JEDNA ŠKOLA U IRSKOJ

Odbacuju domaću zadaću na mjesec dana i umjesto nje čine plemenita djela

petak, 13. prosinca 2019.

Unatoč kontroverznim, ali uvjerljivim dokazima da domaća zadaća oduzima vrijeme namijenjeno obitelji, iako pruža vrlo malu ili nedovoljnu korist učenicima, djeca i dalje satima ponavljaju školsko gradivo nakon što napuste učionicu.

Odbacuju domaću zadaću na mjesec dana i umjesto nje čine plemenita djela

Isto tako, unatoč dokazima da mala djela humanosti mogu „zaraziti” zajednicu poput virusa, previše je djece i dalje uključeno u vršnjačko zlostavljanje, bilo kao žrtve ili zlostavljači.

Možda je to razlog zbog kojeg se jedna osnovna škola u Irskoj odlučila za radikalan potez – odbaciti domaću zadaću u prosincu i umjesto nje zadati činjenje plemenitih djela.

U tjednima pred božićne blagdane djeca u školi Gaelscoil Mhíchíl Uí Choileáin u Clonakiltyju dobila su zadatak činiti plemenita djela svakoga radnog dana.

Ponedjeljkom se od njih traži uspostaviti kontakt i razgovarati sa starijom osobom. Utorkom imaju zadatak olakšati život jednome članu obitelji preuzimajući na sebe dio kućanskih poslova. Srijedom su slobodni odabrati plemenito djelo bilo koje vrste, a četvrtkom trebaju učiniti nešto lijepo za sebe kako bi se pobrinuli za svoje mentalno i emocionalno zdravlje.

OD UČENIKA SE TRAŽI DA PRITOM ZABILJEŽE SVOJA DOBRA DJELA U DNEVNIK DOBRIH DJELA. Škola je također osmislila „kanticu dobrote”, gdje učenici mogu ostaviti pozitivna zapažanja i poruke podrške kako bi pridonijeli jačanju samopouzdanja svojih kolega. Petkom ujutro jedna od nasumično odabranih bilješki čita se naglas pred cijelim razredom.

Uza sve to, cijeli razred surađuje u kolektivnom činu humanosti za doprinos zajednici koji je rezultat njihova zajedničkog promišljanja i rasprave.

Iz objave na školskoj stranici na Facebooku vidljivo je kako se slični programi u prosincu provode već tri godine zaredom.

Prošle je godine fokus bio na zahvalnosti, što je, kako navode, rezultiralo izvanrednim uspjehom i pozitivnošću.

U objavi je citiran zamjenik ravnatelja škole Íde Ní Mhuirí:

„Nastojimo potaknuti učenike da razmišljaju o pravom duhu Božića, duhu dobrote i davanja. S pretjeranim naglaskom na materijalistički i komercijalni aspekt Božića, često nam promakne njegovo pravo značenje, a to je dobra volja! Nažalost, ne mogu svi uživati u Božiću, neki su usamljeni, neki tužni, neki možda čeznu za onime što nemaju, a neki jednostavno ne znaju uživati u svečanostima. Ali svakome je potrebna ljubaznost, a čar je u tome što ne košta ništa.”

ZAMISLITE KAD BI SVE ŠKOLE ŠIROM SVIJETA PROVODILE SLIČNE PROGRAME I NE SAMO ZA VRIJEME BLAGDANA! Što kad bismo se usredotočili više na čvrst karakter i građansko ponašanje a ne na pripremu za testove? Što kad bi svaka škola preuzela na sebe ulogu da pošalje poruku „Biti dobar mnogo je važnije nego biti pametan”, i to ne samo na mjesec dana nego uvijek?

Najteži problemi s kojima se svijet danas suočava ne proizlaze toliko iz neznanja ili nedostatka inteligencije, već iz nedostatka zajedničkih vrijednosti koje nas navode da se brinemo jedni o drugima.

Bez temeljne ljudske pristojnosti i ljubaznosti znanje i izgradnja vještina mogu nas jedino dovesti u još veće probleme, dok preusmjeravanje na plemenitost pomaže izgradnji boljeg društva za sve nas.

U današnjem svijetu opterećenom društvenim medijima gdje su mladi ljudi neprestano pod pritiskom, ne postoji bolji način pokazati m put prema napretku od čina dobrote i ljubaznosti. Svi znamo da se dobro osjećamo nakon što pomognemo nekome. Osjećaj koji nam pruža pomaganje ljudima ne može se izmjeriti. Naša je poruka djeci vrlo jednostavna: danas imate priliku biti razlog za nečiji osmijeh i pomoći svijet učiniti boljim mjestom za sebe i druge.

  • Predivno. Manje domaće zadaće i više dobrih djela, molim vas. Hvala.

..................

NAPOMENA

Vezani članci
Školski portal: Eksperiment uvođenja iPada u školu dobio neprolaznu ocjenu

Eksperiment uvođenja iPada u školu dobio neprolaznu ocjenu

Zaključci studije sadržani su u izvješću stručnog tima srednje škole…

Školski portal: Nema više zadaće za osnovce

Nema više zadaće za osnovce

Navode da su dugo raspravljali o donošenju ove odluke, jer…

Školski portal: Učenici Industrijske strojarske škole u Irskoj

Učenici Industrijske strojarske škole u Irskoj

… međunarodne prakse i osnaživanja stručnih i osobnih kompetencija učenika…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…