PSIHOLOZI SMATRAJU DA BRIGA OKO ŽIVOTINJICA SMIRUJE I USREĆUJE ČOVJEKA

8 razloga zašto bi dijete trebalo imati kućnog ljubimca

petak, 22. travnja 2016.

Vaše dijete želi kućnog ljubimca, a vi se nećkate? Pročitajte 8 dobrih razloga zašto svako dijete treba imati ljubimca i – znajte da sve to može vrijediti i za vas.

8 razloga zašto bi dijete trebalo imati kućnog ljubimca

Psiholozi smatraju da briga oko životinjica smiruje i usrećuje čovjeka, posebno kad su u pitanju psi i mačke koji itekako pokazuju privrženost svom vlasniku. Ujedno, dlakavi ljubimci mogu biti korisni za zdravlje

Kad upitate dijete kojeg bi kućnog ljubimca željelo, ono će možda reći 'ovcu' ili 'krokodila'. Vi ćete možda razmišljati o mački, zamorčiću, kuniću, papigici... i na dobrom ste putu. Naime, ljubimci su i velika odgovornost i kad ga nabavljate djetetu, računajte da će ta odgovornost u prvom redu biti na vama. Dijete će, ovisno o dobi, moći pomoći u brizi. Zato npr. ne nabavljajte psa ako ga ne mislite redovito šetati, kao niti ribice ako ne mislite redovito mijenjati vodu i brinuti se o akvariju.

■  1. ODGOVORNOST
Djeca koja imaju kućne ljubimce razvijaju osjećaj odgovornosti i brige za druge odmalena. Kućni ljubimci zahtjevaju konstantnu brigu i njegu i potpuno su ovisni o ljudima, koji ih hrane, zabavljaju, vježbaju... Zato briga oko ljubimca uči dijete empatiji i suosjećajnosti. Učeći kako se brinuti za drugo biće, dijete će se naučiti bolje brinuti i o sebi. 

No, računajte da ste vi, roditelji, ti koji će morati pokazati djetetu kako se brinuti za ljubimca i prenijeti mu svoju ljubav prema životinjama. Što je dijete mlađe, vi ćete biti glavni a ono će moći pomagati oko npr. davanja hrane ili vode ljubimcu. Što je dijete starije, moći će se sve više brinuti oko ljubimca. Naravno, trebat će ga podsjećati i poticati na to jer djeca su zaigrana. 
■  2. SAMOPOUZDANJE
Zajedno s odgovornošću, uz ljubimca dijete jača samopouzdanje. Kad su djeca uspješna u brizi oko ljubimca, ponosni su na sebe i osjećaju se dobro. Zauzvrat, raste im samopouzdanje.

■  3. MANJA SKLONOST ALERGIJI I ASTMI
Mnoga su znanstvena istraživanja pokazala kako djeca koja odrastaju uz ljubimce imaju manje šanse od razvoja alergije i astme. Izložena tzv. prhuti (prašini) sa životinjskih dlaka djeca razvijaju jači imunološki sustav i imaju čak dvostruko manje šanse da kasnije razviju jaku alergiju.

■  4. VJEŽBA I IGRA
Ljubimci, posebno psi, trebaju vježbanje i igru. Ako je vaše dijete dovoljno veliko da samostalno šeće psa, to je odlično jer će se tako i ono više kretati i biti na svježem zraku. Općenito, obitelji koje imaju psa provode vani više vremena od onih koje nemaju, a svježi zrak i šetnja su dobri za sve članove obitelji.

■  5. SMIRENOST
Ljubimci smiruju djecu. Kao i odrasli, i djeca se okreću ljubimcima kad su tužna, ljuta ili uznemirena. Ljubimci daju magičnu utjehu, posebno oni dlakavi koje možete maziti. Njihova je ljubav bezuvjetna.

■  6. OLAKŠANJE OD STRESA
Zajedno sa smirenjem, ljubimci nam pomažu da se opustimo. Posebno psi imaju terapeutsku ulogu u obitelji. Već samo maženje psa djeci pruža osjećaj sigurnosti. Ljubimcima se možete izjadati o svemu jer vas, dosita, ne prekidaju u govoru i ne daju vam neželjene savjete – jednostavno su tu za vas kad trebate utjehu. Čak i mačke, koje su za razliku od psa samovoljne, smiruju svojim predenjem i maženjem.

■  7. POBOLJŠANJE SPOSOBNOSTI ČITANJA 
Vaš novopečeni školarac mora vježbati čitanje? On će radije čitati svom ljubimcu nego nekoj odrasloj osobi, koja će ga stalno ispravljati. Čitanje se poboljšava – daljnjim čitanjem. Što više dijete čita, ići će mu bolje. Na početku je najbolje da dijete čita naglas kako bi čulo samog sebe. A tko će ga strpljivije slušati nego npr. pas ili kunić?

■ 8. DISCIPLINA
Odrastajući s ljubimcem, dijete se ujedno uči disciplini. Ima li psa, treba ga naučiti kako da sluša. Znanstveno je dokazano da na taj način dijete općenito uči što je disciplina i na taj način se bolje razvija. [ IZ DRUGIH MEDIJA | zadovoljna.dnevnik.hr ]

 

 

 

 

Vezani članci
Školski portal: Posjetite školski sajam i kupite originalne božićne darove dragim ljudima

Posjetite školski sajam i kupite originalne božićne darove dragim ljudima

Za školski božićni sajam, koji će se održati 17. prosinca…

Školski portal: Završna izložba učenika inspirirana pjesmom Bohemian Rhapsody

Završna izložba učenika inspirirana pjesmom Bohemian Rhapsody

       Te je godine rođen i naš nastavnik…

Školski portal: Kako napraviti papirnati mozaik za djecu

Kako napraviti papirnati mozaik za djecu

Papirnati mozaici zahtijevaju samo nekoliko materijala, a vaši će učenici…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…