DJEČJI VRTIĆ MILANA SACHSA, ZAGREB

Pilot-projekt nadziranog četkanja zubi

utorak, 14. svibnja 2019.

Svrha je ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja odgajati i obrazovati djecu do polaska u osnovnu školu, skrbiti o njima te redovito brinuti za njihov tjelesni rast i zdravlje. U sklopu postavljenih zadataka jedna je od zadaća vrtića potaknuti…

„Kada sam kod zubara razmišljam da sam doma gdje mi je najljepše i gdje se stalno igram!“

„Kada sam kod zubara razmišljam da sam doma gdje mi je najljepše i gdje se stalno igram!“

„Kada sam kod zubara razmišljam kako se s prijateljima igram na igralištu!“

„Kada sam kod zubara razmišljam kako se s prijateljima igram na igralištu!“

„Kada sam kod zubara razmišljam kako ukrašavam kuću s blagom iz gusarske škrinje!“

„Kada sam kod zubara razmišljam kako ukrašavam kuću s blagom iz gusarske škrinje!“

„Kada sam kod zubara razmišljam o slikovnici da se opustim“!

„Kada sam kod zubara razmišljam o slikovnici da se opustim“!

„Kada sam kod zubara razmišljam da sam doma gdje mi je najljepše i gdje se stalno igram!“ „Kada sam kod zubara razmišljam kako se s prijateljima igram na igralištu!“ „Kada sam kod zubara razmišljam kako ukrašavam kuću s blagom iz gusarske škrinje!“ „Kada sam kod zubara razmišljam o slikovnici da se opustim“!

… i podržavati stjecanje higijenskih navika kod djece od najranije dobi. Prevencija karijesa oblik je zdravstvene samozaštite djeteta rane i predškolske dobi. Nameće se pitanje kako zaštititi dijete od karijesa i njegovih posljedica te kako potaknuti na sveobuhvatnu brigu o oralnom zdravlju djeteta.

Dječji vrtić Milana Sachsa stvara optimalne uvjete za razvoj djece, sukladno njihovim potrebama, interesima i mogućnostima. Vrtić je mjesto u kojem dijete provodi velik dio dana, odnosno mjesto u kojem se dijete odgaja i obrazuje pa je samim time i pogodno okruženje za usvajanje zdravih životnih navika. Navika koja se učvrsti u ranom djetinjstvu ima izrazito visoku vjerojatnost održati se i u kasnijoj životnoj dobi. U vrtiću se stvaraju uvjeti za poticanje životno-praktičnih aktivnosti kojima se razvijaju i njeguju zdravstveno-higijenske navike te se tako pridonosi razvoju samostalnosti i sigurnosti djece u rješavanju svakodnevnih zadaća.

Već se niz godina u vrtiću vodi briga za zdravlje zubi te su se uz svakodnevno pranje, kao dobre zdravstvene navike, provodile različite metode rada s različitim sredstvima. Djeca, u pravilu, jednom dnevno, nakon ručka, peru zube na klasičan način – u početku uz pomoć odgojitelja, a kasnije sve samostalnije. Briga o zubima integrirana je također u simboličkoj igri u centrima liječnika stomatologa te kroz stvaralačke igre uz bogatstvo prirodno neoblikovanog i strukturiranog materijala.

Važnim smatramo i prikazivanje edukativnih filmova te čitanje slikovnica koje su dio naše biblioteke sa zdravstvenom tematikom, npr. Gric i Grec, Lav zuboslav, Moji zdravi zubi i dr.

Također, djeca dramsko-scenskog programa Tratinčice drugoj djeci izvode šaljivi edukativni igrokaz Vuk kod zubara (autorica igrokaza Ljerkica PUKEC, odgojiteljica mentorica DV M. Sachsa).

Svake godine, u sklopu poticanja zdravlja zubi i održavanju oralne higijene, provodimo preventivne stomatološke preglede u vrtiću. Održana su predavanja o prevenciji karijesa i njezi zubi, gdje se odgojitelje i roditelje informira o tome kako prati zube, kada prvi put posjetiti stomatologa, koliko često odlaziti na kontrole, o pravilnoj prehrani i sl. Posebno je važno roditeljima naglasiti njihovu ulogu održavanja oralne higijene kod djece, koja počinje nicanjem prvoga djetetova zuba.

