SINDIKATI I VLADA RH POSTIGLI DOGOVOR

Sutra su učenici u školama

ponedjeljak, 2. prosinca 2019.

Prosvjetni sindikati i Vlada nakon 36 dana štrajka u osnovnim i srednjim školama u ponedjeljak su postigli dogovor o povećanju koeficijenata nastavnom osoblju čime je okončan najduži štrajk u hrvatskom školstvu.

Sutra su učenici u školama

Premijer Andrej PLENKOVIĆ izjavio je nakon pregovora s predstavnicima prosvjetnih sindikata da je postignut dogovor koji omogućuje prekid štrajka od sutra ujutro, te da od sutra kreće normalno odvijanje nastave u cijeloj Hrvatskoj.

Riječ je, rekao je, o kvalitetnom kompromisu postignutom u interesu djece, učenika, roditelja, nastavnika i normalanog funkcioniranja sustava obrazovanja.

Vlada je "u trokoraku", kako je rekao premijer, ponudila sindikatima rast koeficijenata sljedećom dinamikom:

  • tri posto od 1. prosinca,
  • dodatnih jedan posto od 1. lipnja iduće godine te još
  • dva posto od 1. siječnja 2021. godine.

Za nenastavno osoblje ćemo potpisati dodatke granskom kolektivnom ugovoru koji će vrijediti do prosinca 2022. godine. Kroz uredbe o koeficijentima ćemo riješiti pitanje tajnika, računovođa, ali i ravnatelja, njih se zaboravlja", rekao je premijer Plenković. 

Nekoliko puta je Plenković isticao da je današnji dogovor kompromis, najavio je i  da će se "riješiti pitanje anonimnih prijava koje uznemiravaju učitelje".

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir MIHALINEC poručio je kako je u pregovorima s Vladom postignuto dobro kompromisno rješenje s konačnim ciljem nadoknade zaostajanja plaća u sustavu obrazovanja od 6,11 posto, pa se štrajk prekida i od utorka ponovno kreće školska nastava.

Mihalinec je pojasnio je kako je podizanje koeficijenta na razinu od 1,406 za visoku stručnu spremu razlomljeno u tri koraka te će biti realizirano za godinu i mjesec dana.

 "Time smo zajedno s Vladom ispunili ciljeve", poručio je s konferencije za novinare u Banskim dvorima.

 Dodao je kako su istodobno dogovorili izmjenu uredbe o koeficijentima i sporazum o dodacima na plaću za nenastavno osoblje istom dinamikom i postocima: 3+1+2, što kumulativno iznosi 6,11 posto.

 "Svi u sustavu obrazovanja će jednako proći realizacijom sporazuma, a posebno je uređeno da najniže plaćena radna mjesta - tajnice i računovođe - dobiju postotak i ujednačenje koeficijenata", istaknuo je Mihalinec.

  • Sindikati jamče Vladi socijalni mir za vrijeme trajanja sporazuma

 Ustvrdio je da prihvaćanjem takve uredbe o koeficijentima sindikati u odgoju i obrazovanju jamče Vladi socijalni mir za vrijeme trajanja sporazuma u sustavu odgoja i obrazovanja.

 U ime kolega iz ostalih sindikata najavio je da je štrajk zaustavljen i da se učenici, nastavnici, učitelji, odgajatelji i nenastavno osoblje vraćaju na radna mjesta i redovno odrađuju svoj posao.

 "Imamo apsolutno povjerenje u Vladu i premijera da će na sjednici u četvrtak donijeti uredbu kako je dogovoreno i da će biti pripremljen dogovoreni sporazum", rekao je Mihalinec. Zahvalio je svima na strpljenju i podršci, od roditelja, učenika i ostale javnosti, naročito sindikalnom članstvu koje je sudjelovalo u sindikalnoj akciji.

 Dodao je kako su dogovorili i bržu realizaciju akcijskog plana borbe protiv nasilja te u tome smo dobili potporu premijera. 

  • Složili smo se da se rješenje može donijeti samo na ovaj način

 Mihalinec je potvrdno odgovorio na novinarsko pitanje je li sada postignut cilj i zacrtano povećanje koeficijenata od 6,11 posto. "Izuzetno je važno da smo se složili da ovo rješenje može biti donijeto danas samo na ovakav način. Svima je sačuvan ponos i dostojanstvo i riješen status", ustvrdio je. 

 Kazao je kako su sindikalna tijela ovlaštena donositi takve odluke, uvjeren da će zaposleni u sustavu odgoja i obrazovanja prihvatiti ovo rješenje i podržati sindikate u daljnjim sindikalnim aktivnostima.

 "Zahtjevi prema Vladi su ispunjeni, povećanje koeficijenata od 6,11 posto je utemeljeno, moralno i pravedno i sukladno fiskalnim mogućnostima državnog proračuna", zaključio je Mihalinec. [ HINA ]

Vezani članci
Školski portal: Satove će voditi naši vrhunski sportaši

Satove će voditi naši vrhunski sportaši

… za svaki razred od dva do tri sata emitirat…

Školski portal: Učiteljica koja je kolegama blizu i na daljinu

Učiteljica koja je kolegama blizu i na daljinu

Svi koji znaju Sandru ili prate njezin rad znaju s…

Školski portal: Nastava na daljinu, raspored

Nastava na daljinu, raspored

OSNOVNA ŠKOLA: ■ 5. razred ■ 6. razred ■ 7.…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…