POMOZITE IM PREDSTAVITI SE

Prvi dan škole: Sjajne igre za upoznavanje učenika

petak, 6. rujna 2019.

Ovom se igrom možete poslužiti prvog dana škole kako biste pomogli učenicima da se predstave. Igra bolje funkcionira u malobrojnijim razredima.

Prvi dan škole: Sjajne igre za upoznavanje učenika

ABC

Podijelite svakom učeniku tri prazne kartice. Na prvoj kartici učenici trebaju napisati svoje ime i prezime te dob. Na drugoj kartici zapisuju pridjeve koji opisuju njihov fizički izgled i osobine, a na trećoj svoje interese, omiljenu TV emisiju ili vrstu glazbe koju slušaju. Informacije koje učenici zapisuju na kartice možete prilagođavati ovisno o njihovoj dobi. Kad su učenici ispunili kartice, uzmite ih natrag i promiješajte. Zatim posjednite učenike u krug i svakome podijelite tri kartice.

Učenik koji počinje igru zamolit će kolegu sa svoje desne strane da razmijeni s njim jednu ili dvije kartice, zatim će sljedeći učenik učiniti isto i tako u krug. Igra se nastavlja sve dok prvi učenik ne dobije svoje tri kartice natrag. Kad se to dogodi, učenik uzvikuje „ABC”. Ostali učenici moraju brzo položiti dlan na sredinu kruga.

Učenik koji to učini zadnji zarađuje slovo „A”. Učenik koji je spojio svoje tri kartice predstavi se uz pomoć informacija koje je zapisao na njih: „Zdravo svima, ja sam Toby, imam 12 godina...” itd. Tad napušta igru i postaje gledatelj. Ako učenik koji je već zaradio slovo „A” ponovno zadnji položi dlan na sredinu kruga, zaradit će i slovo „B”. Ako to ponovi i treći put dobit će i slovo „C”, što znači da mora ponoviti sva imena i sve informacije svih učenika koji su se do tada predstavili.

Igra se nastavlja sve dok se i zadnji učenik u razredu ne predstavi.

MOJ ŽIVOT U PET REČENICA

Ovo je sjajna aktivnost za probijanje leda. Zapišite na ploču pet zanimljivih stvari koje ste činili u životu. Zatim napišite prijedloge poput 'prvo', 'drugo', 'nakon toga', 'zatim', 'konačno'.

Kažite učenicima da rečenice na ploči označavaju stvari koje su se događale u vašem životu, ali su posložene krivim redoslijedom.

Zamolite ih da ispravno poredaju rečenice koristeći se zadanim prijedlozima. Zatim ih zamolite da zapišu pet rečenica koje opisuju zanimljive stvari koje su oni činili u životu. Recite im da izbjegavaju rečenice gdje je kronološki redoslijed očigledan. Kad su završili sa zapisivanjem, podijelite ih u parove.

Učenici trebaju pokušati poredati rečenice svoga kolege ispravnim redoslijedom koristeći se zadanim prijedlozima. Možete igru učiniti izazovnijom tako što ćete povećati broj rečenica, npr. „Moj život u deset rečenica”.

Kada igra završi, prozovite nekoliko učenika i zamolite ih da ispričaju što su saznali o svom kolegi. Svaka se zanimljivija priča može potom raspraviti u detalje.

TAJNA

Slijedi zabavna tajnovita igra osmišljena za prvi dan škole. Igra motivira učenike da postavljaju pitanja i pomaže im saznati zanimljivosti o svojim kolegama.

Dajte svakom učeniku po jedan papir. Recite im da zapišu svoje ime i jednu tajnu o sebi. Tajna bi trebala biti nešto što nije poznato drugoj djeci u razredu poput skrivenog talenta, vještine, postignuća ili mjesta koje su posjetili. Nakon što su učenici napisali svoje tajne, pokupite papire.

Pročitajte ih i odaberite jedan listić koji skriva zanimljivu tajnu. Zatim zamolite troje učenika da ustanu i izađu iz učionice. Jedan od trojice učenika mora biti osoba koja je napisala odabranu tajnu. Izađite iz učionice i recite trojici učenika tajnu na papiru i objasnite im da svi moraju tvrditi kako su oni ti čija je tajna zapisana na odabranom listiću.

