KREĆE OBNOVA OŠ NIKOLE ANDRIĆA U VUKOVARU

Za rekonstrukciju i dogradnju 18 milijuna kuna

četvrtak, 3. listopada 2019.

Konačno će početi obnova OŠ Nikole Andrića, jedine neobnovljene škole u Vukovaru. “Konačno” je ovdje prava riječ, jer tkogod je proteklih godina posjetio školu ili se našao u njezinoj blizini…

Za rekonstrukciju i dogradnju 18 milijuna kuna

… mogao je pomisliti da je zadnja granata na grad heroj pala tek netom prije, budući da je školska zgrada bila puna oštećenja nastalih tijekom ratnog vihora. Štoviše, škola je u toliko lošem stanju da dvjestotinjak učenika već drugu godinu nastavu pohađa na drugoj lokaciji, u vukovarskoj Osnovnoj školi Antuna Bauera.

Ugovor o rekonstrukciji i dogradnji, investiciji od 18 milijuna kuna, potpisan je s resornom ministricom Blaženkom Divjak, koja je prema riječima vukovarskog gradonačelnika Penave peti ministar obrazovanja s kojim je škola dogovarala početak obnove. Ugovor predviđa da 80 sredstava treba osigurati MZO odnosno država, a po 10 posto Grad Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija.

Ravnateljica škole Josipa KOTROMANOVIĆ SAUKA govori da se o obnovi govori već 20 godina i nikome zapravo iz njezina kolektiva nije jasno zašto je država svih ovih godina zaboravila na obnovu ove škole. Stoga im je laknulo što je ugovor konačno potpisan, ali su i dalje skeptični da će do obnove zaista doći:

- Znate i sami kako je. Naslušali smo se raznih obećanja dosad, sva su propala i mislim da su ljudi s pravom sumnjičavi. Tek kada radovi zaista počnu, kada ih vidimo, tek ćemo onda povjerovati u sretan završetak ove priče. A i djeca jedva čekaju da se vrate u svoju školu.

Upravo je djeci najteže palo čekanje na početak obnove, jer već drugu školsku godinu nastavu slušaju u Bauerici. Tamo zapravo nema dovoljno prostora za sve, pa su im i školski satovi kraćeni te ne traju 45, nego 40 minuta. Toliko o odrastanju i obrazovanju djece u istim uvjetima.

- Tijesno nam je. Otežano je izvođenje dodatnih i izvannastavnih aktivnosti. Dvije su to škole sada nagurane u jednu zgradu. Nije ni domaćinima lako, kamoli pak našim učenicima koji su svjesni da su tamo tek podstanari. Teško mi je reći tko je kriv što se toliko dugo čekalo s obnovom naše škole. Sigurno nije kriv samo jedan pojedinac, jer nam je svima u školi jasno da je zakazao cijeli sustav - zaključuje ravnateljica te nam obećaje kako će nam poslati fotografije radova čim počnu. A to bi se trebalo dogoditi za 15-ak dana.

Putem javne nabave, za izvođača radova na obnovi škole izabrani su Vodotoranj i Euromix iz Vukovara, a radovi bi trebali biti gotovi u sljedeće dvije školske godine.

Problem obnove te vukovarske škole godinama se prebacivao s Grada Vukovara na Vukovarsko-srijemsku županiju i obratno, a tek su se izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju iz srpnja 2018. ispunili zakonski uvjeti za ulaganje Ministarstva znanosti i obrazovanja pa je za sufinanciranje osiguran dio potrebnog novca. No baš poput kolektiva OŠ Nikole Andrića, i mi čekamo te ćemo u početak radova povjerovati tek kada padne prva lopata. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Branko NAĐ ]

Vezani članci
Školski portal: Djeca shvaćaju i osjećaju svoj Vukovar kroz vrijeme

Djeca shvaćaju i osjećaju svoj Vukovar kroz vrijeme

Toga dana naši učenici ne idu u školu. U miru,…

Školski portal: Obnova Srednje škole Vrbovec

Obnova Srednje škole Vrbovec

... a 7,5 milijuna osigurala je Zagrebačka županija, priopćeno je…

Školski portal: Uskoro počinje obnova škole

Uskoro počinje obnova škole

… o izvođenju radova i stručnom nadzoru na energetskoj obnovi…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…