OŠ RAJIĆ

Rajićki bistrići programiraju robote

srijeda, 2. studenoga 2016.

Otkad im je 2014. u školu došao robot Brkati Joško, dar poduzetnika Nenada BAKIĆA, učenici OŠ Rajić u Sisačko-moslavačkoj županiji pobjeđuju u natjecanjima u robotici, a sve to pod vodstvom razredne učiteljice Mire Čuvidić.

Rajićki bistrići programiraju robote

Kad je Brkati Joško došao 2014. u Osnovnu školu Rajić, na slavonskom rubu Sisačko-moslavačke županije, nitko nije ni slutio da je sa sobom donio pravu malu revoluciju. Riječ je o malom LEGO Mindstorm robotu, kojeg je školi poklonio Nenad Bakić u sklopu projekta Croatian Makers, a Rajićki bistrići su mu nadjenuli ime Brkati Joško.

Rajićki su Bistrići učenici, koje je tako nazvala njihova učiteljica razredne nastave Mira Čuvidić, a da su uistinu "bistri" pokazuje to što su oni, iako pravi početnici, za nekoliko mjeseci pokorili konkurenciju iz cijele Hrvatske i sa svojom Joškom pobijedili na natjecanju u Robo danceu.

- Robot je morao plesati kako djeca plešu, učenici su ga programirali, obukli smo se svi u naše nošnje i pobijedili smo. Onda smo prve godine pobijedili, kao škola, i u Croatian Makers ligi. Iznenađujuće za nas. Mogli smo ići na natjecanje u Kinu, ali bili smo premladi jer tek od 12 godina učenici mogu putovati na takva natjecanja – govori nam, s neskrivenim ponosom u glasu, učiteljica Mira ČUVIDIĆ.

Uspjesi malih rajićkih robotičara su nastavljeni pa je tako lani pobjednik regionalne Croatian Makers (CM) lige bio jedan od Bistrića - David GRGIĆ, a i sama škola je bila na prvom mjestu. Izvornim Bistrićima u robotici su se pridružili i neki mlađi učenici pa ih je sada 15-ak, a jezgru čine, uz spomenutog Davida, Filip i Lucija MURAJA, Matej ČAVLOVIĆ, Gabrijel KOVAČEVIĆ, Jakov JAUK i Predrag VUKAŠINOVIĆ.

- Najzanimljivije je programirati jer ima puno izazova, moramo sve uskladiti da ispadne na kraju sve dobro - govore nam jednoglasno mladi robotičari. Sad je u školi čak sedam robota, a oni su do Rajića stigli preko Popovače, točnije tamošnjeg Robotičkog kluba i njihova predsjednika Vlade LENDVAJA. Bez tamošnjeg robotičkog kluba, roditelja koji uvelike pomažu, radoznale djece i učitelja koji sve to rade besplatno – teško da bi se robotika u Rajiću, gdje školu pohađa 167 učenika, zadržala.

- Da nema entuzijazma učiteljice Mire, roditelja i kolega iz Popovače, ne bi ovog bilo. Mi kao škola pomažemo i pomoći ćemo im koliko možemo, no trebalo bi to sustavno riješiti. Naime, žao mi je što mi nemamo prostora da robotiku ubacimo u sate, to je problem u cijeloj Hrvatskoj, ne samo robotike, nego informatike za djecu od 1. do 4. razreda što mislim da je neophodno u današnje vrijeme. Moja je želja da robotika uđe u nastavu, u rad sa svim učenicima, u satnicu jer sada Mira ima svoju punu satnicu u razrednoj nastavi, a sve ovo radi iz entuzijazma. Ne samo to, radi u Društvu naše djeca i drugdje, a pomažu joj u ovome i druge kolegice, isto u svoje slobodno vrijeme - rekao nam je ravnatelj OŠ Rajić Damir Blažeković. [ IZ DRUGIH MEDIJA | lokalni.vecernji.hr | fotografije: croatianmakers.hr  ] Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

 

Vezani članci
Školski portal: Treći videouradak iz tvornice hitova đakovačke osnovne škole

Treći videouradak iz tvornice hitova đakovačke osnovne škole

…na YouTubeu je pregledan više od tisuću puta, a do…

Školski portal: 1. Europski talent festival robotike

1. Europski talent festival robotike "Robostar – igrom do znanja"

...učenica i učenika osnovnih i srednjih škola Hrvatske te dječjih…

Školski portal: Dječji časopis SMIB slavi 50. rođendan!

Dječji časopis SMIB slavi 50. rođendan!

✿ Dječji časopis SMIB sutra slavi 50. rođendan! ✿ Stihove mu…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…