RAZREDNA NASTAVA > CIJANOTIPIJA U LIKOVNOJ UMJETNOSTI

Upoznajmo alternativni svijet fotografije

četvrtak, 12. ožujka 2020.

Cijanotipija je jedna od jednostavnih tehnika koje možemo s učenicima primijeniti na satovima likovne umjetnosti. Učenici upoznaju jedan od načina razvijanja fotografije te značajke i postupak ostvarenja likovnog rada.

Uz različite motive učenici istražuju fotografsku tehniku i na osnovi dobivenih otisaka stječu iskustvo o intenzivno plavoj boji cijanotipije.

■ FOTOGRAFIJA I CIJANOTIPIJA ■

Fotografija je tehnika trajnoga zapisa slike različitim načinima: kemijskim, mehaničkim ili digitalnim. Riječ fotografija dolazi iz grčkog jezika i znači pisanje sa svjetlošću (photos – svjetlost, graphein – pisati), svjetlopis odnosno zapisivanje na sloju materijala koji je osjetljiv na svjetlost.

Cijanotipija je jedna od fotografskih tehnika. John Herschel bio je engleski astronom, matematičar i fizičar. Godine 1842. otkrio je fotografski postupak koji je nazvao cijanotipija.

Bit je postupka u tome da jedna od soli željeza pod utjecajem svjetlosti proizvodi tamnoplavu otopinu koja ostane otisnuta na papiru.

Nakon uvođenja drugih fotografskih postupaka cijanotipija je zbog tipične plave boje gotovo nestala iz uporabe. Danas je fotografi ponovno otkrivaju kao novu izražajnu tehniku u stvaralaštvu.

Zbog slabe osjetljivosti upotrijebljenih soli željeza na svjetlost i posljedično potrebnoga duljeg vremena osvjetljivanja, postupak cijanotipije upotrebljiv je samo za izradu pozitiva ili fotograma. Postupak cijanotipije sadrži osvjetljivanje, razvijanje, ispiranje i sušenje konačnih uradaka.

Željezov amonijev citrat (komponenta A) i željezov kalijev cijanid (komponenta B) ne spadaju u grupu opasnih tvari. Svejedno, pri nanošenja tekućine kistom na papir koristimo se zaštitnim rukavicama. U dodiru s kožom mogu prouzročiti slabiji nadražaj kože. U tom je slučaju odmah potrebno kožu isprati vodom i obrisati.

Učenici su se najprije upoznali s otkrićem fotografije. Nakon toga upoznavali su kako djeluje cijanotipija. U tami sam napravila premaz na papiru te ga posušila. U školi su učenici napravili svoj motiv te ga potom po pravom postupku izveli.

■ POSTUPAK DOBIVANJA SLIKE  ■

Upoznali smo dvije različite tekućine odnosno komponente A i B, koje pomiješamo u omjeru 1:1. To radimo u zatamnjenom prostoru bez izravne sunčeve ili UV svjetlosti. Mekim kistom otopinu namažemo na površinu papira, a može i na drvo, tkaninu ili druge apsorbirajuće materijale koji moraju imati što neutralniju pH-vrijednost. Namaz pustimo u tamnom prostoru da se posuši. Nakon toga na površinu papira položimo motiv. Motiv može biti nacrtan na foliju s alkoholnim flomasterom ili naslikan akrilnim bojama. Kao motiv mogu se položiti i nabrani dijelovi biljaka te ih pritisnemo staklom da se ne pomiču i da su što bliže podlozi papira. Motiv može biti i fotografija fotokopirana na foliju, čime dobijemo negativ fotografije.

Položeni motiv izložimo neko vrijeme djelovanju svjetlosti: pod jarkim suncem od 10 do 15 minuta, pod UV svjetlosti i do 30 minuta. Slika se fiksira tako da se premaz ispire vodom i to barem nekoliko minuta. Prilikom ispiranja pojavljuje se intenzivna plava boja. Mjesta na koja su bili postavljeni dijelovi biljaka ili nacrtan motiv ostanu bijela. Ono što je osvijetlilo sunce ili UV svjetlost postane plavo. Mokri papir osušimo.

■  EVALUACIJA

Učenici su istraživanjem cijanotipije stekli nova iskustva. Mislim da je svrsishodno u nastavni plan uključiti skoro zaboravljeni način fotografije, jer učenici upoznaju jedan od prvih načina istraživanja fotografije. Tijekom samog procesa učenici su se suočili s mnogim pitanjima. Upoznali su prošlost i tako dobili osjećaj za današnju tehnologiju, koju prihvaćaju kao nešto razumljivo samo po sebi.

Ostaje da zaključimo. John Herschel otkrio je 1842. godine jednostavan fotografski proces cijanotipije. Tim procesom stvorio je trajni pozitiv slike u različitim tonovima plave boje. Taj postupak možemo primjenjivati na različitim materijalima kao što su papir, tekstil, kamen i staklo. Učenici su upoznali jednu od fotografskih tehnika iz prošlosti. Otkrivanjem različitih fotografskih tehnika šire pogled i ljubav prema fotografiji. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Napisala Špela IVANČIČ, učiteljica razredne nastave | OŠ Riharda Jakopiča, Ljubljana, Slovenija | Fotografije: Š. Ivančič ] 

………………….

Za one koji žele znati više

Knjige:

■ Heidtmann, F. (1988). Pozitivski plemeniti postupci u savremenoj fotografiji. Univerzitet umetnosti u Beogradu.

Internetski izvori:

mao.si

fototekamnzs.com

samsonkamnik.si

………………….

Vezani članci
Školski portal: O nasilju se ne smije šutjeti

O nasilju se ne smije šutjeti

Kod mlađe djece često čujemo kako su se bojali nakon…

Školski portal: Zadaća treba pomoći učeniku u stjecanju znanja

Zadaća treba pomoći učeniku u stjecanju znanja

No u posljednje se vrijeme sve više govori o smislu,…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir dječaci stavljaju na glavu…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…