shvatiti, naravno da ima teških trenutaka, ali oni postoje u svakom poslu. Proračunski rezovi, promjene kurikuluma, problemi ponašanja, zadatci, podatci, planiranje, ocjenjivanje i još mnogo toga, a sve te stvari mogu biti izvor tjeskobe. Međutim, moramo se prisjetiti svih izvanrednih stvari koje poučavanje nudi.

ŠTO TOČNO POUČAVANJE ČINI TAKVIM IZVOROM UŽITKA U MOM ŽIVOTU?

✿ Svaki je dan drukčiji.

Zapravo, svaka je lekcija drukčija i to je nešto što zaista volim u vezi s ovim poslom. Iako je to posao kojim diktiraju rasporedi i školsko zvono, to je također posao koji svaki dan nudi dozu uzbuđenja.

Kako će proći nova ideja za lekciju? Kako će se razred osjećati kad im vratim sastavke i vide svoje ocjene? Kakav će osjećaj biti poučavati ovu temu prvi put?

A zatim su tu dani koji su posve drukčiji, poput kraja polugodišta, školskih koncerata, sportskih dana i posebnih priredbi.

✿ Pomažemo oblikovati umove i živote.

Vjerujete li u to? Ja vjerujem i mislim da je nevjerojatno da imamo priliku imati takvu ulogu u životima mladih ljudi. Učenici dolaze u školu ne samo da bi učili, već i da bi bili inspirirani i da bi se razvili. Žele da ih poučavaju strastveni i angažirani učitelji te žele biti uspješni u školi.

Imamo priliku utjecati na njihove živote i zaista ih promijeniti. Vidio sam brojne učenike kako se mijenjaju u nekoliko godina usvajanjem novih vještina i svježih perspektiva o životu i vlastitoj budućnosti. To možda zvuči jeftino, ali zaista je istina da učitelji oblikuju budućnost svoje nacije.

✿ Poučavanje je prilika da budemo dio šire zajednice.

Ne radi se samo o učenicima, već i o roditeljima i obiteljima koje okružuju mlade ljude. U svom poslu, osim djece, često viđam i njihove obitelji na raznih školskim događajima. Ne samo da imamo prilike gledati djecu kako se razvijaju u mlade ljude, već imamo prilike vidjeti roditelje i skrbnike kako rastu sa svojom djecom.

✿ Poučavanje je prepuno mogućnosti.

Naša profesija ima vrlo naglašen potencijal za razvoj. Već na početku karijere možete iskušati različite uloge i odgovornosti. Učitelj koji je tek počeo poučavati mogao bi preuzeti neke odgovornosti za posebni projekt, a učitelj veteran može dobiti priliku preuzeti ulogu u školskom vodstvu.

Ono što posebno volim u vezi s ovim poslom jest činjenica da je posao učitelja pun potencijala. Jednog dana možete postati vođa svoje škole, ali ste također trenutačno vođa u svojoj učionici. Prilike za rast, razvoj i napredak su goleme i ne smijemo smetnuti s uma prekrasan karijerni put koji poučavanje nudi.

✿ Poučavanje uključuje izazove i nagrade

Bez obzira na redovite praznike koje učitelji imaju, toliko je mnogo nagrada u ovoj profesiji – samo ih morate potražiti. Imate priliku raditi s istomišljenicima u malim i velikim timovima. Također radite s kolegama koji su počeli na istome mjestu kao i vi. Vaš ravnatelj također je počeo tu gdje ste vi sad. Kao učitelji, imamo prilike biti dio tima koji dijeli isti DNK – svi smo učitelji i učiteljice i svi smo upoznati s izvanrednim stvarima koje poučavanje nudi.

Stoga, ako se osjećate kao da vam treba vjetar u leđa tad razmislite o ovih pet izvanrednih stvari u poučavanju i razmilite o tome zašto volite svoj posao. 

Ja mislim da je biti učitelj pravi privilegij i drago mi je što sam posvetio svoj život ovoj prekrasnoj profesiji.

……………

NAPOMENA

  • Ujedinjeno Kraljevstvo: Portal Teacher Toolkit učiteljima nudi profesionalnu platformu za objavljivanje svojih ideja i resursa kako bi učiteljima diljem svijeta ponudio podršku za razvoj i uspješnost u ovako izazovnoj profesiji.
  • Izvor: teachertoolkit.co.uk
  • Photo by Frank Vex on Unsplash

Ključne riječi

Vezani članci
Školski portal: Ja volim poučavanje, čak i kad poučavanje ne voli mene

Ja volim poučavanje, čak i kad poučavanje ne voli mene

Na podu se mogu vidjeti olovke i razni papirići. Učitelj…

Školski portal: Poboljšajmo naše poučavanje

Poboljšajmo naše poučavanje

Projektna koordinatorica i učiteljica Hrvatskoga jezika Gorana Babić sudjelovala je…

Školski portal: Moramo imati povjerenje u učitelje i škole, rezultati će sigurno uslijediti!

Moramo imati povjerenje u učitelje i škole, rezultati će sigurno uslijediti!

… odbijanje svjetskih vlada da se prema učiteljima ponašaju kao…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…