MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA SVIM OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA U RH

Uputa za nastavak organizacije nastave na daljinu

petak, 13. ožujka 2020.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) uputilo je 11. ožujka 2020. sve škole na pripremne aktivnosti vezane uz organizaciju nastave na daljinu. Sve OŠ i SŠ trebaju do ponedjeljka do 12 sati uspostaviti komunikacijske kanale…

Uputa za nastavak organizacije nastave na daljinu

… i podijeliti opremu učenicima sukladno uputi, ako to do sada nisu učinili.

…………………………………………........................

REPUBLIKA HRVATSKA
MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA
mzo.gov.hr

KLASA: 602-01/20-01/00155
URBROJ: 533-01-20-0003
Zagreb, 13. ožujka 2020.

OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA - svima

PREDMET: Uputa svim osnovnim i srednjim školama vezano uz nastavak organizacije nastave na daljinu

Poštovani,

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) uputilo je 11. ožujka 2020. sve škole na pripremne aktivnosti vezane uz organizaciju nastave na daljinu uz pomoć informacijsko-komunikacijske tehnologije.
Sve osnovne i srednje škole trebaju do ponedjeljka do 12 sati uspostaviti komunikacijske kanale i podijeliti opremu učenicima sukladno uputi, ako to do sada nisu učinili.

S obzirom na to da se u svim osnovnim i srednjim školama neće održavati nastava od ponedjeljka, 16. ožujka 2020., krenut će izvođenje nastave na daljinu.

Sutra, U SUBOTU 14. OŽUJKA 2020., organizirat će se virtualni sastanak svih ravnatelja svih osnovnih i srednjih škola s ministricom prof. dr. sc. Blaženkom DIVJAK u virtualnoj učionici „Ravnatelji osnovnih i srednjih škola“ u 13 sati.

  • Molimo sve ravnatelje da budu uključeni od 13 do 14 sati.

U nastavku su upute vezane uz isporuku obrazovnih sadržaja te praćenje i potporu.
ISPORUKA OBRAZOVNIH SADRŽAJA
Ministarstvo znanosti i obrazovanja organizirat će u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom na 3. programu nastavu za učenike razredne nastave prema kurikulumima i nastavnim programima svaki dan u sljedećim terminima u programu pod nazivom Škola na Trećem:

Prvi dan emitiranja nastave na daljinu preko HRT 3 pod nazivom ŠKOLA NA TREĆEM bit će u ponedjeljak, 16. ožujka 2020. godine.

Za učenike predmetne nastave osnovnih škola i učenike srednjih škola svaki dan će biti definiran raspored i pripremljeni sadržaji za online nastavu za osnovni paket predmeta od 4 do 5 sati na dan. Sadržaji će uključivati videosnimku predavanja, kao i dodatne radne materijale. Dodatno se potiču svi predmetni nastavnici da, osim ovoga osnovnog paketa, pripremaju vlastite sadržaje ili organiziraju suradnju u svojim virtualnim razredima. Također, predmetni nastavnici čiji predmeti nisu pokriveni osnovnim paketom mogu organizirati nastavu u 5., odnosno 6. satu u danu. Pozivamo učitelje i nastavnike da svoje materijale objavljuju na CARNET-ovoj Meduzi ili Edutoriju kako bi ih i drugi mogli koristiti. 

Dodatno, Sportska televizija će emitirati nastavne sadržaje za predmetnu nastavu u razdoblju od 8 do 14 sati. Nastava će se održavati od tri do pet školskih sati prema rasporedu koji će se objavljivati na stranicama MZO-a, Škole za život i stranicama CARNET-a te molimo škole da i na svojim mrežnim stranicama prenose informacije.

ZA SVE UČENIKE online nastava počinje u ponedjeljak, 16. ožujka 2020., prema rasporedu i smjenama koje će odrediti MZO i objaviti na mrežnim stranicama. 

