OŠ IVANA CANKARA, ZAGREB

Bogatim programom obilježili Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti

srijeda, 12. veljače 2020.

Osnovna škola Ivana Cankara u Zagrebu jučer je obilježila Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti te Dan sigurnijeg interneta velikom manifestacijom popraćenom brojnim događanjima…

… koje je organizirala profesorica Maja Mačinko u suradnji s učiteljicom Petrom Večerić te kolegama i učenicima naše škole.

Od 11.30 izvršna direktorica HAKOM-a Ana KATALINIĆ MUCALO održala je kratko predavanje o sigurnosti na internetu te sa školom obilježila potpisivanje Povelje.

U 12 sati održan je okrugli stol o temi „Žene u znanosti: izazovi današnjice”. Okrugli stol vodila je novinarka Tanja RUDEŽ, a gošće su bile uspješne znanstvenice i žene koje su uzor današnjim mladima. Redom su to docentica Ana Sović KRŽIĆ s Fakulteta elektrotehnike i inženjerstva, docentica Rosa KARLIĆ s biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, primarius dr. Katarina BOŠNJAK-NAĐ, ravnateljica specijalne bolnice Goljak, Martina Dragičević, direktorica regulatornih poslova i EU fondova u A1 Hrvatska, te Anita CVETIĆ OREŠČANIN, direktorica tvrtke Poslovna inteligencija. Gošće su s Tanjom i djevojkama razgovarale o odabiru karijere, izazovima s kojima se na svojemu poslu susreću, prednostima, manama te o tome kako usklađuju posao, obitelj i slobodno vrijeme. Na kraju svega djevojčice su dobile priliku postaviti pitanja i svojim idejama i razmišljanjima oduševile sve prisutne u školskoj dvorani. Pitanja je bilo neopisivo mnogo pa su na kraju još dobile deset minuta sa znanstvenicama koje su okružile i „bombardirale” kreativnošću.

Nakon okruglog stola, sve sudionice pogledale su kratak prigodni videouradak koji su im u znak podrške poslale mnoge uspješne žene i znanstvenice iz svijeta te djelatnici laboratorija JPL-NASA u Americi.

 

Niz oduševljenja nastavljen je kratkim predavanjem profesorice Maje MAČINKO pod nazivom „Moje NASA iskustvo i STEM putovanje Amerikom” na kojemu im je profesorica pričala kako su izgledala njezina dva posjeta laboratorijima JPL-NASA te sve o stipendiji američkoga veleposlanstva pod nazivom „Hidden no more: Advancing Women in STEAM Fields” u sklopu programa International Visitor Leadership. Pričala im je o tome kako izgledaju pripreme rovera za Mars, otkrila neke tajne tehnologije koje se primjenjuju, pokazala dojmove sa svojih posjeta mnogim institutima i učilištima poput Fermilaba i Caltecha, imaginarnoga radnog mjesta Sheldona Coopera iz serije Teorija velikog praska. Djeca su nakon predavanja ponovno imala seriju pitanja koja su oduševila i nasmijala sve u dvorani.

Predavanje One mijenjaju svijet unatoč... održale su učenice 5. b razreda izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje pod vodstvom učiteljice Petre VEČERIĆ. Tijekom predavanja pokušale su osvijestiti važnost kvalitetnog obrazovanja te ravnopravnosti spolova. Nakon kratkog pregleda položaja žena kroz povijest, stereotipa koji još i danas postoje, prikazale su primjere uspješnih žena koje su se zahvaljujući snalažljivosti uspjele izboriti za svoja prava. Također, navele su i neke od brojnih žena znanstvenica koje su svojim otkrićima zaslužne za svijet u kakvom danas živimo. Naglasak su stavile na važnost obrazovanja u postizanju ravnopravnosti spolova te pozvale sve prisutne djevojke i djevojčice na obrazovanje i ustrajnost u svladavanju prepreka na putu do cilja. Predavanje je imalo predivan učinak na sve žene u dvorani.

Za djevojčice prvih razreda održane su radionice Zvijezde vodilje – žene u astronomiji te Male znanstvenice koje su za učenice pripremile učiteljice Nikol SMAJLA, Željka GORENEC i Kristina PODOREŠKI. Putem kreativnih aktivnosti potaknule su zanimanje za znanošću kod najmlađih.

Djevojčicama drugih, trećih i četvrtih razreda profesorica tehničke kulture Maja Mačinko u suradnji s učiteljicama produženog boravka te uz pet učenica sedmih i osmih razreda odradila je radionicu „Izradi raketu i poleti u svemir”. Nakon uspješno izrađene rakete, djevojke su ih lansirale u nebo u dvorištu škole.

Manifestaciju su podržali i mnogi inovatori i poduzetnici koji su u holu škole prisustvovali pravom malom sajmu inovacija te odradili gomilu prezentacija i radionica za svu školsku djecu i posjetitelje. Pridružili su nam se Institut za razvoj i inovativnost mladih, STEMI, Algebrina digitalna akademija, Društvo pedagoga tehničke kulture Grada Zagreba, Gradionica, Ardubotics, Designatone i Didacta Advance d.o.o. Ovim im putem svima od srca zahvaljujemo na doprinosu za divan dan. Najveća zahvala ide našem ravnatelju profesoru Borisu POČUČI, koji je podržao našu inicijativu i s osmijehom na licu obilježio ovaj važan dan s nama te prepoznao važnost promicanja znanosti u djevojčica od malih nogu.

Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti

Preuzmi 1 078.66 KB (.pdf)
Vezani članci
Školski portal: Put do uspjeha je poput nebodera

Put do uspjeha je poput nebodera

Često u takvim slučajevima nije presudna kompetentnost i kvaliteta učitelja,…

Školski portal: Balkon koji mami uzdahe

Balkon koji mami uzdahe

Balkončić od četiri kvadrata gleda na stadion Hrvatskog dragovoljca, park…

Školski portal: Vršnjaci me smatraju čudakom zbog knjige u ruci

Vršnjaci me smatraju čudakom zbog knjige u ruci

Okružen njima, na klupici je sjedio njihov prijatelj iz razreda,…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…