SISAK

'Munja' pobjednik 10. utrke puževa

petak, 15. svibnja 2015.
U Dječjem odjelu sisačke Knjižnice održana je Velika proljetna utrka puževa.

U Dječjem odjelu sisačke Knjižnice održana je Velika proljetna utrka puževa.

U Dječjem odjelu sisačke Knjižnice održana je Velika proljetna utrka puževa.

Prvo natjecanje bilo je davne 1997. godine, kada je u preuređenom prostoru Dječjeg odjela Knjižnice otvorena Igraonica za predškolce. Knjižničarke su s mnogo entuzijazma organizirale razna događanja za djecu, a jedno od njih bila je i utrka puževa. U to vrijeme nitko nije slutio da će ideja rođena u šali osvojiti srca generacija i generacija djece i odraslih našeg grada, ali i šire!

Ovogodišnju pobjedu u rekordnom vremenu od samo 17,47  minuta odnio je puž Munja iz Vrbine, dok su drugoplasirani puž Mirko i trećeplasirani Slavko predstavljali Doktorsko naselje i Viktorovac. Pobjednici su osvojili svježu porciju salate, a pobjedu će proslaviti u svojim kvartovima. Naši gosti tako, osim prilike da se natječu, mogli su čuti i priču Zorana Pongrašića „Najsporiji kralj na svijetu“, te s natjecateljima uživati u jagodama i veselom druženju.  

Djeca, koja su tada bili petogodišnjaci, a danas već odrasli ljudi, sigurno se sjećaju uzbuđenja i radosti navijanja koje je pratilo tu prvu utrku. Utemeljena su pravila natjecanja koja se nisu puno promijenila do danas, a to su: staza sa startom i ciljem duga 100 cm, imenovanje natjecatelja, poticanje na brže puzanje salatom, glasno navijanje, pjevanje pjesmice „Puž, muž pusti roge van“ te obavezno vraćanje u prirodu nakon utrke.

U godinama koje su uslijedile pomalo se zaboravilo na taj veseli događaj, ali ne zadugo. U Pričaonicama Dječjeg odjela djeca se putem priča upoznaju s raznim temama popraćenima dodatnim aktivnostima: likovnim i dramskim radionicama, malim istraživačkim i stvaralačkim projektima, a ponekad igrom i zabavom.

U proljeće 2005. godine tema su bili puževi, a kao prateći događaj ponovno je organizirana utrka puževa pod nazivom koji se zadržao do danas – Velika proljetna utrka puževa. Taj je događaj izazvao veliko oduševljenje i djece i odraslih pa je nastavljen iz godine u godinu kao tradicija na Dječjem odjelu.

Budući da su prvu proljetnu utrku uglavnom pratili predškolci, sljedeće je godine osmišljen program koji je privukao i osnovce. Obuhvaćao je istraživanje literature o puževima, njihovoj građi, prehrani, načinu života i razmnožavanju, a potom je uslijedio kviz znanja o puževima. Tek je nakon toga uslijedila utrka desetak puževa upečatljivih imena koji su se borili za glavnu nagradu, a to je uvijek glavica zelene salate. Svi se natjecatelji nakon utrke vraćaju u prirodu, otkud su i doneseni.

Budući da je utrka svake godine dobivala sve više medijske pozornosti, uvodile su se nove ideje: jedne je godine utrka organizirana u dvije kategorije – juniori i seniori, druge su godine djeca iz cijeloga grada pozvana da donesu svoje natjecatelje, pa je utrka imala kvartovsko obilježje. Uz obavezan liječnički pregled, puno navijanja i pjevanja poznate pjesmice Puž, muž pusti roge van, dobili smo i rekordera, pužića Linu koji je stazu od jednog metra prevalio za zavidnih 20 minuta!

Nakon Velike proljetne utrke puževa 2012. godine, održane na sisačkoj šetnici jedne subote, u sklopu proslave Dana knjižnice, tri su najbrža sisačka puža Brzi, Grom i Munja putovali u pratnji knjižničarki Nataše Bujas i Danijele Kulović u Pazin na Međužupanijsku utrku puževa.

Utrka je organizirana u suradnji Narodne knjižnice i čitaonice „Vlado Gotovac“ Sisak i Gradske knjižnice Pazin, a pazinske su puževe predstavljala tri natjecatelja drugih razreda lokalne osnovne škole te puž predstavnik pazinske Knjižnice. Uz smijeh, pjesmu, ljutnju i navijanje utrka je završila pobjedonosno za natjecatelja 2. b razreda! Pazinski su puževi vraćeni u prirodu, a sisački su nakon posjeta Puli vraćeni u Sisak, gdje su u dvorištu obitelji Debogović, otkud su i potekli, vjerojatno svojim prijateljima i rodbini imali što „prepričavati“ još godinama!

Vezani članci
Školski portal: Posjetite školski sajam i kupite originalne božićne darove dragim ljudima

Posjetite školski sajam i kupite originalne božićne darove dragim ljudima

Za školski božićni sajam, koji će se održati 17. prosinca…

Školski portal: Završna izložba učenika inspirirana pjesmom Bohemian Rhapsody

Završna izložba učenika inspirirana pjesmom Bohemian Rhapsody

       Te je godine rođen i naš nastavnik…

Školski portal: Kako napraviti papirnati mozaik za djecu

Kako napraviti papirnati mozaik za djecu

Papirnati mozaici zahtijevaju samo nekoliko materijala, a vaši će učenici…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…