GIMNAZIJA VUKOVAR NA WEEKEND MEDIA FESTIVALU

O pametnim klincima koji kodiraju i programiraju od najranije dobi

utorak, 24. rujna 2019.

Ljetni i godišnji odmori daleko su iza nas, napunili smo baterije, a početak nove školske godine već je donio pregršt događanja i aktivnosti za vukovarske gimnazijalce.

O pametnim klincima koji kodiraju i programiraju od najranije dobi

Uspjesi projektnog tima vukovarskih gimnazijalaca u sklopu projekta Generacija Next Hrvatskog Telekoma u školskoj godini 2018./2019. otvorili su vrata za daljnju suradnju i sudjelovanje na brojnim događanjima diljem Lijepe Naše…

Školska godina započela je novim izazovom i pozivom Hrvatskog Telekoma – pokrovitelja brojnih manifestacija, na sudjelovanje u najvećem regionalnom festivalu komunikacija 12. Weekend Media Festival.

Ovogodišnje izdanje medijskoga festivala inspirirano je jednim od najvećih koncerata ikada – Woodstockom, koji je imao golem utjecaj na društvo 60-ih godina prošlog stoljeća. Weekend Media Festival tako je ove godine postao poprište aktualnih rasprava i predavanja, a sve to u duhu mira i ljubavi, što zorno pokazuje i veliki znak mira na samome ulazu u glavnu dvoranu, prostor brojnih i raznovrsnih događanja tijekom tri dana trajanja festivala.

Više od 150 predavača i panelista u pet usporednih dvorana i prvi Weekend Masterclass u tri dana bogatoga festivalskog programa obilježili su 12. izdanje Weekend Media Festivala.

Vukovarsku gimnaziju i projektni tim Generacija Next koji čine učenici Ivan KOLAR, Matko GAŠPARIĆ, Marko MACURA i Matija HARDI sa svojim nastavnicima Davorom ŠIJANOVIĆEM i Sanjom PAVLOVIĆ ŠIJANOVIĆ izvrsno su predstavili Matija Hardi, učenik četvrtog razreda Prirodoslovno-matematičke gimnazije, i mentor Davor Šijanović.

U prepunoj dvorani LONG WEEKEND STAGE počela je panel rasprava #SvijetBoljihMogućnosti Hrvatskog Telekoma.

Nakon uvodnih predstavljanja svih sudionika, uslijedila je rasprava koju je na osebujan način izvrsno moderirao Ivan Šarić (Batman i sinovi). Tema rasprave temeljena je na razmatranju stavova predstavnika generacije MILENIJALACA (Ivan Šarić i Goran Bogdan) i stavova pripadnika GENERACIJE Z, naraštaja u kojem „Pametni klinci kodiraju i programiraju od najranije dobi”.

Pripadnici Generacije Z brojniji su, dinamičniji i prilično nestrpljiviji od svojih kolega Milenijalaca, za njih se sve događa odmah i sad, a od svojih poslodavaca očekuju puno. Generaciju Z čine rođeni između 1996. i 2011. godine. Danas imaju između osam i 23 godine. Osim Matije (rođen 2001. godine) iz Gimnazije Vukovar, sudionici panel-rasprave bili su Marko VULETIĆ iz Trogira (influencer, rođen 2000. godine) i Sara STOJANOVIĆ (studentica FERIT-a Osijek, rođena 2000. godine). Svi su oni predstavnici Generacije Z pozvani da govore o svojim projektima, promišljanjima i novim idejama.

Rasprava se povela o tome čime se bave i što rade današnje mlade generacije odrasle uz internet i tehnologiju, o načinima njihova razmišljanja, tko su im uzori, kojim robnim markama su vjerni i zašto, što za njih znači tehnologija (uporaba i primjena), mogu li živjeti bez interneta, koje su njihove poruke mladima, što žele raditi u budućnosti i gdje sebe vide za nekoliko godina, što nas veže, a što razdvaja, je li ovaj novi svijet bolji i koliko novih mogućnosti on donosi.

Ispreplićući teme koje su pobudile veliki interes publike, 60 minuta prošlo je kao u trenu, a na samome kraju uslijedio je zaključak kako današnje mlade Generacije Z razmišljaju na potpuno drukčiji način nego generacije koje su odrastale u svijetu bez tehnologije. Ujedno i većina Generacije Z ne želi poslove u državnim ili privatnim tvrtkama gdje će imati nadređene voditelje, direktore, ravnatelje i slično, već žele biti freelanceri, koje predstavnici Generacije Z opisuju kao slobodne suradnike za online poslovanje, odnosno kao osobe koje izvršavaju određene poslovne zadatke za neku fizičku osobu, tvrtku ili instituciju, a da pri tome nisu u radnom odnosu s tim poslodavcem.

Osnovna je prednost freelancinga koju ističu predstavnici Generacije Z samostalno organiziranje radnog vremena i obveza koje će učiniti u određenom razdoblju, što podrazumijeva obavljanje posla u bilo koje doba dana iz udobnosti vlastita doma.

Zanimljiva i atraktivna zanimanja Generacije Z obuhvaćaju područja Informacijske tehnologije, programiranje i kodiranje (izrada internetskih stranica, izrada aplikacija za pametne telefone, izrada videoigara, programiranje, administracija mreža i sustava), dizajn i multimedija (grafički dizajn, izrada reklamnih materijala, različite višemedijske mogućnosti), pisanje i prevođenje (pisanje članaka, pretipkavanje tekstova, prijevod tekstova na razne jezike), prodaja i marketing (online prodaja, pisanje poslovnih planova, marketinške aktivnosti, promocija), podrška poslovanju (virtualni asistenti, istraživanja, unos podataka, planiranje i organizacija raznih skupova i događaja) te inženjering i proizvodnja (dizajn proizvoda, CAD, tehnički inženjering).

Sudjelovanje u ovom trodnevnom događaju potaknulo nas je na promjenu načina razmišljanja i djelovanja, a u onome što smo vidjeli i naučili dalo poticaj i nadahnuće za primjenu novih, kreativnih rješenja u svakodnevnom načinu rada, kako u privatnom, tako i u poslovnom životu.

Možemo slobodno istaknuti kako se upravo u tome krije snaga Weekend Media Festivala, koji nije namijenjen isključivo marketinškim stručnjacima, već svima koji su spremni prihvatiti nove ideje i razmišljanja.

U današnjem svijetu doista će teško opstati oni koji nisu spremni na prilagodbu promjenama koje se događaju svjetlosnom brzinom i to uz nezaobilaznu dozu kreativnosti i inovativnosti.

Poslovi budućnosti uvelike će izmijeniti potrebe i načine provođenja klasičnog načina obrazovanja, kako u osnovnim i srednjim školama, tako i na sveučilištima. Gimnazija Vukovar spremna je za promjene i Generaciju Z, a Vi?

….

Davor ŠIJANOVIĆ, Gimnazija Vukovar

Vezani članci
Školski portal: Drugi su, prometne propise imaju „u malom prstu”

Drugi su, prometne propise imaju „u malom prstu”

Državno natjecanje učenika svih srednjih škola Republike Hrvatske u poznavanju…

Školski portal: Webinar – Dan sigurnijeg interneta 2020.

Webinar – Dan sigurnijeg interneta 2020.

Poučavanje djece osnovnim principima sigurnosti u online okruženju iznimno je…

Školski portal: Povećati satnicu tjelesnoga

Povećati satnicu tjelesnoga

Zato valja poslušati kineziološku znanost, iznimno važno područje za skladan…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…