ZAGREB: OŠ VJENCESLAV NOVAK

Zelena škola uključena u različite ekološke projekte

petak, 6. studenoga 2015.

Osnovna škola Vjenceslava Novaka u Zagrebu počela se 1999. godine baviti ekološkim aktivnostima. Zahvaljujući uloženu trudu i radu na ekološkim projektima, škola je postala članicom zajednice Ekoškola.

Zelena škola uključena u različite ekološke projekte

Program ekoškola jasno određuje i usmjerava način na koji se nastavni sadržaji o zaštiti okoliša, koji su dio redovita nastavnog plana i programa, primjenjuju u svakidašnjem životu škole. Stoga takav pristup pomaže učenicima shvatiti kolika je važnost zaštite okoliša i kako oni tome mogu pridonijeti.

Ekoškole koje ispune postavljene kriterije i koje brigu za okoliš promiču kao trajnu vrijednost i način življenja dobivaju povelju o statusu Međunarodne ekoškole i Zelenu zastavu sa znakom ekoškole. To se ugledno međunarodno priznanje dodjeljuje na dvije godine nakon čega slijedi obnova statusa. Riječ je o postupku u kojem nadzorna komisija posjećuje školu te pregledava dokumentaciju o provedbi programa i načinima ostvarivanja postavljenih ciljeva i zadataka. Nakon posjeta potrebno je ispuniti prijavnicu i, ako su zadovoljeni svi uvjeti, škola može obnoviti status.

Osnovna škola Vjenceslava Novaka iz Zagreba potvrdila je i obnovila status te kao nagradu dobila Zelenu zastavu koju smo 2014. godine podigli sedmi put, a dodijeljen nam je i „Dijamantni status”. Taj je status potvrda našeg rada u promicanju ekoloških načela. Kvaliteta našeg rada na visokoj je razini, većina naših učenika uključena je u izvannastavne aktivnosti koje se bave ekologijom, a ekološke su teme sastavni dio godišnjeg plana i programa škole i školskog kurikuluma.

Posebnost je naše škole zajednički trud svih učitelja i učenika u podizanju ekološke svijesti i poticanju roditelja i lokalne zajednice na suradnju i uključivanje u aktivnosti škole.

U školi djeluje šest ekoskupina koje vrijedno rade i neprekidno naglašavaju važnost brige za okoliš. Ekoskupine uključuju učenike viših i nižih razreda koji međusobno surađuju. Aktivnosti koje provode prilagođene su dobi učenika.

U ekoskupini Kapljica učenici se brinu o štednji vode i istražuju načine na koje možemo spriječiti bespotrebnu potrošnju vode te pripremaju aktivnosti za Dan voda – prezentacije, radionice i predavanja za učenike.

Učenici u ekoskupini Zrno istražuju pravilne načine prehrane i vrste namirnica koje svakog dana unosimo u organizam te pripremaju aktivnosti za Dane kruha – izložbu jesenskih plodova, izradbuplakata i likovnih radova čija je tema kruh.

U ekoskupini Ekokozmetika učenici izrađuju ekološku kozmetiku na bazi biljaka iz našega školskog vrta – sapune od lavande i mente te balzame za njegu s različitim mirisnim uljima.

Ekoskupina Meteorologija okuplja učenike koji proučavaju vremenske i klimatske promjene. U našem školskom vrtu mala je meteorološka kućica na kojoj učenici redovito prate promjene vremena te ih bilježe i proučavaju.

U ekoskupini Održivi razvoj učenici proučavaju obnovljive izvore energije te pripremaju aktivnosti za Energetski tjedan. Na predavanjima i radionicama tijekom energetskog tjedna prenose svoje spoznaje ostalim učenicima.

Ekoskupina Zeleni okuplja učenike čija je zadaća prikupljati različite vrste otpada i brinuti se o pravilnom odlaganju prikupljenog otpada. Članovi skupine recikliraju stari papir i od njega izrađuju različite uporabne predmete.

Učenici ekoskupine Pčelice rade u školskom vrtu, sade cvijeće i raznovrsne ljekovite i aromatične biljke. Proučavaju i istražuju zaštićene biljke našeg područja.

Naša osnovna škola uključena je u različite ekološke projekte, sudjeluje na ekološkim događanjima i obilježava sve važnije datume vezane za ekologiju. Tijekom školske godine u školi provodimo manje projekte, uključujemo se u projekte u organizaciji Udruge Lijepa naša koja koordinira sve ekoškole. U povodu Svjetskog dana voda, Dana planeta Zemlje i Dana ekologije organiziramo predavanja, izložbe, radionice i likovnim radovima ističemo važnost ekologije. Predavanja i radionice održavaju učenici i učitelji koji su voditelji ekoskupina. Neke su radionice namijenjene učenicima, a neke roditeljima i djelatnicima škole. Izložbe organiziramo u školi, a svake godine sudjelujemo i u svečanosti Dana kruha koja se održava u Remetama.

Kontinuiranim i marljivim radom učenici i djelatnici Osnovne škole Vjenceslava Novaka iz Zagreba pridonose podizanju ekološke svijesti u školi i brizi za okoliš.

Sunčica Sosić Majstorović učiteljica je razredne nastave u Osnovnoj školi Vjenceslava Novaka u Zagrebu. Voditeljica je Ekoškole te Međunarodne ekoškole od 2009. godine. Aktivno sudjeluje u projektima, aktivnostima i edukacijama s naglaskom na ekološkim temama. U školi vodi ekoskupinu Pčelice koja uređuje školski vrt i obilježava važnije ekološke datume.

Vezani članci
Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir dječaci stavljaju na glavu…

Školski portal: Brz način da smirite svoj razred

Brz način da smirite svoj razred

Također ćete primijetiti veću zahvalnost, povjerenje te želju učenika da…

Školski portal: YouTube kanali za učitelje matematike i učenike

YouTube kanali za učitelje matematike i učenike

… obrazovnog videosadržaja koji će vam pomoći pri poučavanju matematike…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…