Ustanova ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja s radošću prihvaća nove znanstvene spoznaje na području odgoja i obrazovanja te ih ugrađuje u svoj kurikul. S velikom otvorenošću vrtić je pristupio i novinama koje promiče stomatološka struka.

U sklopu rada Nacionalnog povjerenstva za dentalnu medicinu Ministarstva zdravstva, Hrvatski zavod za javno zdravstvo pokrenuo je pilot projekt nadziranog četkanja zubi djece u vrtićima i školama. U projektu će sudjelovati jedanaest dječjih vrtića i deset osnovnih škola iz cijele Republike Hrvatske. Jedan je od četiriju odabranih vrtića Grada Zagreba i DV Milana Sachsa, a sudjeluju dvije skupine: Jabuke (djeca od tri do četiri godine) i Pužići (djeca od pet do sedam godina). Četkanje zubi trajat će se od ožujka do lipnja 2019. godine.

Projekt je pokrenut radi poboljšanja oralnog zdravlja i prevencije karijesa u Republici Hrvatskoj u vrtićima i osnovnim školama. Projektom su osigurane besplatne četkice i paste za zube za svu djecu uključenu u ovaj vrijedan projekt, kao i postolja za odlaganje četkica za zube. Osnovni su provoditelji programa u dječjem vrtiću odgojitelji, koji izravno nadziru četkanje zubi, te zdravstveni voditelj vrtića, koji će pružiti stručnu pomoć odgojiteljima u provođenju pilot-projekta.

Provedene su jednodnevne radionice za provoditelje projekta (odgojitelje, učitelje, zdravstvene voditelje i medicinske sestre iz timova školske medicine), koje su održane u siječnju ove godine u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Iz DV Milana Sachsa na radionicama su prisustvovale Ivana HALAPIR, Diana VLAIĆ, Nevenka BANJANIN i Matija STIPIĆ, odgojiteljice, te Bosiljka ČONDIĆ, mag. med. techn., zdravstvena voditeljica vrtića.

Svečano pokretanje projekta održano je u Ministarstvu zdravstva, na kojem su sudjelovale ravnateljica vrtića Gordana LEŠIN i pedagoginja Andrea LANŠČAK. 

 

  • dr. sc. Anka Kvesić Jurišić, dr. med. dent. (predsjednica Nacionalnog povjerenstva za dentalnu medicinu Ministarstva zdravstva), dr. sc. Gordana Lešin (ravnateljica DV Milana Sachsa)

Iznimno je važno, za stvaranje optimalnih uvjeta za rast i razvoj djece, kvalitetno partnerstvo s roditeljima. U sklopu ovog projekta također će se surađivati s roditeljima, koji će biti uključeni u provođenje projekta.

Osim predviđenoga roditeljskog sastanka, na kojem će roditelji dobiti sve potrebne informacije o projektu i njegovu planu provođenja, redovito će se raditi na njihovu senzibiliziranju i odgovarajućem pristupanju održavanju oralne higijene, tako što će vrtić prenositi iskustva novog načina pranja zubi. Ispitat će se stavovi roditelja i odgojitelja te obiteljske navike prije i poslije provođenja projekta, kako bi se utvrdile promjene koje se očekuju njihovim sudjelovanjem u samom projektu.

Također će se uključiti roditelje i odgojitelje u evaluaciju provedenih aktivnosti radi praćenja njihova zadovoljstva projektom te dobivanja prijedloga za daljnje unapređenje projekta nadziranog četkanja zubi u Dječjem vrtiću Milana Sachsa.

Može se reći kako je četkanje zubi, kao i promicanje oralnog zdravlja u dječjem vrtiću važna preventivna mjera u sprečavanju nastanka karijesa te pridonosi usvajanju navika održavanja oralne higijene i iznimno je važno za djecu koja zdrave navike i vještine, potrebne za održavanje zdravlja zubi i usne šupljine, stječu u najranijoj dobi. Upravo zbog toga DV Milana Sachsa s velikim zanimanjem i interesom sudjeluje u ovom projektu.  

Vezani članci
Školski portal: Mali pomagači od velike pomoći

Mali pomagači od velike pomoći

… i individualnosti te promicanje očuvanja tradicije i baštine. Naši…

Školski portal: Život bez adrenalina

Život bez adrenalina

Tako mora biti. No kad negdje naiđemo jedni na druge,…

Školski portal: Za Dan žena izložba portreta

Za Dan žena izložba portreta

Od 2015. godine u ovoj su školi realizirane brojne izložbe…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…