GIMNAZIJA VUKOVAR

Vukovarskim gimnazijalcima organizirali radionicu „Djeca upoznaju medije”

ponedjeljak, 1. travnja 2019.

Vukovarski gimnazijalci u sklopu Dana medijske pismenosti doživjeli su nezaboravan novinarski dan u redakciji Glasa Slavonije i tvrtki Inchoo.

Mediji su svuda oko nas i ne prođe ni dan a da nismo pod utjecajem televizije, radija, tiskovina ili interneta. Mediji svakodnevno prenose raznolike informativne, edukativne i zabavne sadržaje koji utječu na svakog od nas i omogućuju nam shvaćanje svijeta, ali i našeg mjesta u njemu. Oni koji su medijski pismeni mogu kontrolirati utjecaje medijskih poruka umjesto da dopuste da te poruke kontroliraju njih. Današnja su djeca najviše izložena utjecaju medija i zato je nužno razvijati programe medijskog obrazovanja i u školama te uvoditi medijsko opismenjivanje u nastavne planove. Medijsko obrazovanje djeci olakšava razvoj kritičkog poimanja prirode masovnih medija, tehnika kojima se ti mediji koriste i u konačnici utjecaja koji mediji imaju na nas i cjelokupno društvo.

Imajući na umu sve to, učenici 3. c razreda prirodoslovno-matematičkog usmjerenja Gimnazije Vukovar, vođeni nastavnicama Sanjom PAVLOVIĆ ŠIJANOVIĆ i Kristinom KRISTEK, odlučili su podići svoje kompetencije i razinu znanja o medijskoj pismenosti sudjelovanjem na radionici „Djeca upoznaju medije” u Glasu Slavonije u Osijeku, u sklopu događanja Dani medijske pismenosti koji se održavaju u organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, od 8. do 12. travnja 2019.

U redakciji Glasa Slavonije dočekala nas je novinarka i urednica rubrike Osijek Ivana RAB GULJAŠ, koja nam je iz vlastitoga dugogodišnjeg iskustva otkrila kako izgleda jedan radni dan u njihovoj redakciji i tko je za što zadužen i odgovoran. Učenici su imali priliku izravno razgovarati s novinarima i urednicima te podijeliti svoja razmišljanja, doživljaj i percepciju novinarstva. Složili smo se da je novinarski posao zanimljiv, zahtjevan, često stresan i iznimno odgovoran, jer krajnji zadatak nije objavljivanje isključivo zanimljivih informacija, već, prije svega, važnih i istinitih. 

Glas Slavonije prati rad slavonskih gradova, među kojima je i Vukovar te rad gradskih službi i Županije, a svatko u redakciji ima svoja područja koja uređuje, poput gospodarstva, sporta, kultura, novosti, oglasnika. Ono što čitamo rezultat je izlaska novinara i fotografa na teren, gdje prikupljaju informacije intervjuima, razgovorima, fotografiranjem te nakon povratka u redakciju iste te informacije prenose u računalo i obrađuju, dok glavni urednik rukovodi radom svih urednika pojedinih rubrika i novinara te odobrava i zadaje nove teme.

S obzirom na to da je naš zadatak bio izići na teren i pripremiti reportažu, prvo smo morali odraditi detaljnu pripremu i doznati koje su +odlike kvalitetne i zanimljivo napisane novinske reportaže. Teorija bez prakse ne vrijedi mnogo te smo se uputili na naše odredište, u tvrtku Inchoo koja se već deset godina bavi izradom, dizajnom i optimizacijom online trgovine. Dočekala nas je koordinatorica događanja Zrinka ANTOLOVIĆ, koja nas je provela tvrtkom. Bili smo ugodno iznenađeni uređenjem, koje odiše svjetlom, svojstvenim detaljima i nadasve ugodnim ozračjem. Saznali smo da im je u rasporedu prostora i idejama o uređenju mnogo pomogla dizajnerica interijera Jelena Havelka. Posebno nam se dojmila soba za sastanak koja izgleda poput džungle s lijanama (u kojima se skrivaju kablovi, jer ipak se radi o IT sektoru, ali je soba bez prozora i odlično rješenje za opuštanje i samovanje), likovi iz stripova na zidu i njihove poruke, tzv. „čarolija” velika fotelja iznad koje su lampice koje mijenjaju boje, ručno oslikani stolci i stolovi, ženski che-che” kutak u kojem smo se i fotografirali, uredi s nazivima američkih gradova i još mnogo toga. Nakon fotografiranja udobno smo se smjestili, okrijepili i saznali da u tvrtki Inchoo radi 50 zaposlenika i da su tijekom svoga rada uspješno izradili 450 projekata s više od 150 klijenata iz 45 zemalja. Inchoo je tvrtka osnovana u Osijeku 2008. godine i pruža cjelovita rješenja na platformi Magento (profesionalno softversko rješenje za online trgovine temeljeno na tehnologiji otvorenoga koda), ali je i jedan od osnivača udruge Osijek Software City koja potiče aktivnosti u lokalnoj IT zajednici organizirajući raznolika predavanja i radionice (i za nas su održali radionicu i pokazali nam prve korake u radu sa setom LEGO Mindostorms EV3), organiziraju i studentske prakse te potiču i sudjeluju u organizaciji hackathonea.

