U AUSTRALSKOM GRADU SYDNEYJU

Nova škola vrijedna 225 milijuna dolara ima 17 katova, ali nema knjižnicu

utorak, 11. veljače 2020.

Nova škola u australskom gradu Sydneyju ima 17 katova, znanstvene laboratorije s panoramskim pogledom, stajala je 225 milijuna dolara, ali nema knjižnicu.

Nova škola vrijedna 225 milijuna dolara ima 17 katova, ali nema knjižnicu

Umjesto da posveti prostoriju školskim knjigama i istraživačkim izvorima u obliku tradicionalne knjižnice, nova Srednja škola Arthur Philip u Parramatti, koja je otvorena ovih dana, imat će tzv. iHubove za svaki razred na različitim katovima.

 

Svaki će iHub posjedovati digitalne izvore i neke tiskane knjige, dok učenici mogu pristupiti drugim dijelovima školske knjižne kolekcije uz pomoć knjižničara.

Knjižničari su pak osudili iHubove, jer smatraju da će biti ograničavajući za učenike, neučinkoviti za učitelje i štetni za školsku kulturu.

„Dvojim radi ove ideje i s praktičnog i s ljudskog stajališta”, rekla je Holly Godfree, koordinatorica kampanje Učenici trebaju školske knjižnice. „Smatram da to nije razumna ideja.

Arthur Philip nije jedina nova škola koja je napustila koncept tradicionalne knjižnice. Pri koledžu Fortitude Valley State Secondary u Brisbaneu učenje će se odvijati bez papira, dok je Viktorijanska škola odlučila zamijeniti knjižničare s „usvojiteljima promjene”.

U školi Arthur Philip razredi će biti na različitim katovima, a iHubovi će nuditi kopije knjiga i digitalne izvore na svakom katu. „Osim uobičajenih prednosti tradicionalnih knjižnica, to nudi i dodatne pogodnosti”, rekao je glasnogovornik škole.

Te pogodnosti uključuju „prilagođavanje materijala za određene dobne skupine i razinu kurikuluma te ponuda relevantne kvalitetne literature i bogatih digitalnih izvora na određenom katu s obzirom na raspored razreda, umjesto da je sav materijal za sve razrede smješten na jednome mjestu, kao u tradicionalnoj knjižnici”.

Glasnogovornik škole rekao je da će škola Arthur Philip ići „dalje od tradicionalnih srednjoškolskih škola u nastojanjima da izgradi fleksibilna, tehnološki obogaćena mjesta za učenje”.

 

Sue McKERRACHER, izvršna direktorica australske Knjižnične i informacijske udruge, rekla je da su knjižnice više od puke skupine različitih odjela. „Kad ih razdijelite, oni više ne nude sve prednosti koje knjižnica inače ima. Učenici ondje odlaze učiti, čitati, sastati se s prijateljima, to je društveno mjesto. To je također praktično mjesto na kojem ljudi obavljaju školske zadatke i pišu domaću zadaću.”

Sue REYNOLDS, predavačica u području upravljanja informacijama na australskom Sveučilištu RMIT, kaže da je ideja iHubova zanimljiva i inovativna, ali da su školske knjižnice u prošlosti imale dodatnu, obrazovnu svrhu.

Umirovljena knjižničarka Sharon McGUINNESS rekla je da je uloga knjižnica danas silno umanjena, ako već i nisu potpuno zatvorene u nekim školama, dok je broj knjižničara naglo pao. Govoreći o iHubovima, dodala je: „To je samo prolazna moda, nije temeljena na istraživanju niti na obrazovnim ishodima.”

…………………

NAPOMENA 

  • Australija: The Sidney Morning Herald portal je koji donosi novosti iz Australije i svijeta, a prenosi posljednje poslovne vijesti, sport, zabavu, putovanja, životni stil i tehnologiju.
  • Izvor: smh.com.au
Vezani članci
Školski portal: Škola u kojoj učenici uče ono što žele umjesto da sjede i polažu ispite

Škola u kojoj učenici uče ono što žele umjesto da sjede i polažu ispite

Norman SIEVERS, ravnatelj škole Lorien Novalis, koja slijedi obrazovne principe…

Školski portal: Slavljenje ženskih doprinosa znanosti

Slavljenje ženskih doprinosa znanosti

Osnovna škola Rosetta uključila je cijelu školu u nacionalni Tjedan…

Školski portal: Satove će voditi naši vrhunski sportaši

Satove će voditi naši vrhunski sportaši

… za svaki razred od dva do tri sata emitirat…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…