OŠ ZRINSKIH, NUŠTAR | PŠ MARINCI

I Dan škole i „Slika moga zavičaja”

četvrtak, 13. lipnja 2019.

Obilježavajući i slaveći Dan škole, učitelji i učenici PŠ Marinci [OŠ Zrinskih iz Nuštra] odlučili su otvoriti vrata svima koji su željeli vidjeti što su sve naučili istražujući i radeći na ovogodišnjem projektu „Slika moga zavičaja”.

Namjera im je bila oživjeti nekad popularne, a danas zaboravljene, slavonske dječje igre koje su obilježile brojna djetinjstva i stvorile lijepe uspomene mnogim generacijama te ujedno upoznati sve posebnosti svoga zavičaja i predstaviti ga drugima slikom, pjesmom, plesom, hranom i igrom.

Vođeni motom „Slavonijo, dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje”, učenici Područne škole Marinci ovogodišnjim su projektom željeli prikazati narodne običaje, floru i faunu te život ljudi uz rijeke njihove županije. Razmišljajući o bogatoj tradiciji, kulturnoj baštini i prepoznajući turistički potencijal Vinkovaca, Vukovara, Otoka, Iloka i Županje nastali su brojni učenički radovi koji slikovito opisuju sve najbolje, najljepše, najmirisnije i najukusnije od Vukovarsko-srijemske županije. Kao škola koja nosi priznaje „Škola prijatelj baštine i turizma” odlučili su svoju županiju, osim živopisnim slikama, predstaviti stihovima i citatima poznatih osoba koje su plemenitu ravnicu okruženu Bosutom, Dunavom, Savom i Vukom opisale kao kolijevku šuma hrasta, vinograda, kruha, vina, kulena, rakije i Šokadije. Mali, ali ponosni čuvari tradicije, nakratko su oživjeli bana Šokčevića te predvođeni njime na dječji, ali živopisan i kreativan način slikama, riječima i notama bajkovito dočarali sve blagodati prirode, povijesti, kulture, tradicije, sporta, pjesme, plesa i svega onoga što Slavoniju i njih Slavonce čini ponosnima, prkosnima i plemenitima. Prigodnim programom, odnosno spletom dječjih tradicijskih igara i pjesama te duhovitih doskočica, uspjeli su nasmijati mnogobrojne goste, ali i otjerati kišne oblake. Ovom su prigodom postavili izložbu „Od rođenja u srcu te nosim”, u kojoj su svi prisutni mogli uživati, ali i vidjeti učeničke radove koji najbolje opisuju sve što su naučili.

Tijekom cijele godine projekt je ostvarivan kao spoj novih saznanja, kreativnosti i umjetničkog izričaja, a sve kroz sinergiju i suradnju učenika, roditelja, baka i djedova, lokalne zajednice i učiteljica. Logičan je nastavak prošlogodišnjeg koji im je poslužio kao temelj za nadogradnju novih znanja koja su iskustveno stjecali. Sigurni smo kako će im i ovaj poslužiti kao kamen temeljac za neka buduće projekte, druženja i učenja.

Na svojoj proslavi ugostili su svoje male prijatelje iz PŠ Cerić, Male štokavčiće, koji su izveli prigodan program. Na dječje iskren način otkrili su tajne školskoga dvorišta i svojim glumačkim talentom oduševili prisutne. Kulturno-umjetnička udruga „Korijeni pustare” iz Antunovca bavi se njegovanjem i oživljavanjem običaja, tradicije i kulture, a već nekoliko godina organiziraju manifestaciju Dječje tradicijske igre. Ovom su prigodom upriličili natjecanje u deset igara i time obogatili program proslave Dana škole. Sigurno je najduhovitiji dio programa bio nastup učenika PŠ Marinci koji su spletom dječjih tradicijskih pjesama i već pomalo zaboravljenih igara uz pokoju doskočicu nasmijali sve prisutne i potaknuli ih na razmišljanje o njihovim dječjim i školskim danima.

Natjecateljskog duha, smijeha i veselja nije nedostajalo. Zajedničkim objedom uz ugodan razgovor, druženje, šalu i pjesmu, Dan škole i projektni dan proslavili su na najbolji mogući način, a najveća zahvala ide roditeljima i učenicima koji su nesebično sudjelovali, pomagali i bez kojih sve ovo sigurno ne bi bilo moguće.

……..

Marija LESANDRIĆ, učiteljica razrede nastave, PŠ Marinci [OŠ Zrinskih, Nuštar]

Vezani članci
Školski portal: Naš projekt jedan je od pet najupečatljivijih uradaka iz cijele Hrvatske

Naš projekt jedan je od pet najupečatljivijih uradaka iz cijele Hrvatske

… svoga zavičaja i domovine te u svemu tome prepoznaju…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir dječaci stavljaju na glavu…

Školski portal: Brz način da smirite svoj razred

Brz način da smirite svoj razred

Također ćete primijetiti veću zahvalnost, povjerenje te želju učenika da…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…