NE MISLI O TOME ŠTO NEMAŠ, NEGO S ONIM ŠTO IMAŠ NAPRAVI NAJBOLJE ŠTO MOŽEŠ

Ticala kreativnosti

srijeda, 8. ožujka 2017.

Jednostavno je prepoznati dobrog učitelja: on je uspješan UNATOČ svemu onomu što nema, UNATOČ dubiozama u sustavu, UNATOČ svemu što ga ometa...

Ticala kreativnosti

Ne postoji škola za dobre učitelje, njihova izvrsnost izvire iz njihove kreativnosti  i zaigranosti, zarazna je: uvlači djecu u priče, navodi ih da požele sudjelovati i učiti jer ih to raduje, a ne zato što moraju.

Ovo je priča o dobroj učiteljici, jednoj od onih koja zaljubi svoje učenike u čitanje, učenje i razmišljanje vlastitom glavom, pomogne im da razviju samopouzdanje i da se svugdje osjećaju dobrodošli. Niveska Juraga-Kovačev učiteljica je u osnovnoj školi u Trilju. Njezini prvašići glume u predstavama koje za njih piše, gostuju u drugim mjestima i pred „pravim“ publikama. Glume, putuju i – radosno uče.

Učiteljica, dakle, krene od priče, pa od priče napravi igrokaz, pa djeca igrokaz odglume pred publikom, pa dođe autor priče i čestita im i pozira s njima na zajedničkoj fotografiji za uspomenu. U ovom slučaju polazišna priča bila je U devet u krevet Božidara Prosenjaka.

Božidar PROSENJAK: U DEVET U KREVET

Spustila se večer. Obitelj se okupila oko televizora, Pokretne slike trepere na ekranu i susreću se s toplim i sjajnim očima ukućana. Djed se ugodno ispružio na naslonjaču, razgibava prste pa zadirkuje unučicu: - Eh, da su meni tvoje godine, nitko ne bi bio sretniji od mene! Baka se nalaktila o stol, iznad naočala pogledom cilja svoju miljenicu pa i ona nekako sjetno uzdiše: - Zlato moje, da sam bar ja malena kao ti, što bi meni lijepo bilo! Istodobno mama zvecka šalicom za mlijeko, žličicom za med i plitkim tanjurićem pa, tobože tati, dovikuje iz kuhinje: - Da smo bar mi sada maleni pa da nam se sve tako servira, što bismo uživali! Djevojčica se pravi da ne čuje, ali uzalud. Njihove je riječi diraju u dno duše. Srce joj bije sve brže i odlučnije. Odjednom skoči i ugasi televizor. - Što ti je, zar si poludjela? - dreknuše odrasli, svi u isti mah. - Gotovo je! Svi na pranje zubi i u pidžame! - poviče dijete. - Vrijedi za bake i djedove, za mame i tate koji glume da najviše na svijetu vole biti djeca. Nema više cili-mili! Sva dobra djeca u devet idu u krevet. Smjesta se izgubite!  

....................................................................

Niveska JURAGA-KOVAČEV:

U DEVET U KREVET

[Prema priči Božidara Prosenjaka]

.....

PRIPOVJEDAČ: Suho lišće tiho pada ulicama pustog grada, magla plovi na sve strane, ogoljele grli grane... A u kući vatra grije, obitelj se složna smije. (Unučica skače s noge na nogu...djed i baka joj se obraćaju.)

DJED: Da je meni mlađan biti, trčao bih kao i ti, igrao bih nogometa (uzdahne) ... da mi starost ta ne smeta.

BAKA: Da sam mala, zlato milo, i meni bi lijepo bilo, igrat' igru graničara jer baš za to imam dara.

UNUČICA: Pa i nama nešto fali, možda što smo malo mali?

MAMA: (Stoji za stolom, ima pregaču, drži u ruci kuhinjsku krpu i nešto briše.) Eh, da mi je dijete biti da se mogu negdje skriti i igrati u kutiću kao nekad u vrtiću. Lutkicama ruho šiti, Eh, da mi je dijete biti! (Rukom briše „znoj“ s čela.)

TATA: (Sjedi u naslonjaču s naočalama na nosu i čita novine.) U pravu ste, ja se slažem, najljepše je biti dijete, ali vrijeme ne oprašta, godine nam brzo lete.

DJEVOJČICA: (Iznenada se uozbilji i okrene prema njima vičući.) Haj'mo, brzo, već je devet, molim lijepo, svi u krevet! Nema više cili-mili, da ste se sad izgubili!

SVI: Što je tebi, dijete milo, nešto ti se dogodilo?

DJEVOJČICA: Ništa mi nije, sve je jasno, zar za djecu nije malo prekasno? Kad su pravila za svih ista, tek tada su posla čista! (Odrasli pričajući i vrteći glavom odu.)

DJEVOJČICA: Eh, jesam ih, i neka sam, na ovo vam stvari sliče kad se djeci naređuje i kada se na njih viče! (Odlazi i ona, istovremeno ulazi pripovjedač)

PRIPOVJEDAČ: Još nešto vam reći želim da vas malo razveselim! Ne morate biti mali da biste se radovali... Igrajte se i sanjajte, nek' vam snovi glavom lete, tako ćete u svom srcu sačuvati malo dijete!  

Vezani članci
Školski portal: Treći videouradak iz tvornice hitova đakovačke osnovne škole

Treći videouradak iz tvornice hitova đakovačke osnovne škole

…na YouTubeu je pregledan više od tisuću puta, a do…

Školski portal: 1. Europski talent festival robotike

1. Europski talent festival robotike "Robostar – igrom do znanja"

...učenica i učenika osnovnih i srednjih škola Hrvatske te dječjih…

Školski portal: Dječji časopis SMIB slavi 50. rođendan!

Dječji časopis SMIB slavi 50. rođendan!

✿ Dječji časopis SMIB sutra slavi 50. rođendan! ✿ Stihove mu…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…