Vratite tri učenika u učionicu i posjednite ih pred razred. Ispričajte tajnu razredu i objasnite da tajna pripada jednom od trojice učenika koji sjede pred njima. Zadatak je učenika postavljati pitanja trojici učenika kako bi utvrdili tko govori istinu, a tko ih obmanjuje. Nakon nekoliko minuta ispitivanja, učenici glasaju za osobu za koju misle da govori istinu. Dodijelite jedan bod učenicima koji odaberu ispravnu osobu. Zatim odaberite drugu tajnu i ponovite postupak.

Pobjeđuje učenik s najviše bodova.

GRUDANJE

Evo inovativnog načina kako pomoći učenicima da se upoznaju. Ova igra najbolje funkcionira s mlađim učenicima. Dajte svakom učeniku komad recikliranog papira.

Zamolite ih da na njega napišu svoje ime i pet stvari o sebi, dob, hobi, bilo što. Možete biti i određeniji tako što ćete zapisati smjernice na ploču po kojima će se oni potom opisati.

Podijelite razred u dva tima i postavite ih na suprotne strane učionice. Zamolite učenike da zgužvaju papir i pretvore ga u grudu snijega.

Objasnite im kako će sada početi borba grudama. Kad uzviknete „Kreni!”, borba će početi. Kad uzviknete „Stop!” učenici se moraju odmah zaustaviti. Svaki učenik koji se zatekne s papirom u ruci mora ga otvoriti i pronaći osobu koja je na njemu opisana. Nakon što ga pronađe, mora ga predstaviti razredu u trećem licu, npr. „Njegovo je ime Joshua, ima 11 godina” itd.

Papir koji pripada predstavljenom učeniku uklanja se iz igre i igra se nastavlja sve dok i zadnji učenik ne bude predstavljen.

PUT NA MJESEC

Evo zabavnog načina kako potaknuti učenike da se predstave. Najbolje funkcionira u radu s manjom djecom. Počnite igru riječima: „Ja sam kapetan svemirskog broda. Idem na izlet na Mjesec.

Tko želi poći sa mnom i što će ponijeti sa sobom?” Učenici kojima će biti dopušteno poći na izlet oni su koji odaberu predmet koji počinje istim slovom kao i njihovo ime.

Međutim, nemojte im to otkriti. Na njima je da to dokuče! Učenik koji odgovara na pitanje što će ponijeti mora ustati i kazati: „Zdravo, moje ime je x i ponijet ću...” Ako prvo slovo predmeta ne počinje prvim slovom njegova imena, odgovorit ćete: „Žao mi je, ne možeš poći s nama.” Prijeđite na drugog učenika. Ako učenik shvati o čemu se radi ili slučajno odabere predmet koji počinje prvim slovom njegova imena poželjet ćete mu dobrodošlicu na svemirski brod i zapisati njegovo ime na ploču.

Učenici će s vremenom shvatiti o čemu se radi. Možete igru iskoristiti kako biste postavili dodatna pitanja za bolje upoznavanje.

..................

NAPOMENA

  • SAD: Teach This – jedan od najbrže rastućih izvora za učitelje, osnovan 2012. godine.
  • Izvor: teach-this.com
Vezani članci
Školski portal: Korisne aplikacije za vježbanje razlomaka

Korisne aplikacije za vježbanje razlomaka

… lako koriste ovim pojmom jednom kad im predstavimo decimale…

Školski portal: 5 stvari koje morate reći svojim učenicima prvih tjedana škole

5 stvari koje morate reći svojim učenicima prvih tjedana škole

PRVI TJEDAN ŠKOLE je ključan za postavljanje tona u vašoj…

Školski portal: Majčina pjesma učiteljici i njezin odgovor

Majčina pjesma učiteljici i njezin odgovor

Majka Emma ROBINSON  zna kakav je osjećaj poslati svoje dijete u školu…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…