STOP NASILJU – NASILJE NIJE HRABROST

Nagrada Luka Ritz učenicima Niki RADUJKOVIĆU i Matiji OSTOIĆU

četvrtak, 19. rujna 2019.

Zagrebačka Gradska skupština podržala je u četvrtak prijedlog da se Nagrada Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost dodijeli učenicima Niki RADUJKOVIĆU i Matiji OSTOIĆU koji su se svojim angažmanom istaknuli u prevenciji vršnjačkog nasilja.

Nagrada Luka Ritz učenicima Niki RADUJKOVIĆU i Matiji OSTOIĆU

Niko RADUJKOVIĆ učenik je Osnovne škole "Dr. Ivan Merz" postiže iznimne školske rezultate i nekoliko je puta proglašavan učenikom polugodišta ili školske godine. Član je Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu koji zastupaju djecu u stručnim raspravama te podižu svijest o dječjim pravima, stoji u obrazloženju nagrade.

Potaknut problemima djevojčice kojoj su se zbog teškoća čitanja izrugivali njezini vršnjaci, u ime Mreže mladih savjetnika predložio je suradnju s Nacionalnom kampanjom za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati!".

Na njegov su prijedlog članovi Mreže snimili film o teškoćama čitanja kako bi informirali širu javnost o tom problemu te je potaknuli na pomoć djeci, a prikazivat će se u osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske.

S udrugom Kaooosss surađivao je u snimanju kratkog filma koji je nagrađen kao najbolji film na državnoj razini na natječaju Foruma za slobodu odgoja "Oboji svijet bojama tolerancije".

Također, među prvima je sudjelovao u pružanju pomoći dječaku iz Sirije u procesu integracije u njihov razred. Iz nesebične podrške dječaku u tim teškim trenucima razvilo se prijateljstvo, a dječak je postao uspješan učenik koji je uz pomoć razrednih kolega svladao brojne prepreke.

Bend u kojem svira je također aktivan u prevenciji vršnjačkog nasilja i zlostavljanja te je zajedno s učiteljima podržao program "Stop nasilju među djecom", ističe se, među ostalim, u obrazloženju.

Matija OSTOIĆ učenik je Industrijske strojarske škole i bavi se izradom videa i drugih sadržaja koji preveniraju vršnjačko nasilje i nasilje na internetu te promiču rodnu ravnopravnost i toleranciju.

Sudjelovao je u projektu "Budi muško, mijenjaj pravila!" koji je ostvaren u suradnji s organizacijom Status M. Videouradak koji je snimio o tom projektu dobio je nagradu Foruma za slobodu odgoja, ali ostvario brojne preglede na YouTube kanalu Industrijske strojarske.

Također je sudjelovao u pripremi pitanja i izradi videosadržaja za webinar "Poštuj, stvaraj i poveži se. Bolji internet počinje s tobom" koji je Industrijska strojarska škola pripremila i održala u suradnji s Gimnazijom "Vukovar" za više od 60 strukovnih škola i gimnazija iz cijele Hrvatske.

Više od 2000 sudionika webinara učilo je o stvaranju, poštovanju i povezivanju kako bi internet učinili boljim mjestom, bez virtualnog zlostavljanja.

Matija je posebno zaslužan za video "Pet pravila za sigurniji internet" koji je objavljen i na službenoj stranici Centra za sigurniji internet, navodi se, među ostalim u obrazloženju odluke.

Nagrada Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost tradicionalno se dodjeljuje na Međunarodni dan tolerancije, 16. studenoga  u spomen na Luku Ritza, tragično preminulog mladića od posljedica vršnjačkog nasilja. [ HINA ]

Vezani članci
Školski portal: Nataliji BANOV priznanje za izuzetan doprinos dječjoj glazbi

Nataliji BANOV priznanje za izuzetan doprinos dječjoj glazbi

U Koncertnoj dvorani Lisinski u Zagrebu 2. studenog 2019. godine…

Školski portal: Laureatkinje Nagrade

Laureatkinje Nagrade "Luka Ritz" Nika Rusijan i Magdalena Dakić : Svatko može biti dobar čovjek

… a tom su prigodom laureatkinje istaknule da nitko ne mora…

Školski portal: Pomaganje drugima ispunjava nas i usrećuje

Pomaganje drugima ispunjava nas i usrećuje

Svečana dodjela bit će upriličena na Međunarodni dan tolerancije 16.…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…