OŠ HINKA JUHNA, PODGORAČ | PODRUČNA ŠKOLA BUDIMCI

Odavanje počasti radi svih postignuća slijepih i slabovidnih osoba

ponedjeljak, 7. listopada 2019.

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se svakog 15. listopada od davne 1964. godine. U našoj ga domovini obilježavamo od 1996. godine...

Odavanje počasti radi svih postignuća slijepih i slabovidnih osoba

...kad se i Hrvatska priključila zemljama u kojima je Međunarodni dan bijelog štapa prerastao u Međunarodni dan slijepih. Učiteljica Patricija HERCOG iz OŠ Hinka Juhna iz Podgorača godinama u Područnoj školi Budimci sa svojim učenicima obilježava ovaj poseban dan s osnovnom svrhom razvijanja međusobnog uvažavanja osoba s invaliditetom i prijateljstvo u svim oblicima i ono što je jednako važno, osvijestiti već svoje učenike u mlađoj školskoj dobi da svi nekad uslijed životnih neprilika, bolesti možemo ostati slijepi.

Učiteljica polazi od svojih učenika, njihovih roditelja i članova lokalne zajednice u školi u kojoj radi, jer je i sama u razredu imala učenicu koja je od viduće osobe uslijed uznapredovale genetske bolesti postala slijepa. Osvijestiti jednu osobu o problematici slijepih i slabovidnih već je veliki napredak.

Tako je ove godine nastao međunarodni projekt obilježavanja Dana bijelog štapa kao rezultat suradnje dviju učiteljica razredne nastave susjednih država – učiteljice Patricije iz Osijeka [OŠ Hinka Juhna iz Podgorača, PŠ Budimci] i učiteljice Dragane ARSIĆ [OŠ „Sveti Sava” iz Foče] iz BiH. Učenici i učitelji diljem naše domovine i izvan nje raznim će aktivnostima, radionicama Građanskog odgoja i obrazovanja, međupredmetnim korelacijama, izvanučioničkom nastavom, suradnjom s Udrugama slijepih svoga mjesta i raznim susretima razvijati svijest i senzibilnost na probleme s kojima se slijepe i slabovidne osobe svakodnevno susreću. Odat će počast radi svih postignuća slijepih i slabovidnih osoba i priznanje na sve većoj samostalnosti i neovisnosti.

Učiteljica Patricija ostvarila je izvrsnu suradnju s Udrugom slijepih Našice, njezinim predsjednikom Rolandom BUTKOVIĆEM [koji je napisao zbirku poezije i knjigu, urednikom časopisa Opip, voditeljem radijske emisije Runda za sve] te Tatjanom BELOM, članicom i volonterkom Udruge, ali i majkom dječaka Borne. Borna je dijete s višestrukim oštećenjem, a glavno je sljepoća. Iako ima teži oblik cerebralne paralize danas je to dijete koje hoda bez pomagala. Borna je posljednjih nekoliko godina sa svojim terapijskim psom Rollyjem dragi gost u Patricijinoj učionici. Jedna će od aktivnosti u nadolazećem obilježavanju Dana slijepih u OŠ Hinka Juhna u suradnji s Udrugom, učiteljicom Patricijom i ravnateljicom škole Zdenkom VUKOMANOVIĆ biti „Doručak u mraku” za učenike i učitelje škole.

Svi sudionici projekta predstavit će svoj rad putem razredne i školske izložbe, literarnim i likovnim radovima, fotografijama, plakatima, e-knjigom, videokonferencijom s partnerima, moguće i predstaviti obilježeni dan u nekom od web 2.0 alata.

Projekt je otvoren na eTwinningovoj platformi koja ujedinjuje učitelje iz cijele Europe. Svi zainteresirani učitelji, odgajatelji i stručni suradnici pozvani su priključiti se ovom projektu.

.............

Piše: Patricija HERCOG, OŠ Hinka Juhna, Podgorač, Područna škola Budimci

....

Rođena i školovana u Osijeku, studij za učitelje završila na Učiteljskom fakultetu u Osijeku s pojačanim sadržajima informatike. Veliki naglasak  stavlja na humanitarni rad i projektni oblik nastave.

Vezani članci
Školski portal: Izvrsna suradnja rezultirala uspješnim međunarodnim projektom

Izvrsna suradnja rezultirala uspješnim međunarodnim projektom

Projekt je počeo prvim danom jeseni te je okupio 31…

Školski portal: Veliko srce malih Hinkovaca

Veliko srce malih Hinkovaca

Ovaj prosinac pamtit ćemo po čaroliji, po dobrim djelima, a…

Školski portal: Večer čitanja i otvorenje našega Kutka za čitanje

Večer čitanja i otvorenje našega Kutka za čitanje

Večer smo pomno planirali, dogovorili nadnevak i vrijeme održavanja, na…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…