PREDSTAVLJENE ‘GLAZBENE ŠETNJE ZAGREBOM’ NADE BEZIĆ

Prvi glazbeni vodič kroz glavni grad Hrvatske

ponedjeljak, 23. siječnja 2017.

Nakon Londona, Berlina, Praga i niza drugih europskih gradova koji su prepoznali svoju glazbenu baštinu, i Zagreb je dobio specijalizirani vodič u izdanju Školske knjige

Velika dvorana Školske knjige bila je premala da primi sve ljubitelje glazbe koji su u četvrtak, 19. siječnja 2017., nazočili predstavljanju zanimljive, popularno pisane i bogato opremljene knjige GLAZBENE ŠETNJE ZAGREBOM muzikologinje Nade BEZIĆ.

„Nakon Londona, Berlina, Praga i niza drugih europskih gradova koji su prepoznali svoju glazbenu baštinu, i Zagreb je dobio specijalizirani vodič. Jedini autor koji je to mogao napraviti na ovako kvalitetan način jest Nada Bezić, muzikologinja prepuna znanja i beskrajno strpljiva u potrazi za važnim informacijama među kojima su i one koje će zabaviti, a možda i šokirati neke čitatelje”, istaknula je urednica knjige Petra PAVIĆ.

Prvi glazbeni vodič kroz glavni grad Hrvatske bogato je opremljen fotografijama i kartama koje vode čitatelja do svih lokacija važnih za umjetničku glazbu.

Knjiga obuhvaća najrazličitije prostore u kojima se glazba izvodila i u kojima su se davale poduke iz glazbe, kuće u kojima su živjeli poznati glazbenici, njihove grobove na Mirogoju, spomenike i spomen-ploče…

Ozbiljan istraživački rad muzikologinje Nade Bezić začinjen je mnogim anegdotama i feljtonistički intoniranim crticama te vremenski usmjeren ponajviše na posljednja dva stoljeća.

Kako je napomenula autorica, sve je počelo jednom pravom šetnjom u kojoj je poslužila kao turistički vodič grupi kolega iz inozemstva. Dotadašnje znanje i strast za prenošenjem priča i zgoda iz glazbenog Zagreba pretočila je u niz vrlo slušanih emisija na III. programu Hrvatskoga radija.

„Smatrajući kako bi bila šteta da te radijske šetnje ostanu samo u sjećanju slušatelja, odlučila sam ih zabilježiti na papiru”, objasnila je Nada Bezić koja niz godina vodi glazbene šetnje Zagrebom za građanstvo i škole, a od 2015. ima status počasnoga turističkog vodiča specijaliziranog za glazbenu povijest Zagreba.

Knjiga nudi četiri glavne šetnje po zagrebačkim lokacijama. Brojem glazbenih punktova prednjače Gornji grad i Radićeva ulica (52 lokacije), potom Kaptol i Nova Ves, Ilica od Britanskog do Jelačićeva trga te Zelena potkova. Posebna je cjelina posvećena mirogojskim arkadama i alejama unutar kojih je autorica mapirala čak sto spomenika i posljednjih počivališta ključnih osoba koje su obilježile zagrebačku glazbu 19. i 20. stoljeća.

Prema riječima akademika Josipa BRATULIĆA knjiga Glazbene šetnje Zagrebom na najbolji način uvodi čitatelje u glazbeni Zagreb. 

„Divimo se mnogima koji su bili bogati, a trebamo se diviti i nastojati da budemo poput onih koji sabiru puno doživljaja. Sve nam se može oduzeti, pa čak i pamćenje, ali doživljaj je najveće bogatstvo kojemu se uvijek možemo vraćati. Kad se sjećamo lijepih doživljaja sa zagrebačkih glazbenih svečanosti, mi smo u ozračju koje nas drži uspravnima. A dokle god smo uspravni, dokle god možemo slušati i skupljati doživljaje, živi smo”, kazao je akademik Bratulić.

 

Vezani članci
Školski portal: Osnovne informacije za učenike i roditelje

Osnovne informacije za učenike i roditelje

Cijenjene kolegice i kolege, mnogi od vas su nas kontaktirali…

Školski portal: Autorica Školske knjige Anita Šojat za učitelje hrvatskog jezika

Autorica Školske knjige Anita Šojat za učitelje hrvatskog jezika

Tekst i prilog objavljujemo u cijelosti. …………. Dragi svi, uvijek…

Školski portal: Podrška  Školske knjige učenju na daljinu

Podrška Školske knjige učenju na daljinu

… u kojoj će se nastava za vaše učenike održavati…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…