GIMNAZIJA VUKOVAR

I u Rimu predstavili svoj projekt „Seismograph”

srijeda, 23. listopada 2019.

Da svi putovi vode u Rim, uvjerili su se i vukovarski gimnazijalci, pozivom za sudjelovanje na Maker Faire Rome – European edition 2019.

Maker Faire Rome europsko je izdanje sajma izuma, kreativnosti i snalažljivosti i drugo je po veličini u svijetu nakon SAD-a. Taj sajam okuplja tehničke entuzijaste, obrtnike, edukatore, hobiste, inženjere, znanstvene klubove, umjetnike, studente, učenike i komercijalne izlagače koji dolaze pokazati svoje kreacije i dijeliti svoja znanja i iskustva te na taj način slaviti Maker movement – pokret koji ujedinjuje kreativnost, stvaralaštvo, nove tehnologije i inovativnost.

Sajmovi poput ovoga održavaju se diljem svijeta, a ovaj u Rimu najveći je u Europi i jedan od najvećih ove vrste na svijetu. Ove ga je godine tako vidjelo više 100 000 posjetitelja, a svoje je projekte predstavilo više od 1500 izlagača iz 40 zemalja iz svih dijelova svijeta, predstavljajući više od 600 projekata.

Na velikom znanstvenom sajmu u Rimu Hrvatsku su ove godine predstavljali vukovarski gimnazijalci Matija Hardi i Marko Macura u pratnji svojih mentora Sanje Pavlović Šijanović i Davora Šijanovića, koji su predstavili projekt „Seismograph – Earthquake detector in real time” 

Projekt je ove godine proglašen najboljim projektom donacijskog natječaja Hrvatskog Telekoma pod nazivom Generacija Next, pri čemu je Kostas Nebis, glavni direktor i predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, posebno istaknuo važnost našeg projekta prepoznajući njegovu namjenu i ideju koja pridonosi pozitivnim promjenama u raznim dijelovima društva.

Svojim uspjehom zaslužili smo i poziv znanstvenika i promicatelja znanosti Roberta Vdovića i Krešimira Čanića na prvi sajam inovacija u Hrvatskoj Maker Fair Zagreb, a koji je održan u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu. Tom smo prilikom, uz seizmograf, pozvani predstaviti i naš drugi, također pobjednički projekt s događanja Arduino Day Community Challenge, održanog u Milanu, pod nazivom „Vukovar: Our view of a smart living”. Za projekt Pametni grad zajedničkim glasovima članova organizacije primili smo titulu Istaknuti izlagač (Merit of Maker).

Za sve to se pročulo, pa smo pozvani i na sajam u Rim. Tamošnji su nas organizatori pozvali da i ondje predstavimo projekt „Seismograph”, pri čemu su nas nagradili besplatnim smještajem u luksuznom hotelu H10 Roma Città u samom središtu Rima.

Na svakom natjecanju, izložbi, smotri isticali smo ideju vodilju kako svojim primjerom želimo poslati poruku učenicima i mladim ljudima da bez obzira na početne izgovore poput manjka iskustva, podrške i znanja, novčanih sredstava, malog mjesta i škole, početnog straha od poraza, neuspjeha i konkurencije budu odvažni i ustrajni u svladavanju prepreka i dožive ih kao dodatnu motivaciju iz koje će crpiti snagu za prvi korak u nepoznato i nepredvidivo, jer najvažnije su volja i ideja.

Kako za sve ovakve projekte trebaju i financijska sredstava, u Hrvatskom Telekomu imaju sluha za naše rezultate, jer smatraju da nam treba pomoći u stvaranju #Svijeta boljih mogućnosti!

Brojna događanja u Rimu bila su iznimno dinamična, tako su se u našem paviljonu izmjenjivala zbivanja u izložbenim područjima Open Lab, Fablab, House of Drones, Attractions, Show i Teaching and Kids islands, a Gimnazija Vukovar jedina je predstavljala Hrvatsku. Večernji su termini bili rezervirani za tematske rasprave, stjecanje iskustva, ali i novih poznanstava i suradnji. Posebno bismo izdvojili događaj Groundbreakers – Re:making the future, svečano otvorenje konferencije „Maker Faire Rome – Europsko izdanje” održane u srcu grada, a predvođene uglednim govornicima i njihovim inspirativnim pričama, idejama i vizijama.

…………………

Sanja PAVLOVIĆ ŠIJANOVIĆ i Davor ŠIJANOVIĆ, Gimnazija Vukovar

Vezani članci
Školski portal: Drugi su, prometne propise imaju „u malom prstu”

Drugi su, prometne propise imaju „u malom prstu”

Državno natjecanje učenika svih srednjih škola Republike Hrvatske u poznavanju…

Školski portal: Webinar – Dan sigurnijeg interneta 2020.

Webinar – Dan sigurnijeg interneta 2020.

Poučavanje djece osnovnim principima sigurnosti u online okruženju iznimno je…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir dječaci stavljaju na glavu…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…