DOBAR GLAS DALEKO SE ČUJE ILI …

Za upravljanje razredom ne treba vam jak glas nego namjera, govor tijela i samopouzdanje

ponedjeljak, 2. prosinca 2019.

„Kako razviti vlastiti učiteljski glas?” To je bilo pitanje koje je jedna nova srednjoškolska učiteljica nedavno postavila na Facebook grupi portala WeAreTeachers.

Za upravljanje razredom ne treba vam jak glas nego namjera, govor tijela i samopouzdanje

„Administratori su mi rekli da je moj glas preslab i da zbog njega ne ostavljam dojam autoriteta i vjerodostojnosti, zbog čega imam problema s upravljanjem razredom.”

Njezino pitanje možemo svesti na dva važna potpitanja: je li njezin glas jednostavno pretih za učionicu? Ili se više radi o razrednoj prisutnosti? Kratak je odgovor: oboje. Mnogi su učitelji reagirali na njezino pitanje i potvrdili da posjedovanje snažnoga i autoritarnoga glasa znači mnogo u kontekstu upravljanja razredom. Međutim, „učiteljski glas” na koji se učiteljica iz gornjeg primjera referirala mnogo je više od toga – ton, namjera, govor tijela, samopouzdanje itd. A sve te stvari čine osnovu vaše razredne prisutnosti.

Iako su često potrebne godine da biste razvili razrednu prisutnost, u tekstu možete pronaći neke lekcije koje su naši učitelji usput naučili.

RAZREDNA SE PRISUTNOST NE SVODI NA VIKANJE.

„Vikanje je uvijek glasno i to je očajnički čin kojim želite potaknuti druge da vas slušaju”, kaže C. W. Međutim, ne morate vikati na svoje učenike. 

Zapravo, ne treba dugo da djeca nauče isključiti učitelje koji viču.

Sve se zapravo svodi na samopouzdanje. „Ako znate da ste vi glavni u ovoj učionici i kažete samome sebi da će vas učenici slušati, vi ćete govoriti sa samopouzdanjem zbog kojeg će vas drugi slušati. Morate odavati dojam da mislite ozbiljno”, kaže C. W., a H. B. se slaže s njom: „Posjedujte svaki centimetar svoje učionice. Ispunite je svojom prisutnošću.”

NE RADI SE SAMO O ONOME ŠTO KAŽETE, VEĆ I O TOME KAKO TO KAŽETE.

Mnogi su učitelji istaknuli da se učiteljski glas više svodi na izbor riječi i ton glasa nego na glasnoću. Oni predlažu da hotimično odaberete svoje riječikatkad što manje to bolje. Mijenjajte ritam, govorite jasno i izravno te imajte odvažnu i moćnu dikciju. 

„Izbjegnite rečenice završavati frazom 'u redu'”, kaže L. M. „Pobrinite se da naglašenost i tonalitet vašega glasa bude niži kada dajete upute, a viši kada postavljate pitanje”, dodaje H. B.

A J. S. smatra da je uvijek dobro „napraviti pauzu radi dramatičnog efekta, katkad usred rečenice ili riječi”.

GOVOR TIJELA MNOGO OTKRIVA.

A. C. svojim držanjem učenicima daje do znanja da je ona glavna u učionici. „Predlažem vam dobru pozu koja prenosi status moći. Izravan kontakt očima, uspravno držanje, brada gore i ramena zabačena unatrag.” H. B. ima vrijedan savjet koji je naučila iz jednog TED-ovog razgovora: kako postići da izgledate veći nego što jeste koristeći se govorom tijela. „Zamislite medvjeda kako stoji na svojim zadnjim nogama ili pticu kako je nakostriješila svoje perje.” Za još savjeta o tome kako razviti razrednu prisutnost, pogledajte ovih Šest izvanrednih TED-ovih razgovora za poboljšanje vašega govorničkoga glasa. 

ISKORISTITE BLIZINU U SVOJU KORIST. 

Nadvikivanje s drugoga kraja prostorije rijetko funkcionira, pogotovo za učenike koji su skloni izbjegavanju kontakta očima i ne slušaju upute. Priđite učeniku, stanite do njega i obratite mu se tihim glasom. Tako mu možete dati do znanja da i on, poput svih ostalih, mora slušati kad se obraćate cijelom razredu. 

NEMOJTE SE NADVIKIVATI S UČENICIMA.

Mnogo novih učitelja dopušta učenicima da ih nadglasaju. Ključno je napraviti pauzu sve dok ne pridobijete punu pažnju razreda. Utemeljite znakove koji vašim učenicima daju do znanja da je vrijeme da usmjere svoju pažnju na vas. To će na početku možda potrajati, ali isplati se.

NIKAD NE PODCJENJUJTE MOĆ POGLEDA.

Najučinkovitija stvar, uz učiteljski glas, jest učiteljski pogled. To je onaj ozbiljni, prodorni pogled koji svaki učitelj posjeduje. To je pogled koji govori „samo probaj i vidjet ćeš što će se dogoditi”. Jednom kad svladate taj pogled, utemeljili ste svoju nadmoć.

NAUČITE KAKO SIGURNO PROJICIRATI SVOJ GLAS.

Gurajte zrak iz dijafragme, a ne iz grla. To će vam pomoći da projicirate glas, a da pritom ne oštetite grlo. Također možete zatražiti pomoć učitelja koji vodi školski zbor ili predaje govorništvo.  

R. W. preporučuje knjigu „Promijenite svoj glas, promijenite svoj život” autora dr. Mortona Coopera. 

Za više informacija i savjeta, provjerite Osam savjeta koji će vam pomoći da očuvate svoj učiteljski glas. 

AKO SVE OSTALO PROPADNE…

Mnogi se učitelji služe mikrofonom ili drugim sličnim aparatima. „On eliminira fizički trud podizanja glasa i jednostavno vam pomaže da brže pridobijete pozornost učenika”, kaže T. W. Evo nekih jeftinih modela koje preporučaju naši učitelji.

………………

NAPOMENA

  • SAD: We Are Teachers mrežna je zajednica edukatora čija je misija inspirirati učitelje i pomoći im dijeljenjem praktičnih razrednih ideja, savjeta i učiteljskog humora.
  • Izvor: weareteachers.com
Vezani članci
Školski portal: Mlađa djeca radije uče od samopouzdanih ljudi

Mlađa djeca radije uče od samopouzdanih ljudi

... razinu samopouzdanja te osobe s njezinim znanjem i točnošću…

Školski portal: Kako spriječiti pretvaranje učenika u robote

Kako spriječiti pretvaranje učenika u robote

Čini se da u stvaranju takvog okruženja postajemo uspješni u…

Školski portal: Učinkoviti plan lekcije

Učinkoviti plan lekcije

Zvuči li vam ovo poznato? Joj, još nisu izvadili olovke,…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…