PUT POD NOGE

Viktorijini slapovi

srijeda, 23. studenoga 2016.

Mosi-oa-Tunya ili Dim koji grmi (naziv jednog od lokalnih plemena) odlično opisuje ove slapove. Nalaze se na granici Zimbabvea i Zambije. Bolje ih je posjetiti sa zimbabveanske strane jer je pogled spektakularniji, a turistička je infrastruktura bolja.

Viktorijini slapovi

Brojne kapljice vode u zraku stvaraju izmaglicu (osobito u vrijeme kišne sezone) koja se vidi i s udaljenosti od 30 km. Iako nisu među najvišima u svijetu (110 m), zahvaljujući širini (oko 1700 m) izgledaju zaista spektakularno. U geografskom smislu riječ je zapravo o vodopadima. Nastali su prelijevanjem rijeke Zambezi s bazaltne visoravni preko litice duge 1708 i duboke 110 m. Tijekom kišne sezone (veljača i ožujak) preko slapova protječe oko 10.000 kubnih metara u sekundi i stvara se najveća vodena zavjesa na svijetu, dok je tijekom suša (kolovoz i rujan) to tek oko 170 metara kubnih u sekundi. Ispod slapova rijeka Zambezi nastavlja teći kroz nekoliko klanaca koji su usječeni u mekanije vapnenačke stijene. U području slapova raste tropska kišna šuma upravo zahvaljujući povećanoj vlažnosti od brojnih kapljica u zraku.

Na ulazu u područje nacionalnog parka iznajmljuju se kabanice i kišobrani. Ne razmišljajući previše o tome da dolazimo u sušnoj sezoni (kada je količina vode u rijeci Zambezi na kojoj su slapovi ipak manja) dajem dolar za iznajmljivanje golemog šarenog kišobrana. Osim što je poslužio za fotografiranje, omogućio mi je i da kao povrat novca (za novčanicu od 5 dolara kojom sam platila) dobijem neprocjenjiv suvenir – novčanicu od 100 milijardi zimbabveanskih dolara. Budući da je inflacija u Zimbabveu vrlo visoka, ta je novčanica nominalno visoke vrijednosti zapravo vrijedila samo nekoliko kuna.

Prije dovršetka željezničkog mosta 1905. preko rijeke Zambezi, slapovi su rijetko posjećivani. Od 1855. do 1900. posjetilo ih je samo 48 Europljana. Bili su popularna atrakcija za vrijeme britanske kolonijalne vlasti i prvih godina nezavisnosti, ali krajem 1960-ih broj posjetitelja je opao zbog lokalnih političkih prilika. Osamdesetih godina ponovni porast broja posjetitelja djelomično je uvjetovan razvojem regije kao centra ekstremnih sportova. Do kraja 1990-ih slapovi su bilježili 300.000 posjetitelja godišnje, a očekuje se daljnji porast, na milijun godišnje. Broj turista je tradicionalno veći sa zimbabveanske strane zbog bolje infrastrukture u toj zemlji, ali od 2000. godine ponovno se bilježi pad broja posjetitelja zbog političke nestabilnosti u Zimbabveu. Obje zemlje dopuštaju turistima prijelaz granica s vizama kupljenima na samoj granici.

Gordana EGARTNER TKALEC

Vezani članci
Školski portal: „Lađa od duge koja se vinula u nebo”

„Lađa od duge koja se vinula u nebo”

Naime, u suradnji s japanskim arhitektom Kikumom Watanabeom i studijom…

Školski portal: Kako voziti robota na Marsu

Kako voziti robota na Marsu

Oko 9.30 sati po marsovskom vremenu stiže poruka iz Kalifornije.…

Školski portal: Start-up iz školske klupe

Start-up iz školske klupe

…stoji u jednom školskom dvorištu u Kigaliju, glavnome gradu Ruande.…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…