ZADAR: OŠ ŠIMUNA KOŽIČIĆA BENJE

Kako smo obilježili Dan očeva

petak, 18. ožujka 2016.

Svaka je školska godina za mene obećavajuće i radom ispunjeno druženje prožeto ljubavlju, prijateljstvom, znatiželjom, razumijevanjem i davanjem. Sve to tražim i pronalazim u svojim učenicima vezujući se za njihove obitelji.

 Željela sam da moji učenici u druženju s očevima obilježe njihov dan, 19.ožujka!

Željela sam da moji učenici u druženju s očevima obilježe njihov dan, 19.ožujka!

 Željela sam da moji učenici u druženju s očevima obilježe njihov dan, 19.ožujka!

 Željela sam da moji učenici u druženju s očevima obilježe njihov dan. Pretpostavljala sam da će se pozivu odazvati najviše pet-šest očeva jer rade, imaju obveze..., a najavila sam igru, druženje, natjecanje... Za taj smo se dan pripremali tako da je svaki učenik donio najdražu fotografiju koja prikazuje njega i tatu snimljene u igri, kakvoj smiješnoj situaciji ili na neobičnim mjestima. Bio je to pravi pogodak! Zatim smo uvježbali dramske igre i recitacije o tati – npr. Otac i sin, Da sam tata Božidara Prosenjaka, Tata, budi fin Jure Karakaša... Učenici su napisali tekst za pjesmicu Tata, a glazbu smo posudili iz pjesme Kad si sretan.

Svanuo je i dan druženja. Otvorivši vrata svoje učionice, iznenadila sam se kad sam u hodniku ugledala 28 dotjeranih, ozbiljnih i jednako tako iznenađenih očeva. Nedostajalo je samo to da cijeli taj čudesni zbor zapjeva: „A što sada?”

Snašla sam se, nasmijala i rekla: „Idemo se igrati i družiti!” Treme i ozbiljnosti nestalo je čim je svakom ocu prišlo njegovo dijete, poljubilo ga i odvelo za ruku do svojeg mjesta u učionici. Učenici su izveli prigodan program i čestitali svojim očevima njihov dan.

Nakon toga počela je zajednička igra i zabava. Djeca su se osjećala ispunjeno, ponosno i sretno, a očevi su uživali. Podijelili su se u skupine i planirane su aktivnosti mogle početi. Svaki je otac pri ulasku u učionicu dobio svoj broj, pa smo sudionike natjecateljskih igara odabrali izvlačenjem brojeva iz košarice. Pobjednik svake igre dobio je skromnu nagradu.

Igru Oluja ideja i igru asocijacija spojili smo u skupnu igru Naši najtrofejniji sportovi. Na sredini velikoga hamera bila je fotografija određenog sporta, a oko nje je trebalo napisati što više pojmova vezanih za taj sport. Veselja, smijeha i uzbuđenja doista nije nedostajalo.

Učenici i njihovi očevi igrali su u parovima igru Veliki smješko u kojoj su na hameru rješavali matematičku slagalicu, a u igri Brzo i točno od sitnih su dijelova sastavljali cjelovite slike automobila.

U igri pantomime očevi su izvlačili papirić s napisanom rečenicom, primjerice „Zeko skače po travi.”, „Pjevač ima mikrofon.”, „Avion brzo leti.” i trebali pokretima što smješnije i kreativnije prikazati ono što rečenica kazuje. Učenici su pak trebali izreći ono što su njihovi očevi pokazali pokretima.

Najviše smo uživali u igri pričanja zgoda iz djetinjstva, a kao poticaj poslužile su fotografije koje su učenici donijeli u školu. Izabrana je i pobjednička fotografija.

Na kraju je odigrana igra gradnje visokog tornja od slamki. Pravila igre nalažu da se sagradi toranj umetanjem slamke u slamku. Što je toranj viši, to je bolji. Za stabilnost tornja poslužile su četiri role papira A4 i malo ljepljive vrpce koju je trebalo pričvrstiti za stol. Uh, koliko je strpljenja bilo potrebno u toj igri!

I tako se uz red smijeha i veselja pa red zajedništva i natjecanja naše druženje brzo primaknulo kraju. A očevi su željeli još. Takve susrete treba ponavljati jer su nam potrebni. Čvrsti stisak ruke svakog oca i lijepe riječi zahvale za doživljenu igru, sreću i veselje bili su mi najveća nagrada. A tek ponosni pogledi mojih učenika koji kao da su govorili:

Eto, to je moj tata!

..........................

Erna KVARTUČ, učiteljica savjetnica u Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje u Zadru. Uspješno vodi dramsko-scenske skupine nižih razreda i KUD-a škole. Mentorica je studentima razredne nastave Sveučilišta u Zadru te voditeljica županijskog stručnog vijeća učitelja razredne nastave. 

Vezani članci
Školski portal: „Lađa od duge koja se vinula u nebo”

„Lađa od duge koja se vinula u nebo”

Naime, u suradnji s japanskim arhitektom Kikumom Watanabeom i studijom…

Školski portal: Kako voziti robota na Marsu

Kako voziti robota na Marsu

Oko 9.30 sati po marsovskom vremenu stiže poruka iz Kalifornije.…

Školski portal: Start-up iz školske klupe

Start-up iz školske klupe

…stoji u jednom školskom dvorištu u Kigaliju, glavnome gradu Ruande.…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…