Dobili smo zadatak osmisliti objavu za Instagram profile Inchoonet o našoj radionici, ali budući da se nismo uspjeli usuglasiti kako će u konačnici izgledati odlučili smo biti iskreni pa objava izgleda ovako:

Radionica je zamišljena da vukovarski gimnazijalci naprave ovu objavu, ali se nisu mogli dogovoriti što će napisati. Zaključak koji se nametnuo nakon ovoga jest da ćemo se s reportažom morati mnogo više potruditi. S objavom je završilo i naše druženje u tvrtki Inchoo, a u Glasu Slavonije nas je čekala okrjepa – pizza i sok.

Posljednje mjesto koje smo posjetili bila je radijska postaja u kojoj smo saznali kako se ostvaruje veza sa slušateljima, kako se promiču pozitivne vrijednosti u emisijama informativnoga programa, programa iz kulture, sporta, zdravlja i u emisijama za djecu. Saznali smo kako se bira glazba, kako se uključuje u eter i mnoštvo drugih zanimljivih informacija.

Puni dojmova i ideja o tome kako ćemo izraditi svoju reportažu, priveli smo i naše druženje kraju. Zaključili smo da biti novinar nije nimalo lak zadatak. Na svom putu do reportaže uvidjeli smo da novinari moraju uspostaviti dobar kontakt s ljudima iz raznih područja, jer su svi potencijalni izvori informacija i ako im to ne pođe za rukom teško će moći doći do potrebnih informacija. Uz to što moraju biti odlučni, ljubazni i uporni, moraju biti i iznimno praktični, snalažljivi i promišljati o svakoj situaciji. Uvijek moraju iskazivati zainteresiranost i znati postaviti prava pitanja, a za njih nije dovoljno samo znanje i znatiželja već i golema doza hrabrosti. Moraju biti na pravome mjestu u pravo vrijeme.

Shvatili smo da novinarstvo proširuje vidike, čini ljude zrelijima i mudrijima i da biti novinar nije samo posao već i strast prema istini. Možda naša reportaža neće biti savršena, ali je savršeno već to što smo imali priliku biti novinari na jedan dan i što sa sigurnošću možemo ustvrditi da smo se u Vukovar, svoje školu, svoje domove vratili medijski pismeniji i s mnogo većom dozom kritičkog promišljanja o sadržajima koje nam mediji nude. Svoja ćemo pak znanja u budućim aktivnostima prenositi i drugim učenicima i s poštovanjem ćemo gledati na novinarsko zanimanje.

………………

Sanja PAVLOVIĆ ŠIJANOVIĆ, prof. mentor | Gimnazija Vukovar

Vezani članci
Školski portal: Drugi su, prometne propise imaju „u malom prstu”

Drugi su, prometne propise imaju „u malom prstu”

Državno natjecanje učenika svih srednjih škola Republike Hrvatske u poznavanju…

Školski portal: Webinar – Dan sigurnijeg interneta 2020.

Webinar – Dan sigurnijeg interneta 2020.

Poučavanje djece osnovnim principima sigurnosti u online okruženju iznimno je…

Školski portal: Povećati satnicu tjelesnoga

Povećati satnicu tjelesnoga

Zato valja poslušati kineziološku znanost, iznimno važno područje za skladan…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…