Upućujemo nastavnike da su im na raspolaganju i digitalni obrazovni sadržaji (DOS) na CARNET-ovim stranicama koje mogu slobodno koristiti prema danom rasporedu. Pozivamo da se koriste i materijali iz virtualnih učionica, metodičkih priručnika i digitalnih udžbenika.

PRAĆENJE I POTPORA

Razrednici bi trebali svaki radni ran u „virtualnim razredima“ od 5. do 8. razreda u osnovnim školama i od 1. do 4. razreda u srednjim školama podsjetiti učenike na dnevni raspored i uputiti ih na sadržaje potrebne za ostvarivanje nastave taj dan.
Predmetni nastavnici trebaju davati i upute vezano uz korištenje materijala u udžbenicima te samostalnog rada učenika.

  • Korisno je i da učenici imaju jasne domaće zadaće kako bi se mogao pratiti njihov rad.
  • Prisutnost učenika na nastavi prati se uz njihove aktivnosti u „virtualnom razredu“.

Savjetnici AZOO-a i ASOO-a pratit će aktivnosti nastavnika i pružati potporu u njihovim aktivnostima.

MENTORI U ŠKOLI ZA ŽIVOT kontinuirano će raditi na izradi novih digitalnih sadržaja te po potrebi davati potporu nastavnicima u izradi vlastitih materijala, osmišljavanju dodatnih materijala te dodatnih aktivnosti koje učenici izrađuju samostalno. 

PREDLAŽEMO UČITELJIMA da kontinuirano daju povratne informacije učenicima različitim metodama vrednovanja kao što su učenje i vrednovanje za učenje, a vrednovanje naučenog za sada nije obvezno.

Sve obavijesti paralelno će se objavljivati na stanicama MZO-a, CARNET-a, Škole za život, Agencije za odgoj i obrazovanje, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

SVE RAVNATELJE MOLIMO da prate obavijesti u učionici za ravnatelje na Loomenu.
Potpora predmetnim nastavnicima pružat će se u odgovarajućim predmetnim virtualnim učionicama na Loomenu u kojima se provode redovite edukacije za Školu za život. 

Prema mišljenju Vlade RH i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske do daljnjega djelatnici trebaju  navedene aktivnosti i redovite poslove obavljati na radnome mjestu u školama, barem do uspostave pune funkcionalnosti sustava nastave na daljinu.

RAVNATELJI također trebaju osigurati prihvat učenika razredne nastave koje roditelji nisu u mogućnosti ostaviti pod nadzorom kod kuće.

UČENICI u školi također trebaju pratiti nastavu na programu HRT 3. Dakle, za njih neće biti organizirana nastava, nego će pratiti obrazovni program na televiziji ili će sudjelovati u nastavi na daljinu uz praćenje učitelja.

UČENICI KOJI KORISTE USLUGU POMOĆNIKA U NASTAVI mogu je nastaviti koristi u školi ako učenik dolazi u školu ili kod kuće ako učenik ostaje kod kuće.
Međutim, u ovome drugom slučaju potrebna je suglasnost roditelja i pomoćnika. Uslugu je moguće koristiti u vremensku opsegu koji je potreban za praćenje nastave na daljinu, a najviše koliko je učenik koristio uslugu pomoćnika u nastavi u školi.

Dodatne obavijesti bit će dostupne tijekom sutrašnjeg sastanka s ravnateljima u virtualnoj učionici.

S poštovanjem,
MINISTRICA
prof. dr. sc. Blaženka DIVJAK

…………….

Izvor: MZO

Vezani članci
Školski portal: Dopisi ministarstva školama

Dopisi ministarstva školama

■  PISANE VIJESTI ✿  Novi Pravilnik o vrednovanju: Obvezna najava pisane…

Školski portal: Najviše učitelja izabralo udžbenike Školske knjige

Najviše učitelja izabralo udžbenike Školske knjige

Od 25 nakladnika koji su ponudili 289 udžbenika za frontalnu…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…