SVE SE MOŽE KAD SE HOĆE

PAMETNICA, hrvatska aplikacija koja razvija dječju inteligenciju

četvrtak, 10. studenoga 2016.

Koliko je važna uloga roditelja u oblikovanju dječjeg mozga i kako mogu s djecom raditi na ranom poticanju intelektualnog razvoja? To najbolje može pokazati 'Životinjska pametceda' i internetska aplikacija Pametnica...

PAMETNICA, hrvatska aplikacija koja razvija dječju inteligenciju

...autorice Irene ORLOVIĆ, koje su iskušali i u dječjem vrtiću Maslina u Kaštel Štafiliću.
Pametne kaštelanske glavice već u vrtiću znaju sva slova pa uživaju s "tetama" igrati slikorječionicu, igročitaonicu, igropričaonicu i životinjsku slagalicu. Sve je igre smislila Irena Orlović, majka djevojčice s teškoćama u razvoju. Kad je shvatila da joj sustav neće previše pomoći u emocionalnom i intelektualnom razvoju djeteta, sama se uhvatila prilično mukotrpnog posla. 
"Kako smo se mi igrali u obitelji, tako su dolazile ideje o tome što bi se još moglo napraviti kad je u pitanju poticanje intelektualnog razvoja. Kad sam dobila ideju, imala sam snažnu potrebu podijeliti je s roditeljima jer sam spoznala nešto što funkcionira i što je vrlo važno. Tako sam osmislila web aplikaciju i nazvala je Pametnica", objasnila je Irena Orlović.

.................

Dr. Ranko RAJOVIĆ kao supervizor programa je rekao:

Važno je da se u predškolskoj dobi u svakodnevni rad unesu elementi koji dokazano stimuliraju mentalni razvoj djece, ali i specifične vježbe koje razvijaju koordinaciju pokreta i motorike te tako sprječavaju poremećaj koncentracije i pozornosti kasnije u životu.
....................

Nekad se vjerovalo da je inteligencija nasljedna i nepromjenjiva; danas je znanstveno dokazano da nasljeđujemo samo „skicu“, a način na koji će se mozak djeteta graditi i razvijati ovisi o interakciji s okolinom. Budući da se mozak najintenzivnije razvija u prvih sedam godina djetetova života, a znanstvenici smatraju da je to i vrijeme kada većina djece može dosegnuti razinu genijalca, potpuno je jasno da to razdoblje moramo iskoristiti i kreirati razvojno poticajno okruženje za djecu.

Radom s djecom danas kreiramo bolju budućnost. Postoji više istraživanja koja govore da države koje su ulagale u rane razvojno poticajne programe imaju bolju ekonomiju, a djeca koja su ih prolazila bolji uspjeh u školi i životu općenito. Djeca najbolje uče u igri. Još je Albert Einstein rekao da je igra najviši oblik istraživanja, a danas je već općepoznato da djeca najviše upijaju igrajući se. 

Pametnica je web-aplikacija u kojoj je više od 1000 različitih kreativnih materijala iz područja ranog poticanja intelektualnog razvoja.

 Pomoću svakodnevnih vježbi koje vesele i zabavljaju djeca će se na najrazličitije načine i sa svim svojim osjetilima pripremiti za školske napore.

U Pametnici ćete naći praktične i raznolike vježbe, predloške za edukativne igre i zadatke za poticanje govornih mogućnosti, zadatke i igre za rano poticanje matematičkih sposobnosti, zatim grupne igre kao i igre za zatvorene i otvorene prostore, pjesmice, priče te ideje za modeliranje.

Bio je to sjajan potez Irene Orlović, majke djevojčice s teškoćama u razvoju, jer reakcije su bile neočekivano dobre. Prepoznali su je roditelji i odgojitelji diljem zemlje te poželjeli da imaju nešto odmah spremno za igru i učenje. [ IZ DRUGIH IZVORA | hrt.hr | pametnica ]

 

 

 

 

Vezani članci
Školski portal: Treći videouradak iz tvornice hitova đakovačke osnovne škole

Treći videouradak iz tvornice hitova đakovačke osnovne škole

…na YouTubeu je pregledan više od tisuću puta, a do…

Školski portal: 1. Europski talent festival robotike

1. Europski talent festival robotike "Robostar – igrom do znanja"

...učenica i učenika osnovnih i srednjih škola Hrvatske te dječjih…

Školski portal: Dječji časopis SMIB slavi 50. rođendan!

Dječji časopis SMIB slavi 50. rođendan!

✿ Dječji časopis SMIB sutra slavi 50. rođendan! ✿ Stihove mu…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…