RUSIJA: KOJE METODE POTIČU DJECU NA ČITANJE

Djeci je bolje nuditi tiskane knjige

ponedjeljak, 7. listopada 2019.

U Sankt Peterburgu provedena je akcija „Biblionoč” (Noć knjižnica). Iskusna knjižničarka govorila je o tome koje metode potiču djecu na čitanje. Jedna su od njih i kratke priče.

Djeci je bolje nuditi tiskane knjige

Novinar portala Gazeta.SPb razgovarao je s voditeljicom odjela za predškolce i mlađe osnovnoškolce Središnje gradske knjižnice „A. S. Puškin” Anom SOSEDOVOM. Ova je knjižnica ujedno koordinator Udruženja dječjih knjižnica Sankt Peterburga.

Ana, čitaju li djeca u posljednje vrijeme manje nego ranije? Ili, naprotiv, čitaju li više?  

✿ Da, djeca su počela manje čitati, iako je pitanje složeno. Postoje, naravno, djeca koja mnogo čitaju, a ima i roditelja koji dolaze tražiti pomoć pri nalaženju knjige koja bi mogla zanimati njihovo dijete.

Koji je, po vašem mišljenju, najbolji način za poticanje djece na čitanje?

✿ Prije svega ilustracije, ali ne računalne, već one koje su stvorili umjetnici ilustratori. Tu su također kratke priče, jer duge pripovijesti uglavnom odbijaju djecu. Popularni su i stripovi sa zanimljivim tekstom, ilustracijama i fascinantnom pričom, poput stripova Avanture Tintina ili Andy Griffiths. Trenutačno su popularne priče švedskog pisca Svena NORDQVISTA o Pettsonu i Findusu. Postoje knjige bez teksta i knjige s 3D ilustracijama i drugim efektima.

Kojim aktivnostima vaše udruženje knjižnica potiče djecu na čitanje?

✿ Na primjer, knjižnica Puškin ima predivno 7D kino. Jednom tjedno dajemo projekciju adaptacija književnih djela. Radi se o kratkom filmu koji djeluje kao svojevrsni poticaj djeci da čitaju. Djeca dobiju zadatak pročitati knjigu i priliku sudjelovati u kvizu, nakon čega gledaju film.

Također, održavaju se susreti s piscima, ilustratorima te zanimljive radionice, na primjer, „Izradite svoju ilustraciju”, organiziramo izlet pod nazivom „Kuća u kojoj žive čarobne knjige”. Vodimo u preglede knjiga, objavljujemo podatke na internetu. Također organiziramo sve vrste aktivnosti za škole, vrtiće i osobe s invaliditetom. Organiziramo predstavljanje najnovijih knjiga i objavljujemo na internetu. Provodimo usto i razne vrste aktivnosti za škole, vrtiće i osobe s invaliditetom.

Sudjelujemo u kampanjama Noć knjižnica (Biblionoč) i Noć muzeja. Ove je godine Noć knjižnica održana 19. i 20. travnja 2019. i bila je posvećena D'Artagnanovu rođendanu. To su događaji različitih formata, predavanja, tečajeve, gledanje videonajava za knjige, interaktivne izložbe, mnoga iznenađenja.

U kojoj bi dobi trebalo početi voditi dijete u knjižnicu kako bismo povećali izglede da će kasnije više čitati?

✿ Ne prije godine dana. U dobi od tri do četiri godine djeca već mogu samostalno birati knjige.

Što roditelji ne bi trebali činiti kako ne bi obeshrabrili svoju djecu kad je čitanje u pitanju? Kako mogu usaditi ljubav ili barem interes prema knjigama?

✿ Prije svega, nemojte nametati svoje mišljenje, dopustite djetetu da samo odluči. Postoji i klasičan način, večernje čitanje djetetu, što ujedno jača i psihološku vezu između roditelja i djeteta.

Čitajte postupno, na primjer s vremenom povećavajte broj riječi. Također, knjige za djecu obvezatno trebaju uključivati slike.

Postoji li doista razlika između čitanja s elektroničkog uređaja ili iz tiskanih knjiga? U čemu je osobitost dječje percepcije?

✿ Naravno da postoji. Ovdje možemo reći da obje vrste knjiga zaslužuju pravo na postojanje, ali za djecu su bolje tiskane knjige, posebno kad se radi o neobičnim knjigama koje možete presložiti, igrati se njima, dodati svoju ilustraciju i slično. U starijoj su dobi elektroničke knjige praktičnije, jer na jednostavan način možete prenijeti veliku količinu literature i nositi je sa sobom.

Koje biste knjige preporučili djeci koja su tek počela čitati?

✿ Tu su ruski klasici za djecu Agnija BARTO, Kornej ČUKOVSKI, Vitalij BIANKI. Prije svega bih ipak preporučila švedske autore, jer se u Švedskoj mnogo radi na čitanju kod djece, a taj program ima i vladinu podršku. Oni su izdali mnoštvo knjiga s odličnim ilustracijama koje pripremaju djecu na čitanje knjiga s tekstom.

Danas ima mnogo zanimljivih knjiga istraživačke tematike o vikinzima, dinosaurima, vozilima s posebnim efektima usmjerenima na igru.

Vrlo su tražene serije o životinjama u čijoj su izradi sudjelovali poznati ljudi, a koje su pisane u prvome licu („Ja sam vjeverica”, „Ja sam rakun”).

----------------------

NAPOMENA

  • RUSIJA:  Gazeta.spb – sanktpeterburški dnevni list.
  • Izvor: gazeta.spb.ru
Vezani članci
Školski portal: Zašto su knjige bolje od interneta

Zašto su knjige bolje od interneta

Da, internet je definitivno brži od čitanja knjiga i njegova…

Školski portal: Prevelik pritisak na učenike radi svladavanja čitanja

Prevelik pritisak na učenike radi svladavanja čitanja

Obrazovni istraživači i političari razglabaju o važnosti malog ili nikakvog…

Školski portal: Svakog dana pročitajte jednu knjigu, to je rješenje

Svakog dana pročitajte jednu knjigu, to je rješenje

To je nešto što svi mogu, ali jamčim vam da…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…