EDUKATOR I ASTRONOM: KORADO KORLEVIĆ

Kada se vidi što se radi sa školstvom, može se reći da naša zajednica mrzi djecu

utorak, 31. prosinca 2019.

Nedavno je organizacija Grant Shoemaker dodijelila pet stipendija izuzetno uspješnim astronomima amaterima diljem svijeta za pronalazak i praćenje asteroida koji mogu postati potencijalna prijetnja Zemlji.

Kada se vidi što se radi sa školstvom, može se reći da naša zajednica mrzi djecu

Među izabranima je i naš poznati edukator, astronom i lovac na asteroide Korado Korlević iz zvjezdarnice Višnjan. Zvjezdarnica je dobila 10.825 dolara za unapređenje zrcala teleskopa zvjezdarnice i za kupnju druge opreme kojom će biti moguće promatrati i pratiti mnogo tamnije objekte u svemiru.

Zvjezdarnica je usredotočena na praćenje novootkrivenih objekata koji prolaze u blizini Zemlje (NEO). U posljednje dvije godine zabilježila je više od 1.400 NEO-a. U ožujku ove godine zvjezdarnica Višnjan postala je vodeća na svijetu po praćenju asteroida, bolja i od NASA-e. Hrvatski je tim od početka 2019. odradio čak 43 posto posla u praćenju tijela koja prolaze blizu Zemlje i predstavljaju moguću prijetnju za nju. Pitamo Korlevića što za njega znači ova stipendija.

- Zaklada nam je dala novac da kupimo dodatnu opremu. Kao kad nekome tko dobro radi poklone veću lopatu. Je li to nagrada? Priznanje je to da si dobar, ali moraš još više raditi. Kao nekad udarnici. Ono što smo dobili pomoći će nam da budemo još bolji, a to ujedno znači još više rada. Ali svakako je priznanje jer smo među pet u svijetu koji smo dobili nešto tako, a to znači da vrijediš. Efikasnost dosadašnjeg posla očekujemo da možemo poboljšati za oko 20 posto.

Što očekujete od predstojeće godine?

- Godina koja dolazi je godina tranzicije. Glavni posao koji ćemo raditi je smisliti novi razvojni ciklus, da budemo bolji. U svijetu je utrka u poslu i svi su sve bolji. Ne možeš stajati u mjestu, jer onda ideš nazad. U Hrvatskoj je desetljećima bio trend nepodnošenja sustava koji nije državni. Tako da smo bili neka vrsta unutarnjeg neprijatelja i takav je odnos bio prema nevladinim organizacijama.

Recimo da se to polako mijenja. Otvaraju nam se neke mogućnosti u poslu koje ranije nisu bile moguće unutar Hrvatske. Zatim se otvaraju mogućnosti međunarodne suradnje. Hrvatska je sve više integrirana, ako ništa drugo sve je više dužna pa je slijedom toga povezana. Nije dužničko ropstvo, ali idemo u tom pravcu. Otvaraju se mogućnosti koje nismo imali, a cijene se oni koji više rade.

Događa se da posao u astronomiji napreduje. Astronomija je samo jedan od naših poslova. Talijani bi rekli fregatura, jer nitko od nas nije plaćen za taj posao, a treba ga napraviti, jer je to za nas pitanje tradicije i prestiža.

- Glavni posao nam je edukacija. Ona je šest sedmina cijelog našeg djelovanja. Raste tom brzinom da ne znamo kako držati korak. Ove godine smo imali 606 učenika u rezidentnim programima, više od 12.000 posjetitelja i broj raste eksponencijalno.

Sljedeće godine očekuje se gotovo 900 učenika. Ne možemo ih primiti bez reorganizacije, bez dodatnih mentora. A njih ne možeš dovesti, jer nema smještaja u Višnjanu i okolici. Nama nedostaje jeftin smještaj za osobe koje tek počinju raditi. Silom prilika morat ćemo graditi stambene jedinice jer nemamo gdje smjestiti ljude. Imamo problem i gdje smjestiti nove laboratorije koji nam trebaju za nastavak rasta programa.

Do sada ste bili vrlo uspješni u edukaciji, a slijede još zanimljiviji programi.

- Kad pogledamo rezultate naših učenika u svijetu, godina je bila uspješna. Vidi se trud i "investicija" u djecu od prije 20 godina. To su danas znanstvenici koji se spominju na svjetskoj razini. Neki je dan objavljeno 10 najvažnijih otkrića u astronomiji u 2019. godini. Autorica jednog od njih je naša Ana BONACA iz Višnjana koja je sada na Harvardu. Njezino je otkriće da se tamna tvar vjerojatno nalazi u grumenima ogromne mase.

- Moramo ići u projektiranje. Ova godina će biti priprema za gradnju kampusa. Pripremamo dokumentaciju za posao s Izraelom i Europskom svemirskom agencijom. Izraelske kolege jedini razumiju što radimo. Izrael je broj jedan što se tiče edukacije djece i ideje da niti jedan talent ne smije propasti. Moto njihovog ministarstva je "Mi smo premala država da jedan talent propadne." Gotovo svako dijete je talent za nešto, ali to treba pronaći, primjerice za vrtlarstvo, voćarstvo, svemirske tehnologije…[ IZ DRUGIH MEDIJA | novilist.hr ] Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

Vezani članci
Školski portal: Istarski znanstvenik Korado Korlević dobio svjetsku nagradu

Istarski znanstvenik Korado Korlević dobio svjetsku nagradu

Nagrada organizacije The Planetary Society – Grant Shoemaker Near Earth…

Školski portal: Djecu ne pripremamo da budu liječnici i inženjeri, nego klaunovi

Djecu ne pripremamo da budu liječnici i inženjeri, nego klaunovi

Posebno ako se osvijestimo da naša djeca nisu spremna za…

Školski portal: I neprijateljskim epizodama s učenikom može se stati na kraj

I neprijateljskim epizodama s učenikom može se stati na kraj

Sjećam se jedne prilike kad mi je učenik rekao nešto…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…